spot_img
luni, noiembrie 25, 2024
HomeEditorialLecția otomană - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Lecția otomană – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Acum ceva zile, Marcelașul cel Viteaz a tras o fugă în Turcia, de unde a venit cu ceva vești bune: românii nu mai au nevoie de pașaport, pot călători în Turcia doar cu buletinul.  Cum era de așteptat, a prezentat treaba asta ca pe o mare realizare, însă s-au găsit destui care să-l critice. De ce să meargă românii la turci? Nu mai bine își fac concediile pe litoralul românesc?

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Eliminarea pașaportului pentru călătoriile în Turcia nu e meritul premierului român; Marcelașul doar încearcă să se cațere pe eveniment asemenea iederei. E doar una dintre măsurile prin care turcii încearcă să scoată cât mai mult profit din turism. În 2023, Turcia a primit aproape șaizeci de milioane de turiști, în creștere comparativ cu 2022. Dintre aceștia, aproape un milion au fost români. Dacă o țin tot așa, în puțini ani Turcia va primi anual mai mulți turiști decât întreaga populație – vreo optzeci și cinci de milioane.

Și, după cum se vede, turcii chiar fac eforturi să dezvolte turismul. Au văzut ei că vin mulți români – cam 5% dintre români le-au trecut pragul anul trecut – și s-au gândit că pot aduce și mai mulți. Ce putem face în direcția asta? Cineva s-a gândit că pașaportul poate reprezenta o problemă – poate că m-aș duce în Turcia, dar îmi trebuie pașaport. Nu mai bine merg eu undeva unde primesc doar cu Cartea de Identitate? Și istețul de care am pomenit și-a zis: ce-ar fi să renunțăm la pașaport, că oricum, cu internetul de azi și datele foarte accesibile pașaportul e doar un moft? Să facem bucățele și obstacolul ăsta care îi ține departe de turismul otoman pe cei mai comozi – că la pașaport trebuie să te programezi, să scoți bon de ordine, să aștepți, eventual să te tunzi, să nu râdă de tine ăia din vamă…

Turcii au stat, au gândit, au acționat. Fără pașapoarte, veniți cât mai mulți. Nu e necesar să ai la dispoziție globul magic (sau lampa lui Aladin; o mică răutate la adresa Ralucăi Turcan) pentru a anticipa bilanțul turistic al anului în curs. Fără doar și poate, pe meleagurile sultanilor vor ajunge mai mult de un milion de români. Casandrele naționale au și început tânguitul. Ce se alege de turismul național, că până și românii nu mai merg pe litoralul românesc, cică le pute. Da, chiar așa, litoralul românesc pute. Și în loc să ne plângem că turcii, bulgarii și grecii ne lasă fără turiști, ar trebui să facem analize corecte și să luăm măsurile necesare. Bine, e vorba de ăia din fruntea statului; la analizele noastre nu se uită nimeni.

Succesul Turciei pe tărâmul turismului nu e deloc întâmplător. Vorbim de politici coerente și strategii de viitor, de analize corecte și măsuri concrete, menite să dezvolte sectorul, nu să-l spolieze. Turistul este în centrul acestor politici; să ne amintim că Turcia a fost prima țară care a ajuns la un acord cu „Consiliul Global pentru Turism Durabil”. Au semnat în 2022 și s-au și grăbit să treacă la fapte. De turci e vorba.

Servicii la standarde înalte și prețuri convenabile. Adică exact ceea ce nu oferă litoralul românesc, unde patronii visează să-și recupereze investiția dintr-o singură cafea sau dintr-o omletă. Desigur, cea mai mare parte din vină e în curtea statului român, care a tot declarat turismul sector strategic, dar nimic mai mult. Turiștii nu au nevoie doar de hoteluri, pensiuni și restaurate, mai au nevoie și de infrastructură și de locuri în care să-și petreacă timpul în mod plăcut. Vor plaje îngrijite, drumuri circulabile, infrastructură turistică și recreațională, ceea ce România nu e capabilă să le pună la dispoziție. Sau, mai bine zis, nu e dispusă să facă eforturi în direcția asta. Mai țineți minte câte parale a înghițit frunza Elenei Udrea? Undeva spre milionul de euro… A adus turiști în țară? Desigur, mai mult de-o găleată. Banii ăia și mulți alții care au fost sifonați puteau fi investiți în atracții turistice? Da, dar știți cum e… Azi ești la butoane, mâine în opoziție… Nu lăsa pe mâine ce poți mânări azi.

Avem multe de învățat de la otomani pentru a pune turismul pe picioare, pentru a-l transforma în gâsca cu ouă de aur. Doar că nu ne interesează. Ca de obicei, români fiind, știm noi mai bine.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.6 ° C
1.6 °
0.5 °
86 %
2.2kmh
99 %
lun
4 °
mar
4 °
mie
5 °
joi
7 °
vin
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...