sâmbătă, iulie 6, 2024
AcasăEditorialRomânia educată, faza pe improvizații - Ciprian MITOCEANU, scriitor

România educată, faza pe improvizații – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Vești „bune” pentru învățământul românesc. Săptămâna aceasta trebuia să intre în tipografii „Broșura pentru admiterea în liceu”, un document cât se poate de util celor care chiar vor să învețe și nu numai lor. Mai pe scurt, nu poți aplica la admiterea în liceu fără să ai la dispoziție codurile specializărilor. Nu e prima dată când se întâmplă faze de genul ăsta; și în anii precedenți au fost ceva probleme, dar cei care trebuiau să învețe ceva din asta n-au învățat nimic. Și, în cazul ăsta, mai avem pretenții de la elevi… Mai are rost să înveți pe rupte, să dai examene și să fii cinstit când vezi cum în jurul tău incompetenții și analfabeții în adevăratul sens al cuvântului, nu doar funcționali, sunt promovați pe criterii de pile, rubedenie și recomandări din sfera politicului? Nu, chiar nu…

Și nu e vorba despre un incident izolat, din categoriile „se mai întâmplă că suntem oameni” și „am făcut tot ce e omenește posibil”. România educată – proiectul de țară al celui mai indolent dintre români – șchiopătă cu amândouă picioarele. Astfel, la Sălaj, faza județeană a olimpiadei de istorie s-a lăsat cu scandal. Note modificate după desecretizarea lucrărilor, ierarhii schimbate, foarte probabil pentru a favoriza pe cine trebuie… Chestii românești, dar fiți pe pace, s-a găsit și vinovatul perfect. Baremul de corectare era cam imprecis. Problemă rezolvată, mai aveți și altceva?

Da, mai avem și altele. Tot cu olimpiadă, tot cu istorie, dar la nivel superior. Mai mulți elevi care au participat la Olimpiada Națională de Istorie au ajuns la spital după ce au luat masa la un restaurant din Codlea. N-au mâncat de capul lor, acolo au fost duși de organizatori. Costul meniului? 35 de lei cu TVA; cu alte cuvinte, cât dai atâta face… Lasă, că e copii sănătoși, e viguroși, ce dacă e mai intelectuali de felul lor? Nu e probleme că mănâncă ce nu ne-am îndurat să aruncăm.

Uite că au fost probleme, dar din ce a transpirat în presă se pare că au existat eforturi serioase pentru a mușamaliza incidentul. Hai, domnule, că nu e așa grav… Șapte din patru sute au ajuns la spital, nu e chiar așa grav. Așa cum n-a fost grav că olimpicii au fost cazați în hoteluri mizerabile, iar mâncarea era asezonată cu fire de păr. Șefii învățământului brașovean nu s-au deranjat să declanșeze vreo anchetă pentru că n-au primit nicio sesizare oficială, prin urmare au mâinile curate înainte să le spele. O manevră care-mi aduce aminte de apucăturile directorului din liceu, pentru care o problemă exista doar dacă era sesizată. Și cine îndrăznea să sesizeze ceva era tratat mai rău decât generatorul problemei. Nu vorbesc din auzite, ci din proprie experiență. O experiență din care am învățat ce trebuie, așa că m-am lăsat de ridicat probleme.

Că România educată nu e despre elevi sau viitor, ci doar despre ei, a demonstrat-o și măgăria de la Vaslui. Participanții la Olimpiada Națională de Matematică – clasele V-VI, amănunt demn de reținut – au fost băgați în seamă cu un album de promovare a județului în care apare discursul lui Dumitru Buzatu, pentru moment judecat pentru luare de mită. Individul a fost săltat de ceva timp de  DNA, deci era timp berechet să se remedieze albumul, dar de unde atâta implicare? Albumele erau deja publicate, încă de dinainte de pandemie, așa că au profitat de olimpiadă să facă oleacă de curățenie prin magazie și să dea un exemplu pozitiv tinerei generații. Să știi și copchii ăia cu capul plin de matematici că nu învățătura te ajută în viață, ci șmecheriile care l-au făcut om pe Buzatu. Și, de parcă nu era de ajuns, festivitatea de deschidere a olimpiadei a fost luată cu asalt de valorile politicii vasluiene. Copii au fost ținuți în picioare în timp ce parveniții pe cale politică au luat fața, așezați comod pe scaune. Din nou, să le deschidă mințile ăstora mici. Învățați, le aveți cu cartea, alea-alea? Păi numai așa o să stați toată viața voastră, că nu e loc și pentru voi, și la propriu, și la figurat.

În final, mai amintesc doar de documentul trimis de Ministerul Educației în teren și realizat după metoda doctorală. Dacă ar fi să se respecte documentul cuvânt cu cuvânt, termenul de realizare e prin martie 2020. O fi posibilă călătoria în timp și nu știm noi?

Improvizații, delăsare și iresponsabilitate. România, educă-te tu singură, că de la cei mari nicio nădejde…

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
26.6 ° C
26.6 °
26.6 °
43 %
2.6kmh
9 %
sâm
29 °
Dum
32 °
lun
33 °
mar
32 °
mie
34 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Noroc că vine un privat să facă bani cu parcarea la spital, că acuși se parchează și pe holuri.

EDITORIAL

Este arhicunoscută ideea că nu există român care să nu se priceapă la politică, fotbal și agricultură. Cum și eu sunt un românaș sadea,...

EPIGRAMA ZILEI

În zile hâde și ploioase Când nu e de ieșit din case, Trag concluzia amară: Am o țară ca afară…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...