Primarul băimărean Cherecheș, fugit un pic în Germania înainte de a fi condamnat, e readus în țară pentru a fi cazat la Rahova. Ar fi vrut să facă pârnaie la nemți, că e mai frumos, drept pentru care instanța germană a ținut să pună condiții pentru extrădare, să fie cazat civilizat, ceea ce românii s-au grăbit să facă, Cherecheș va sta în celulă cu maxim alți doi pușcăriași. Numai că, în ritmul în care merg lucrurile, într-un an-doi, Cherecheș va sta singur în celulă, iar pușcăriile vor mai avea cazați doar găinari, puțini și ăia.
Ultimul – dar nu cel din urmă – pas pentru anularea justiției este legea care a ajuns la promulgare la președintele Iohannis, lege ce iartă de pușcărie evazioniștii care fură până într-un milion de euro, dar înapoiază banii dacă sunt prinși.
Procesul acesta de a fi scăpați politicienii de grija că vor face pușcărie nu e o invenție românească, e o rețetă, eu cred că vine dinspre Moscova, dar nu am argumente valide pentru această presupunere, în afară de faptul că a fost aplicat identic în mai multe țări est-europene ca Polonia, Serbia, Ungaria, Bulgaria, România.
Primul pas, la români sau aiurea, pentru decapitarea justiției, a fost pensionarea anticipată. Judecătorii și procurorii, fiind și pensionari speciali, au primit și acceptul de a se pensiona anticipat la fel ca militarii și polițiștii, după 45 de ani. Cu niște pensii uriașe, egale sau mai mari chiar decât salariile. Iar respectivii sunt și ei oameni, așa că s-au repezit să iasă la pensie mai toți cei care îndeplineau condițiile.
Evident că măsura e o tâmpenie infernală, nu poți să trimiți acasă judecători și procurori cu experiență – sau care abia încep să aibă experiență – pe la 47 sau 50 de ani, fără să afectezi grav calitatea actului de justiție. Faci asta, ca decident politic, doar dacă urmărești depopularea pachetelor și instanțelor. Consecința imediată este că anchetele și procesele vor dura mai mult, chiar foarte mult, vom vedea imediat de ce, că nu a fost nimic lăsat la întâmplare aici.
A urmat crearea unei secții speciale pentru anchetarea judecătorilor, ca să nu se mai poată băga DNA. Secția respectivă nu a anchetat decât doi judecători în ultimii cinci ani, ba chiar a dat afară judecători care au îndrăznit că condamne personaje de genul Dan Voiculescu, în rest, au primit dosare de la poliție cu judecători prinși luând mită și atât.
Procesul a continuat pe vremea lui Dragnea, care a făcut o comisie parlamentară pentru a anihila justiția sub pretextul că o reformează, comisie din care a făcut parte și senatorul PSD de atunci și șefa CJ de azi, Doina Federovici, care, ca un soldat disciplinat al partidului, a votat împreună cu ceilalți pesediști mai multe legi nocive pentru justiția românească, fapt care a dus la masive proteste de stradă și chiar proteste ale judecătorilor. Dar și la zeci de mii de infractori eliberați din pușcării înainte de termen.
După o perioadă de liniște a urmat prescrierea faptelor. Decizia CCR spune în esență că dacă nu ești condamnat în timp de cinci ani de la trimiterea în judecată, faptele se prescriu. Evident, se aplică retroactiv și pentru cei care erau deja condamnați, dar procesul durase mai mult de cinci ani.
Acesta a fost, de fapt, motivul pensionării anticipate. Cu foarte puțini procurori și judecători, anchetele durează mai mult, procesele idem, trec cinci ani și gata, hoțul neprins e negustor cinstit. Gândiți-vă la procesul lui Mihai Țurcanu, fratele condamnatului penal Florin Țurcanu, fost deputat PNL și fost președinte de CJ. Mihai Țurcanu e judecat pentru abuz în serviciu, fals intelectual și delapidare, iar în dosarul lui nu s-a mai întâmplat din iunie 2023 pentru că un judecător nu a avut timp să redacteze o încheiere de ședință. Cum și Florin Țurcanu a avut 33 de amânări la proces până a fost condamnat, probabil tot asta e tactica.
Până în iunie 2023, cinci mii de dosare s-au prescris.În martie 2024 numărul a ajuns probabil pe undeva pe la șapte mii. Principalii beneficiari au fost politicienii, dar au scăpat de pedeapsă și sute de procese pentru tâlhărie, furt, proxenetism, șantaj, ba chiar și un caz de terorism.
Într-o singură lună zece proxeneți au scăpat de pușcărie după aplicarea deciziei CCR privind prescrierea faptelor, printre ei și cei doi proxeneți din Botoșani care au dus în Olanda 130 de femei pe care le-au obligat să se prostitueze.
Iar acum a ajuns la promulgare legea privind iertarea celor care fac evaziune fiscală. Legea a fost promovată de Marcel Ciolacu și Mihai Ciucă și a trecut prin parlament în timp record, două zile. Se înscrie, conform declarațiilor lui Ciolacu în lupta lui cu evaziunea, deși toți economiștii și juriștii susțin la unison că are efect contrar, încurajează evaziunea, mai toți fiind de acord că e probabil o lege cu dedicație pentru prietenii politici.
Conform legii, în România se socotește evaziune fiscală ascunderea bunului ori a sursei impozabile, omisiunea evidențierii în acte a operațiunilor comerciale sau a veniturilor, evidențierea în acte a cheltuielilor ce nu au la bază operațiuni reale sau evidențierea de operațiuni fictive, alterarea și distrugerea de acte contabile, evidențe contabile duble etc. Pedeapsa începe de a doi ani închisoare și la sume mari se mărește cu trei sau cinci ani.
Adică mai toate mișmașurile despre care scriem că le fac politicienii zi de zi în contractele statului, deci mai toate golăniile probabil vor fi încadrate la evaziune fiscală, ghinioniștii prinși vor da banii înapoi și apoi o vor lua de la capăt. Evident Curtea Constituțională a respins contestarea legii depusă de opoziție, de USR, parcă.
Proiectul de lege îi scapă de pușcărie pe toți cei care fură până într-un milion de euro, rețineți. Dacă dau banii înapoi la timp, nici nu mai pornește procesul. Un milion de euro! Și se aplică retroactiv, evident, că sunt prieteni politici care mai stau prin pușcării.
Dragnea a pus pe vremuri pragul de iertat evazioniștii la o sută de mii de euro și au ieșit în stradă un milion de oameni. Acum e liniște. Iar acesta e un indicator foarte limpede de cât de dezamăgiți sunt oamenii, în urma manevrei președintelui Iohannis, de a crea Partidul Comasat Român din PSD și PNL.
Nu știu dacă va fi sau nu promulgată de Iohannis legea, că acum e ocupat cu NATO, poate e doar o goangă aruncată pe piață ca să mai distragă atenția de la problemele reale înainte de alegeri.
Ceea ce e cert e că politica asta făcută cu dispreț complet față de oameni îngroașă rândurile unui partid condus de șeful de galerie Simion și crește popularitatea unei maimuțe urlătoare, care se ceartă cu portarii ce nu o lasă să intre în diverse instituții, deși e mare senatoare. Ambii prieteni cu rușii, rostogolesc aceleași teme și nu au scrupule. Dar nu sunt văzuți ca opoziție de Ciolacu et comp. Probabil așa și este, sunt controlați și controlabili. Deocamdată.
Însă pe fondul acestei creșteri a populismului și suveranismului în toată Europa, oficialii UE au destule probleme, chiar probleme mari cu țări ca Ungaria sau Austria, și sunt bucuroși că România va avea o conducere care nu iese din rând și ajută cum poate Ucraina. Așa că problemele de politică internă românești vor avea mai puțină relevanță la Comisia Europeană în contextul internațional actual. Stare de fapt de care PSD și PNL vor să profite, normal, că oameni sunt și vrea și gura lor să mănânce o pâine mai albă.