spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeEditorialCând SF-ul devine realitate cruntă - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Când SF-ul devine realitate cruntă – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Publicat în 1953, romanul „Fahrenheit 451” prezintă o lume distopică, în care cărțile sunt interzise și arse de către guvern. Pompierii, care în viața reală au rolul de a localiza și stinge incendiile, au în roman menirea de a găsi și arde cărțile; o inversare a rolurilor mai mult decât inspirată – vorbind stric de „Fahrenheit 451”, desigur. Deși autorul nu a menționat o ideologie politică specifică drept cadru pentru desfășurarea intrigii, romanul „Fahrenheit 451” a fost adesea interpretat ca o critică la adresa cenzurii și manipulării informațiilor. Mulți cititori au observat anumite asemănări tematice între descrierea societății din carte și practicile totalitare, inclusiv cele asociate regimurilor comuniste. Cred că e important de menționat că autorul, Ray Bradbury, a subliniat în repetate rânduri că intenția lui a fost să avertizeze cu privire la pericolele cenzurii și restricțiile asupra libertății de gândire, critica sa fiind îndreptată către orice formă de totalitarism, nu doar comunism.
Privind la ceea ce se întâmplă în România ultimilor ani, îmi dau seama că scopul guvernului distopic din „Fahrenheit 451” e pe cale să fie atins și asta fără a obliga pe nimeni să ardă cărți, ba dimpotrivă… Până la urmă, conducătorii nu se temeau propriu-zis de cărți, ci de ceea ce conțin acestea. Într-un fragment scris peste ani de Bradbury pentru sceneta „Fahrenheit 451”, căpitanul Beatty îl invită pe Guy Montag la el acasă pentru a-i prezenta colecția sa de cărți necitite, iar când acesta își exprimă nedumerirea i se atrage prompt atenția că nu deținerea de cărți e interzisă, ci lecturarea acestora. Nimeni nu se teme de cărți ca atare, ci de conținutul acestora. E în regulă să deții cărți, cât timp nu le citești.
Nu contează câte cărți ai, important e să nu le citești; Guvernul se bazează pe asta. Paradoxal – pentru că România este țara cumplitului paradox – pe timpul lui Ceaușescu se citea sensibil mai mult decât se citește în ziua de azi. Evident, calitatea lecturii lăsa de dorit, dar în zilele noastre, când putem citi, practic, orice carte, România se plasează în coada clasamentului la capitolul consum de carte. De ce am avea nevoie de cărți? Se știe că românii, ca popor, s-au născut deștepți și nu e cazul să vii cu îmbunătățiri la ceva care funcționează perfect. Am pomenit într-un editorial din trecut de individul care încerca să mă convingă că gândirea mea e alterată de lecturile asimilate, pe când a lui, care nu a citit nici manualele școlare, are o capacitate de analiză și sinteză net superioară. În treizeci și ceva de ani de democrație originală am ajuns la nivelul la care românul citește, în medie, o carte pe an. Mulți se laudă cu bibliotecile lor doldora de cărți în țiplă, convinși că deținerea cărților îi face mai deștepți, nu lectura acestora. Și rezultatele se văd. Suntem ușor de manipulat – mană cerească pentru alegerile ce vin. Dezbinați și înverșunați unii împotriva altora, trecem atât de ușor cu vederea faptul că răul vine de sus, de la cei care ne păstoresc spre nemărginita lor îmbuibare. Nu ne opunem, protestăm doar când ne ajunge cuțitul la os, dar când ni se întâmplă nouă personal, nu altora. Alții își merită soarta, noi nu… Nu-i luăm la întrebări pe aleși, deși sunt atâtea câte să le reproșăm. Le acceptăm mânăriile și măgăriile pentru că visăm să fim în locul lor și să facem ce fac ei, nu să rupem odată și pentru totdeauna lanțul ticăloșiei.
Și toate aceste nenorociri își au rădăcina mai ales în lipsa de lectură. Lectura ajută nu doar la dezvoltarea minții, ci contribuie și la formarea spiritului civic. Francezii citesc, în medie, douăzeci și două de cărți pe an, românii una, tot în medie. Cu alte cuvinte, un milion de francezi citesc mai mult decât toți trăitorii din Mioritica. Și lectura, alături de altele, îi face să fie atât de greu de stăpânit, protestele lor sunt adevărate, nu formale, ca în România. În România suntem efectiv stăpâniți de o mână de parveniți politic pentru care nu reprezentăm decât mână de lucru. Nu-i interesează să ne educe, deoarece ne-am da seama cât de subțire le este cultura. Și degeaba citesc unii dintre noi să salte media la măcar o carte pe an. Votul unei minți luminate e egal cu al celui care-și vinde dreptul de a alege pe o sticlă de trascău.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
3.3 ° C
3.3 °
1.6 °
68 %
2.7kmh
100 %
sâm
3 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
3 °
mie
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...