Ce faci când guvernul țării tale te minte și te fură pe față? Îl reclami la instituțiile abilitate pentru control? Păi acelea sunt controlate de către guvern, cu șefi numiți politic anume pentru a fi obedienți. Îl reclami organismelor internaționale? Păi acelea primesc în silă asemenea reclamații și le trimit spre rezolvare tot instituțiilor din țară. Îl reclami ONG-urilor tip „câine de pază” sau presei? Păi îi faci un serviciu, fiindcă cei care controlează guvernul se folosesc de dezvăluiri fie ca să scape de indezirabili fie ca, dezvinovățindu-i, să le albească dosarele.
Bugetul de stat pentru acest an este construit pe câteva minciuni, asumate de către guvern cu bună știință. Prognozează venituri mai mari cu 13% și cheltuieli cu doar 9% mai mari față de 2023, pe fondul unei creșteri economice estimată la 3,4% și a unei ținte de deficit bugetar de 5% din PIB. În schimb, toți specialiștii arată că aceste cifre sunt ridicole. Spre exemplu, ANAF-ul zice că va colecta 30 de miliarde de lei în plus în 2024, deși anul trecut a strâns cu 10 miliarde mai puțin decât și-a propus. Guvernul zice că va colecta peste 60 miliarde lei prin PNRR și fonduri europene, dar anul trecut abia a reușit să strângă 30 miliarde din cele 55 disponibile, adică puțin peste jumătate. Tot la capitolul minciuni poate fi inclusă și estimarea inflației la 6%, pe baza căreia a fost calculat bugetul, deși inflația medie pe anul trecut a fost 10,9%, iar BNR atenționează că ea va crește cu 2% din cauza majorărilor de taxe.
Altă minciună sfruntată: se va urmări debirocratizarea, cu instituții mai puține, mai suple și informatizate. Drept urmare guvernul le-a înmulțit, înființând Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), în scopul de a „veni în scopul guvernanței centrale, pentru a gestiona problemele de eficiență a întreprinderilor publice, pentru a asigura îmbunătățirea principiilor de guvernanță corporativă și pentru a respecta jaloanele PNRR și procesul de aderare la OCDE”. Uite, așa te fac derbedeii, din vorbe, ca-n Gara de Nord. În realitate, nu este decât o nouă cloacă de sinecuri, de astupat gura flămândă a clientelei de partid, fiindcă pentru îmbunătățirea guvernanței corporative nu era nevoie de înființarea unei agenții și nici vorbă să fi fost prevăzută în protocoalele PNRR sau de aderare la OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, n.a.).
Alte minciuni? Aproape că este redundant să le tot reamintim. Colegii de la Presshub au făcut recent un inventar al torentului de minciuni care se revarsă dinspre instituțiile guvernamentale, în frunte cu aceea a premierului: că se vor reduce din cheltuieli – nu au fost reduse, ci sporite; că se va face cererea de plată a tranșei a treia din PNRR – trebuia făcută deja a patra, cea de a treia a fost întârziată nouă luni; că nu vor fi impuse taxe noi – a urmat un val de taxe noi care, foarte probabil, vor mai închide câteva zeci de mii de microîntreprinderi; că va diminua drastic evaziunea fiscală – a urmat mărirea de zece ori a pragului până la care un evazionist poate scăpa fără pedeapsă sau doar cu o amendă; că va fi reformat sistemul de stat bugetofag – nici vorbă, măsurile au fost amânate până după alegeri. În context, nici nu mai merită menționate repetatele minciuni prin omisiune ale premierului cu privire la propria biografie, acelea intră deja la capitolul mondenități.
Și atunci, revin, ce poate face cetățeanul onest față în față cu minciunile dovedite ale celor care-l guvernează? Pare simplu: să nu-i mai voteze. Însă în spatele mincinoșilor de azi rânjesc deja alte grupuri, mai flămânde, nerăbdătoare să se înfrupte din masa așternută deja de predecesori. Iresponsabilitatea în numele interesului de partid și de grup devenit la noi o normă de guvernare și nu văd pe nimeni capabil să oprească acest marș spre faliment.