spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeEditorialConsistent, dar nu pentru amărâți - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Consistent, dar nu pentru amărâți – Ciprian MITOCEANU, scriitor

În urmă cu ani și ani am simțit o oarecare umbră de simpatie pentru Viorel Cataramă atunci când, invitat fiind la emisiunea lui Robert Turcescu, a reușit să ofere răspunsul corect la întrebarea „Câte pâini și câte ouă se pot cumpăra cu zece mii de lei?” Răspuns prompt: „Un ou și o pâine”. Lui Viorel Cataramă i se pot reproșa o mulțime de lucruri, dar nu i se poate trece cu vederea un merit care lipsește cu desăvârșire politicienilor zilei de ieri, de azi și câți de mâine vor veni. Ca om de afaceri Cataramă era solid ancorat în realitatea cotidiană. Știa care e valoarea banului, știa foarte bine ce se poate cumpăra cu o amărâtă de bancnotă de zece mii. Avea experiența directă a antreprenoriatului și știa pe ce lume trăiește. În legislatura 1996 – 2000, când Cataramă a ocupat funcția de președinte al Comisiei Economice a Senatului, au fost promovate foarte multe proiecte legislative, multe devenind legi. Pe principiul „altul mai bun de unde?” Cataramă era și este de preferat nevolnicilor actuali, care habar nu au pe ce lume trăiesc, dar au pretenția să implementeze reforme economice revoluționare.
Ajuns premier pentru că așa a decis Echipa Câștigătoare din PNL, Florin Vasile Cîțu s-a făcut de râs după ce nu a fost în stare să spună cât costă o pâine. Foarte probabil, întrebarea a fost greșită; Cîțu ar fi putut să spună cât costă berea prin America, dar dacă jurnaliștii n-au avut de lucru și l-au întrebat de pâine… S-a eschivat cu o scuză jenantă – el nu mănâncă pâine; ce dacă panificația este cea mai importantă ramură a industriei alimentare, atât ca număr de angajați, cât și ca cifră de afaceri? E adevărat, consumul de pâine nu e foarte sănătos, dar cifrele sunt în măsură să sublinieze sărăcia cruntă a trăitorilor de pe aceste meleaguri. Mănânci pâine și bei apă… Mai rău ca pe vremea lui Ceaușescu, dar măcar acum nu mai stăm la coadă.
Actualul premier, farsorul de la Buzău, a răspuns cu „Eu cred că se poate cumpăra consistent” la întrebarea ce poate cumpăra cu o sută de lei atunci când ajunge la magazin. Consistent… Un cuvânt foarte frumos când vine vorba despre cumpărături, doar că… Doar că arată cât de rupt de realitatea vieții de zi cu zi e cel care decide politicile economice și fiscale în România. Guvernanții se laudă că datorită eforturilor depuse prețul alimentelor a scăzut, dar vedem cu toții care este realitatea și anume că prețurile au explodat. Amărăștenii nu intră niciodată în magazin să cumpere un produs anume, ci caută la raft produsele cele mai ieftine, altfel nu reușesc să facă față cheltuielilor. Suta de lei nu ajunge decât pentru umplutul unei sacoșe de dimensiuni medii; umplutul unui căruț de market sare bine de suta de euro. Stranierii reveniți în țară se miră mai ales de prețurile alimentelor. În Spania sau Italia, de banii ăștia cumperi mâncare pentru toată luna, la noi de-abia ajung pentru două zile.
Asta e țara, asta e realitatea. Plătim din ce în ce mai mult pentru alimente, deși guvernul ne asigură că s-au ieftinit. Medicamentele de strictă necesitate nu sunt de găsit tot grație implicării responsabile a celor care ne conduc. Iarna se lasă așteptată, dar o să vină, cu noianul ei de scumpiri, însă ai noștri politicieni se gândesc la alegerile de anul viitor, asta este adevărata lor prioritate.
Un mediu de afaceri sănătos se construiește cu oameni responsabili, care au experiența nemijlocită a pieței, nu cu bugetari habarniști, incapabili să alcătuiască lista de cumpărături pentru magazinul din colț. Dar la noi habarniștii sunt cei mai pricepuți la toate și, dacă se întâmplă ceva, vin cu „n-am știut”. Iar în ultima vreme s-au tot întâmplat nenorociri și se vor întâmpla; culegem roadele inconștienței și delăsării semănate de-a lungul a trei decenii și ceva de democrație originală.
E tot mai greu de trăit în țara asta, dar – vorba președintelui – dragi români, nu disperați. Nu mai e mult până la alegeri și atunci o să vi se promită și ceea ce nu visați. Până atunci strângeți din dinți și cumpărați consistent. Consistente sunt taxele încasate de stat din suta voastră de lei, nu cumpărăturile din coș – un căruț consistent costă tot vreo sută, dar de euro, nu de lei.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
2.7kmh
100 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...