De fiecare dată când se întâmplă câte o nenorocire, oficialii își iau faţa serioasă și se grăbesc să vină cu mesaje liniștitoare distribuite cu promptitudine de televiziunile de partid și presa aservită. Situația e sub control, România dispune de capacitatea și logistica necesară pentru a face față unor evenimente și mai grave. Și, desigur, resursa umană este cea mai valoroasă, mai ales la nivel superior. Că realitatea este cu totul alta o știm cu toții, dar o suportăm cu un stoicism vecin cu inconștiența. Incompetența autorităților și lăcomia aleșilor nu ne revoltă decât dacă e vorba de drame personale; ce se întâmplă în alt județ nu ne privește, să se descurce fiecare cum poate.
Iar indiferența și lipsa de empatie a românilor, la care se adaugă o memorie neverosimil de scurtă, reprezintă fundații de nezdruncinat pentru guvernarea anarhică, în care cetățeanul este plasat pe ultimul loc în ierarhia priorităților. Cât de interesați sunt aleșii de soarta românilor? Să ne gândim că la ultimul incident soldat cu morți și răniți din cauza unei explozii, sistemul sanitar n-a reușit să facă față. Bilanțul tragediei de la Crevedia a crescut la cinci morți și e posibil să nu se oprească aici, deoarece în cazul câtorva dintre răniți prognosticul e grav sau rezervat, „cu șanse minime de supraviețuire”. Oficialii dau asigurări peste asigurări și dezmințiri pe care nu le cred nici ei. Imaginile cu echipamentul topit de căldură au produs iritarea secretarului de stat Raed Arafat, care s-a grăbit să vorbească de falsuri. Căștile pompierilor români sunt roșii, nu argintii… Serios? Ai idee ce culoare rămâne după ce se scurge vopseaua?
Deși după tragedia de la Colectiv s-au promis măsuri ferme, suntem mai rău decât acum opt ani. Și asta în condițiile în care, de un an și ceva, România este vecină cu o țară aflată în război, iar intențiile Rusiei nu se opresc la Ucraina. Situația putea să escaladeze în orice moment. Încă poate să escaladeze, dar ai noștri guvernanți nu au nicio treabă. Asigură în stânga și-n dreapta că nu o să ne atace nimeni, deoarece suntem țară NATO. Deloc întâmplător, e vorba de aceiași specialiști care susțineau că Rusia nu va ataca Ucraina. Și, totuși, s-a întâmplat. Se pare că ceva drone rusești au căzut și detonat în România, deși Ministerul Apărării nega total informațiile.
Spre deosebire de englezi, care se gândesc cum să treacă podul când ajung la fața locului, românii pun mereu răul cel mare în față și au pretenția că se pricep să aleagă răul mai mic. În situația unui conflict precum cel din vecini, nu ai dreptul să rămâi indiferent, să nu te pregătești pentru o catastrofă. Cât de pregătită este România pentru a face față unui atac, fie el declanșat și din eroare? Dacă dronele rusești cădeau mai mult sau mai puțin din greșeală într-un oraș din România, cum făcea față sistemul sanitar la zeci, poate chiar sute de răniți? Sinistrații din Crevedia sunt cazați la pensiuni sau căminul cultural. Ce resurse sunt capabile să mobilizeze autoritățile în cazul unei nenorociri de proporții? Războiul e în vecini și guvernanții nu au niciun motiv să doarmă, dar uite că asta fac. Nimic nou, de fapt, istoria se repetă. Cei care au îndrăznit să citească mai mult decât prevede programa școlară știu ce s-a întâmplat cu România în Primul Război Mondial. După doi ani de neutralitate, la care se adaugă și perioada frământărilor antebelice, România intrată în război abia reușea să asigure câte două gloanțe de soldat pe zi. Asta era capacitatea de luptă și înzestrare a armatei române. Cei care iau de bună istoria triumfalistă și susțin că intrarea României în război a scurtat conflictul cu șase luni și că Germania se temea mai mult de România decât de SUA ar face bine să rumege informația asta. Total nepregătiți, deși era clar că puteam rămâne pe dinafară.
Evident, acum e altă situație, dar tot nepregătiți suntem. Sistemul sanitar nu e capabil să facă față provocărilor mărunte, darămite unei catastrofe de proporții, indiferent dacă e naturală sau creată de oameni. Nimeni nu învață nimic din greșelile trecutului, drept dovadă vinovații sunt încă în funcții și se pregătesc pentru alegerile de anul viitor. Asta pentru că nemernicii din fruntea țării pun în față alegerile, nu răul cel mare.