spot_img
luni, noiembrie 25, 2024
HomeEditorialBacul, eterna bătaie de joc - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Bacul, eterna bătaie de joc – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Deși au existat temeri că în acest an examenul de bacalaureat o să fie amânat (în niciun caz anulat, cum s-a sugerat), examenul maturității se desfășoară după calendarul stabilit inițial. Să spunem că aceasta este vestea bună. Vestea proastă e că, așa cum ne-am obișnuit, examenul de bacalaureat se derulează sub semnul amatorismului și fraudei. Nimic nou sub soare din acest punct de vedere.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Cea mai accesată platformă online dedicată dicționarului limbii române a dezvăluit că una dintre expresiile prezentate în subiectul de la limba română a fost foarte căutată cu câteva ore înainte de examen. Coincidență?! Categoric nu. Și nu e prima dată când anumite expresii din cadrul subiectelor de bacalaureat sunt căutate intens înainte de examen sau chiar în timpul acestuia, ceea ce spune multe despre exigență și seriozitate. Acum ceva ani administratorii unei platforme au pus la cale o farsă și au modificat explicațiile în cazul unei expresii foarte căutate chiar în timpul desfășurării unei simulări. Așa, să aibă de ce râde profesorii corectori. O fraudă evidentă, dar care nu a generat anchete și măsuri. Lasă, domnule, că e doar simulare… La examenul pe bune o să fie exigență adevărată.

Și a fost… Nu există sesiune de bacalaureat fără scandal. Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație a trimis către toate centrele de evaluare din țară o notă prin care a cerut ca la cerința cu „de bună seamă” să fie luate în calcul „toate variantele corecte care indică sensul din text”. Asta după ce s-a lăsat cu scandal și petiții. Ironic e faptul că tocmai expresia „de bună seamă” a explodat în căutările pe platformele de dicționare. Înainte de examen, desigur…

Amatorismul ca amatorismul, dar ce ne facem cu frauda? S-a întâmplat și la Evaluarea Națională, se tot întâmplă la bacalaureat. Adevărat, fenomenul e mult mai limitat comparativ cu perioada în care în sălile de examen nu existau camere de luat vederi, dar e încă prezent și în cazul lui „de bună seamă” vorbim, desigur, de corupție la nivel înalt. Așa stau lucrurile; frauda merge mână în mână cu corupția, nu cred că cineva a sifonat subiectele doar pentru că-i era milă de bieții copilași care n-au învățat și din cauza asta riscă să-și rateze viitorul luminos, eventual în politică.

Având în vedere modul în care e organizat și ce anume se evaluează, bacalaureatul e mai degrabă o glumă proastă, însă pentru moment reprezintă o sită care separă cât de cât grâul de neghină. Și e singura piedică în calea celor care visează la studii superioare. E mai dificil să promovezi bacalaureatul decât să faci rost de șapte licențe universitare. Sistemul de învățământ trebuie reformat din temelii, nu doar în ceea ce privește examenele finale, dar nu există cine știe ce determinare în direcția asta. Tot la capitolul glume de prost gust se poate înscrie și vizita primului ministru Marcel Ciolacu la Ministerul Educației, unde cel mai școlit dintre premieri a vorbit despre legile educației. Tocmai Ciolacu…

An de an se înregistrează fraude, iar consecințele acestora le vedem peste ani. Mulți dintre politicienii zilei de azi sunt analfabeții de ieri, cei care se plângeau de dureri de cap și amețeli dacă erau puși să citească un text de zece rânduri. Școliți de mântuială, promovați pentru că așa trebuie și părinții erau dispuși să dea, dar odată promovat bacalaureatul nătărăii s-au deșteptat și s-au pus cu burta pe carte, spulberând ierarhii și previziuni. Iar dacă ne întrebăm cum anume au reușit să parvină în viață și carieră, răspunsul trebuie legat și de modul în care au promovat bacalaureatul. Mai ales de promovarea bacalaureatului…

Examenele naționale trebuie luate în serios de toată lumea, inclusiv de către cei care fac subiectele, să nu ne mai trezim cu situații în care baremul este modificat pe motiv de sesizări din afară. Toleranță zero față de fraudă și sancțiuni adevărate față de cei care „greșesc”, nu mizerii de procese cum a fost cel în cazul fraudei de la Șheia, în care inițial a fost scoasă vinovată femeia de serviciu. Sau, pe plan local, bacul penal de la Economic, în urma căruia mama care a strâns și dat mita a primit închisoare cu executare, în timp ce universitarul care a fost președinte de comisie a primit pedeapsă cu suspendare. Curat mioritic, coane Fănică!

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.6 ° C
1.6 °
0.5 °
86 %
2.2kmh
99 %
lun
4 °
mar
4 °
mie
5 °
joi
7 °
vin
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...