Botoșăneanul Marius Budăi a anunțat mândru că a reușit să rezolve cu pensiile. După mărirea de doar 12.5%, Budăi declară senin că nu a fost vorba niciodată despre procente de pensie, ci despre viața oamenilor. Despre procente era vorba, probabil, numai când PSD era în opoziție și anunța mărirea pensiilor cu 40%. Acum, că sunt la guvernare, e vorba de viața oamenilor.
Iar pentru PSD, asta înseamnă, la fel ca în ultimii 30 de ani, ca săracii să rămână săraci, să fie complet dependenți de ajutorul statului.
Ce se întâmplă, de fapt? Cei cu pensii mai mici de 3000 de lei vor primi ajutoare de la stat. Ajutoare care le dublează pensia, aproape, în cazul unei pensii de 1500 lei, de exemplu. Cei cu pensii peste 3000 vor avea doar mărirea de 12,5%.
Deci, PSD are grijă de propriul electorat, de săraci, însă, cum spuneam, fără să le permită cine știe ce bunăstare. Mesajul transmis de Budăi celor necăjiți este, votați cu mine ministru și cu PSD, ca să aveți acești bani. Dacă votați cu altcineva, veniturile vi se vor înjumătăți. Lupta lui Budăi și grija lui pentru seniori e un șantaj amărât al PSD, de fapt, având în vedere că se puteau mări pensiile cu 27% fără probleme, PNRR permitea asta.
Tactica e imbatabilă și a aplicată de PSD cu mare succes de când lumea. Lipsa completă a predictibilității e voită în guvernările PSD. Dintr-un motiv foarte simplu. Dacă mărirea pensiilor, salariilor bugetarilor, alocațiilor, salariului minim ar fi aplicate conform unei legi și nu arbitrar, din pixul unui ministru pesedist, respectivul nu ar mai fi ministru. Iar PSD nu ar mai fi la guvernare.
Care sunt inechitățile din acest sistem împins de PSD. În primul rând, e vorba de ocolirea legii, prin neindexarea pensiei cu inflația, datorită motivului imbecil că se ia în calcul inflația din 2021, nu cea din 2022. E doar un motiv pentru ca guvernul să nu dea bani mai mulți, inflația e cunoscută în orice moment, nu e nevoie să calculezi un an pentru a afla ce valoare are.
Apoi, cei cu pensii peste 3000 de lei, sunt lăsați de izbeliște, probabil pentru că pesediștii socotesc că nu fac parte din electoratul lor. Aici cred că au calculat greșit și vor pierde niște voturi la alegeri, probabil.
Cei cu pensia mare (puneți dumneavoastră ghilimelele) încasează acea pensie pentru că au lucrat ca profesori, medici, juriști, economiști sau au muncit în medii toxice. Tot o viață întreagă au muncit, la fel ca cei cu pensii mai mici de 3000 de lei. Dar au învățat mai mult la viața lor, au avut răspundere mai mare sau au lucrat în condiții mai grele.
Însă pentru pesediști, mai toți absolvenți întârziați de facultăți de tablă ondulată, cine a învățat la viața lui, așa îi trebuie, nu merită să primească mare lucru pentru asta, că singurul contact al pesediștilor cu școala e când merg la deschiderea anului școlar sau când li se demonstrează că doctoratele lor sunt plagiate.
Nedrept mai este și că statulul român, îngrășat peste măsură, aruncă firmituri pensionarilor, fără să facă nici un efort pentru a gestiona mai eficient banul public. Zeci de mii de funcționari au fost angajați la stat sau la agenții nou create de când e alianța PSD – PNL la guvernare, pensiile speciale vor rămâne așa cum sunt, nu vă faceți iluzii prea multe, salariile funcționarilor vor tot crește, iar cheltuirea banului public va fi la fel de nesăbuită.
Citeam zilele trecute de ministrul sportului, care se plimba cu mașina de serviciu, un BMW X5 și a tamponat alt autovehicul. Mașina ministrului costă vreo 70.000 de euro, iar reparația 8000 de euro. E doar un exemplu minuscul, dar la asta trebuie să vă gândiți când îi mai auziți vorbind de lupta pentru seniori și echitate socială.
Un exemplu mai de anvergură ar fi cel cu subvenția partidelor, care a ajuns la vreo 50 de milioane de euro anual. Numai dacă subvenția ar fi redusă la cinci milioane, așa cum era înainte de a ajunge PSD-ul lui Dragnea la putere, ar fi bani de pensii, fără număr.
Că asta e echitatea socială a PSD, așa arată. Săraci ținuți la mila statului, venituri imense pentru mare parte din politicienii și funcționarii loiali, fidelizarea bugetarilor cu măriri de salarii, pensii speciale uriașe pentru a decapita justiția și poliția, plus fidelizarea acestor categorii, normal că oamenii nu vor vota vreodată un partid care anunță că va schimba sistemul pensiilor speciale.
Restul românilor? Restul nu contează, că oricum nu votează PSD.
Ca întotdeauna amuzanți sunt liberalii, ei sunt din alt film. Încearcă timid să se laude că și ei au mărit pensiile, ies de aici niște declarații teribil de amuzante și tardive, ca de obicei, PSD și-a arogat deja toate meritele.
Însă, repet, PNL merită din plin ridicolul prin care trece. Când te fac în halul ăsta Budăi, Ciolacu, Stănescu et comp, nu te mai poți chema PNL, ci doar o oaste de strânsură care se îmbracă în galben, nu în roșu. În rest, nu e nici o diferență. Ar trebui să fuzioneze, poate îi primesc pesediștii, dacă tot au reușit liberalii să îi aducă la 40% din preferințele electoratului. Ceea ce e o performanță, trebuie să recunoaștem.