În condițiile în care scumpirile au luat-o complet razna și e loc de și mai rău, economia e la pământ, iar bugetul e secătuit fără ca asta să se vadă și în teritoriu, politicienii români au nevoie disperată de realizări mărețe cu care să scoată ochii electoratului la setul de alegeri din 2024. Și, așa cum ne-am obișnuit, realizările trebuie să vină din altă parte. Da, dragi români, a fost greu, o perioadă de sacrificii și de strâns cureaua, dar vedeți voi, toate astea nu au fost în zadar că, uite, am intrat în Schengen. Puterea și opoziția au lăsat deoparte gâlceava și s-au unit pentru a face ceva pentru România. Ar fi singura realizare măreață a președintelui schior, care probabil a devenit conștient că după ce termină cu mandatul s-ar putea să piardă timp în vamă în loc să schieze sau să joace golf pe unde și-a propus. Sau probabil că o să stea acasă; are unde. Nu de alta, dar e om chivernisit și dacă statul nu-i sponsorizează deplasările… Oricum, pentru Iohannis admiterea în spațiul Schengen ar fi singura realizare.
Din păcate, se pare că nu e chiar așa de simplu. Și, evident, e vina altora. Olanda, mai ales. Am aflat relativ târziu care a fost reacția lui Adrian Năstase pe marginea subiectului. Individul a anunțat că el și familia lui se apucă de boicotat magazinele și furnizorii de servicii bancare olandeze până când Olanda nu va acorda un vot pozitiv. Mare patriot, Năstase ăsta… Se apucă de boicot în loc să tacă. Pentru că Năstase ar trebui să tacă și eventual să scrie opere acolo unde a mai scris. Știți voi, acea filială a Uniunii Scriitorilor unde nu contează că stai cu spatele la perete dacă dormi cu gura deschisă. Vorbă de duh de-a Bombonelului.
Principalul motiv invocat de Olanda atunci când refuză accesul României în Shengen e corupția. Indicele de Percepție a Corupției situează România pe locul 66 din 180 de țări. Aparent bine, dar în realitate sunt locuri împărțite între mai multe țări, astfel că în realitate ne plasăm foarte jos. Suntem pe același loc cu China, Vanuatu și Sao Tome&Principe, iar când vine vorba de corupția din UE suntem pe podium alături de Bulgaria și Ungaria. Și situația asta nu e de azi, de ieri; în ultimii zece ani n-am făcut cine știe ce progrese. Iar Adrian Năstase este unul dintre cei care a contribuit din plin la răspândirea flagelului. Bine, nu eram în UE, dar asta n-ar trebui să reprezinte un amănunt semnificativ. Însă pe vremea lui Năstase corupția înflorea ceva de groază. Cât despre Năstase, ce să mai spun? Cei mai mulți dintre analiști nu s-au ferit să-l compare cu Ceaușescu și nu doar prin prisma pasiunii pentru tras cu pușca prin pădure, ci mai ales modului disprețuitor și arogant cu care i-a tratat pe români în întreaga sa carieră politică. A visat să ajungă președinte și din postura de premier a declarat război corupției. Anticoruptul Năstase… Atunci, când încerca să ne îmbrobodească să-l votăm, a făcut o declarație care într-o țară civilizată i-ar fi adus ani de pușcărie. Dar, fiind vorba de România, n-a pățit nimic. Nu atunci…
Astfel, Năstase a spus că lupta cu corupția e așa de reușită încât în fiecare zi pe la el prin cabinet vin tot felul de personaje și-i spun să o lase mai moale, că nu-și mai pot face mendrele cum era odată. Vă puteți imagina așa ceva? Dubioși care au prosperat din cauza corupției aveau acces în biroul lui Năstase și-i spuneau în față că anticorupția îi doare. Și așa corupți, coruptibili și corupători cum erau, ieșeau liberi din biroul unde se declanșase lupta cu flagelul care încă ne mai ține departe de lumea civilizată. Oamenii onești nu aveau acces la Năstase în birou, infractorii da.
Năstase e unul dintre cei care putea să facă ceva pentru țara asta, dar nu a făcut. A fost premier mult timp, însă principala lui grijă a fost sporirea averii personale și protejarea corupților care-l vizitau în birou. Dacă nivelul corupției ar fi fost acceptabil, ne-ar mai fi ținut olandezii pe dinafară? N-avem de unde ști răspunsul, pentru că Năstase n-a făcut nimic în privința asta. Acum îndeamnă la boicot pentru că își permite, are bani. Alții nu… Tot datorită unora ca el.