marți, aprilie 8, 2025
AcasăEditorialCârdășia asigurătorilor cu guvernanții ne lasă cu rafturile (și buzunarele) goale -...

Cârdășia asigurătorilor cu guvernanții ne lasă cu rafturile (și buzunarele) goale – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Chiar dacă mai sunt ceva zile până la finalul anului, anumite concluzii se pot trage fără teama de a greși. Din punctul de vedere al producției agricole, 2022 este unul dintre cei mai slabi ani. Seceta prelungită și lipsa sistemelor de irigații, la care s-au adăugat și altele, au dus la producții diminuate; unii dintre fermieri nu au reușit să scoată nici măcar cantitatea însămânțată. Un an greu, fără îndoială, însă politicienii au reușit să-l facă și mai greu.

Dintr-o revistă dedicată fermerilor am aflat că în județul Buzău o cooperativă agricolă a plătit pentru asigurări peste două milioane de lei, însă de primit n-a primit nimic și, la cum merg treburile în țara asta, e puțin probabil să primească. Asta pentru că nu e prima dată când în presă apar astfel de știri. Pe vremea când Adrian Năstase era premier asigurătorii au refuzat să plătească despăgubiri pentru că guvernul a „omis” să recunoască faptul că în țară a fost secetă. Și cât timp guvernul nu admite existența secetei, societățile de asigurare se spală pe mâini de răspundere. Nu mai știu cum s-a finalizat cazul fermierului de la Leorda care a dat asigurătorul în judecată pentru că nu a primit despăgubirile la care era îndreptățit. Motivul refuzului era de-a dreptul penibil: în procesul verbal nu era trecută ora la care s-a produs fenomenul meteo extrem. De parcă seceta se produce la oră fixă…

Cu largul concurs al celor care pretind că ne conduc spre un viitor luminos care însă seamănă din ce în ce mai mult cu trecutul întunecat, societățile de asigurări se folosesc de tot felul de tertipuri pentru a nu plăti despăgubiri, acumulând profituri uriașe. Și asta în total dispreț față de agricultorul onest, care ia de bune recomandările autorităților și-și asigură recoltele. Încă mai am în memorie un episod de pe vremea lui Băsescu, care a binevoit să vină prin Moldova lovită de urgia apelor. Un bătrân i-a cerut sprijin deoarece își pierduse toată cultura din cauza inundațiilor. Baronul galben din vecini, multă vreme fundal pentru pozele cu Băse, dar și ministru pe la agricultură, s-a grăbit să-l întrebe „Aveți asigurare?”. Nu avea, de unde să aibă cât timp majoritatea țăranilor practică o agricultură de subzistență? Baronul galben s-a strâmbat sugestiv și a trecut mai departe. Nu ai asigurare, nu avem ce vorbi. Mesaj clar. Dragi truditori pe ogoare, asigurați-vă culturile, că de la stat nicio nădejde.

Când vine vorba de probleme în agricultură, ministerul îi trimite pe fermieri la asigurători. Care, ajutați așa cum arătam mai sus, au grijă să nu plătească, iar truditorii de pe ogoare rămân ai nimănui, siliți să se descurce așa cum au făcut-o și până acum, adică singuri. Ministrul Agriculturii e un personaj odios, în ciuda faptului că aparițiile lui Petre Daea stârnesc hohote de râs.

Și, în timp ce siluiesc agricultura, guvernanții spun că prețurile produselor alimentare au crescut la raft din cauză că a scăzut producția agricolă. A, și războiul din vecini… Și să nu uităm de secetă. Parveniții politic dau frumos din gură și promit rezolvări urgente și soluții dintre cele mai grozave. Seceta nu e de azi, de ieri; cea mai mare parte a terenului agricol se află în zone în care lipsa precipitațiilor pune sub semnul întrebării recolta, însă despre sisteme de irigații doar se vorbește; prea puțini pași concreți în direcția potrivită. E mult mai simplu, ca politician, să te lepezi de orice responsabilitate și să le ceri fermierilor să-și asigure culturile și animalele pentru ca mai apoi să încasezi comisioane de la firmele de asigurări pentru a nu declara secetă, inundații sau alte calamități. Băsescu, că tot am pomenit de el, spunea că inundațiile n-au fost așa grave cum se spunea la televizor „doar un pic, prin albia majoră”. Păcat că nu era la Rădăuți când apa trecea peste acoperișul caselor.

Și pentru că tot am pomenit de cârdășia guvernanți-asigurători, să știți că nu e teorie a conspirației. În momentul de față pe la Ministerul Agriculturii se clocește o nouă lege a asigurărilor agricole, însă totul se face la secret, fără participarea fermierilor. De ce oare? De parcă e așa de greu de intuit…

 

 

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
2.2 ° C
2.2 °
1.1 °
64 %
0.9kmh
61 %
mar
6 °
mie
7 °
J
4 °
vin
8 °
S
10 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cum trece timpul, mai ieri aici se vindeau rable, nu altceva.

EDITORIAL

S-au întâmplat foarte multe în ultimele zile. Unele dătătoare de fiori, altele dătătoare de speranță. Bursa s-a prăbușit, cu consecințe nenorocite, pentru remedierea cărora...

EPIGRAMA ZILEI

Bărbații sunt porci, mișei, Îmi spunea, justificat, Pentru că amanții ei O înșală nencetat... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...