spot_img
luni, noiembrie 25, 2024
HomeEditorialRomânia educată, etapa pe economii - Ciprian MITOCEANU, scriitor

România educată, etapa pe economii – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Un zvon care a început să circule prin sistem. Cică nu mai durează mult și școala online revine, cu tot balamucul pe care îl presupune, astfel că dascălii trebuie să-și pregătească elevii pentru învățământul virtual. Evident, de la minister nicio nădejde, nu de alta, dar însuși premierul Ciucă – scuze, doctor Ciucă – a reușit să o comită mai ceva ca Dăncilă în vremurile ei bune. „Există, din păcate, o stare prin care începerea anului școlar ne ia prin surprindere”. Și nici măcar nu a fost singura dumă din discursul demn de cascadorii râsului. Amintesc doar „Să-i asigurăm pe părinți că ai lor copii au asigurate condițiile pentru a putea să beneficieze de condiții corespunzătoare în școli”. Dăncilă, unde ești, să vezi cu ce te-a înlocuit noul USL? Dacă ăsta este cel mai valoros om pe care coaliția lui Iohannis a putut să-l livreze pentru postul de premier, oare cum sunt restul?

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Ministrul Educației n-a rămas mai prejos și și-a dat nostalgia pe față. „Mulți dintre noi am făcut performanță învățând în școli cu wc-ul în fundul curții”, prin urmare n-ar trebui să ne plângem de problemele și lipsurile din sistem; dacă ai de învățat, înveți oriunde și în orice condiții. Mda, ce vremuri, ce vremuri erau acelea când învățam în clase neîncălzite, iar budele erau sub orice critică. Erau lipsuri, dar se și învăța…

Și lipsurile revin în forță. Nu de alta, dar cam asta este explicația pentru zvonul că se revine în online cu consecințele de rigoare. Oricum nu e problemă, pe la final de an o să se scoată de la arhivă celebra circulară marca Monica Anisie prin care se va cere profesorilor să promoveze pe toată lumea, că nu toți elevii au avut acces la școlarizarea virtuală.

Dar să revenim la lipsuri. Școala românească, așa subnutrită cum este, presupune cheltuieli pe care guvernul nu prea are de gând să le facă. Iar pomenitele cheltuieli vor crește exponențial în sezonul rece, când kilometri pătrați de școli vor trebui încălziți pe cheltuiala statului. Că banii vin de la minister sau de la autoritățile locale, asta nu interesează; până la urmă banii tot de la buget vin. Și bugetul e costeliv rău de tot, așa că trebuie strânsă cureaua. Și o să fie strânsă cu prețul educației. La momentul potrivit elevii vor fi trimiși acasă și pe nimeni nu va mai deranja frigul din școli. Facturile școlilor se vor reduce, însă vor crește cheltuielile părinților. Nu de alta, dar școala de acasă presupune consum sporit de curent electric și la prețurile actuale mulți români au deja dificultăți când vine vorba de plata utilităților. Unii distribuitori au început să pretindă plata energiei electrice în avans, iar mulți români se pregătesc să retrăiască amintiri de pe vremea Ciuruitului, când curentul se dădea cu porția.

Până la urmă nici nu e mare sacrificiu dacă avem în vedere balamucul creat în sistem. Deși anul școlar începe mai devreme ca de obicei (tot o manevră menită să reducă factura la încălzire), în ciuda protestelor hotelierilor de pe litoral care într-o vreme chiar aveau un cuvânt de spus când era vorba de minivacanțe, o parte dintre elevi nu vor avea parte de manuale în primele zile. O situație deja obișnuită pentru prima generație care a pășit în clasa pregătitoare, dar de care vor beneficia și alții. Motivul? Contestații la licitații și soluționarea acestora. De parcă nu se știa că, indiferent de rezultatul licitațiilor, vor exista și nemulțumiți… Problema putea fi rezolvată foarte simplu printr-un calendar adaptat al licitațiilor pentru manuale, dar cât timp avem pretenția că mergem înainte și privim înapoi…

Guvernul vrea să facă economii și va face. E criză, dragi români, mai puneți pe voi o haină în plus, mai învățați de acasă… Cine are de învățat învață oricum, se știe deja. Nu prea se știe cu ce sacrificii, dar cât timp statul iese ieftin din toată afacerea asta nici nu mai contează.

Dragi români – vorba unui turist sponsorizat de stat – vine criza și trebuie să facem cu toții sacrificii. România educată e prima pe listă…

 

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.6 ° C
1.6 °
0.5 °
86 %
2.2kmh
99 %
lun
4 °
mar
4 °
mie
5 °
joi
7 °
vin
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...