spot_img
joi, noiembrie 21, 2024
HomeEditorialNe-am amintit de gloria teatrală de odinioară! – Lucia OLARU NENATI, scriitor

Ne-am amintit de gloria teatrală de odinioară! – Lucia OLARU NENATI, scriitor

Orice  comunitate omenească simte, măcar din când în când, nevoia unei infuzii de cultură, precum  un organism uman care se revigorează energic sub acțiunea unui aport medicamentos de mare eficiență. Acest gând m-a străbătut   cu puterea adevărului în fața  marelui spectacol prezentat de către instituțiile de cultură din Botoșani, coordonate energic de către noul director al Filarmonicii  botoșănene, Mirel Manea – căruia îi urez bun venit,  cu speranța-convingere că harul său  nedomolit și experiența sa artistică vor gesta încă multe roade strălucitoare.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Această experiență și inspirație creatoare s-au manifestat acum în primul rând, prin materializarea inspirată a dezideratului imperativ al utilizării oportunităților  oferite de Centrul vechi  al orașului, acela care, odinioară, mustea de popularitate și agitație mondenă. Apoi prin modalitatea de-a realiza acest proiect la care desigur că au contribuit mai mulți colaboratori din instituțiile implicate, dintre cei dedați cu cerințele regizorale  și scenografice ale anilor lor de activitate  prodigioasă. A urmat apoi într-o ordine crescătoare, prestația luminilor devenite adevărate personaje expresive și participante la distribuție, tinerii costumați adecvat și atrăgător. Ei, și apoi, în poziția de top, urmează distribuția! Nec plus ultra ar fi zis latinii – cei atât de amatori de ”panem et circensis”!

Numai că, de astă dată, această sintagmă nu conține  nici un dram de ironie, ci doar afirmativul superlativ!  Puține nume, dar de nivelul elitei superioare și netăgăduite. Paula Seling, Marcel Pavel,Vlad Miriță, Iordache Basalic, glasuri izvodite de mama-natură, însă exersate cu minuție și pricepere de către fericiții posesori, chiar până la autodepășire, încât  atributele nu pot fi     distribuite individual, ci doar colectiv. Iar în cazul tenorilor, chiar la propriu, căci nu o dată coordonarea glasurilor lor amintea imperativ de fenomenul celebru al celor ”trei tenori”.  Iar Paula Seling, deși atât de cunoscută și de familiară, a distribuit o asemenea lungime a scalei vocale încât, dacă închideai ochii, ți se părea că o auzi pe Yma Sumac.  Firește nici un concert nu performează fără orchestră, aceasta  de acum e aceea ce poartă cu onoare numele lui ”George Enescu”, fiind dirijată de maestrul Andrei Tudor.

Ei, și când publicul  ajunsese la stadiul de acomodare cu  treptele succesului, a aparut Diva, care nu e feminină de astă dată, dar creația sa este, și e celebră pe tot rotundul pământului și e atât de melodioasă, de profundă, de armonioasă, de  celestă, încât a obligat  zgârcitul clasament al UNESCO să decidă că valsul său  Gingașa și tandra mea fiară semnat de Eugen Doga merită să fie considerată  a patra capodoperă muzicală a secolului 20.  Această persoană a fost cu noi aici în acea seară, ba a și demonstrat concret că statutul său de octogenar nu-l împiedică deloc să performeze firesc în fața publicului, glăsuind și cântând la pian ca întotdeauna.

Aici e cazul să adâncesc referința cu amintirea colaborării cu domnia sa și în cadrul unui alt spectacol, realizat atunci de maestra Liliana Bobu tot la Botoșani, dar  și pe scena Teatrului Național din Iași, în care am avut marea onoare de a-i prezenta activitatea și cărțile scrise cu o naturalețe admirabilă, deși  el povestește singur că până la 4 ani nu știa să vorbească românește. Mai este de amintit de faptul că în această deplasare a venit însoțit de grațioasa sa doamnă, Natalia, cea căreia i-am putut admira tactul și eleganța și acasă la ei, în cadrul  Salonului său muzical. Dar de astă dată, maestrul a ținut să menționeze în fața publicului – care a aplaudat frenetic – o altă aniversare importantă în viața sa, aceea a 60 de ani de la căsătoria cu  doamna sa.

La reușita acestui regal artistic a contribuit indiscutabil și publicul care a umplut la refuz toată piața veche a orașului, realizând astfel dezideratul  cronic de a conferi din nou animația și statutul cultural al acestui areal. Dar nu numai atât, ci și prin sincronizarea perfectă cu intențiile scenei, prin răspunsul crescătoriu  și corezonant al reacției  prin care s-a dovedit și altceva, neprogramat special, faptul că acest oraș are un public familiarizat cu scena, cu muzica, cu cerințele conduitei de spectator al unei oferte  de top artistic. Acest din urmă aspect m-a făcut să-mi amintesc, pe de o parte de anii în care  ne străduiam să onorăm acest ecou la spectacolele pe care teatrul nostru le oferea publicului, dar pe de altă parte, îmi aminteam și de lunga tradiție a acestui oraș de a educa publicul prin calitatea spectacolelor prezentate încă din vremea tinereții lui  Eminescu, așa cum a demonstrat istoricul teatral Ștefan Cervatiuc.

În totului-tot  acest eveniment  care a reușit să concureze cu brio celebrele spectacole europene în aer liber, dar care ne-a transportat și în vremurile  de glorie teatrală și muzicală de altădată ale acestui oraș. Alese mulțumiri tuturor pentru acest succes incontestabil ce ambiționează a fi doar un început al unei tradiții!

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
0.5 ° C
0.6 °
0.5 °
85 %
2.5kmh
81 %
joi
0 °
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...