marți, aprilie 1, 2025
AcasăEditorialCum mințim Comisia Europeană - Virgil Cosma, jurnalist

Cum mințim Comisia Europeană – Virgil Cosma, jurnalist

Lăsăm deoparte pseudo-scandalul iscat de discursul lui Viktor Orban în secuime – acolo unde chipurile localnicii nu-ți dau pâine dacă ceri în românește; ba îți dau și te invită și la o pălincă, dacă ești deschis la vorbă – și în care politicienii români s-au purtat ca niște prostituate care se pretind fecioare. Se știa cu mult înainte ce va spune premierul maghiar, el și-a afirmat poziția în gura mare încă din primele săptămâni ale agresiunii criminale pe care rușii au pornit-o în Ucraina.

Lăsăm deoparte și stupizeniile care ocupă spațiul public – un influencer de succes care, de deștept ce este, a jignit toate femeile din România, adică și pe maică-sa; niște puștani care s-au apucat să pună note fetelor care treceau pe stradă sau faptul că părinții își târâie copiii după ei pe terasele de fițe din capitală – ca să vedem ce este dincolo de lejeritatea superficialității de vară sau de perdelele de fum create de diversioniștii de profesie.

Păi este un dezmăț fără seamă al impostorilor ajunși în fruntea statului, un fel de chef al cocalarilor și pițipoancelor din politică, suiți pe mese în lipsa oricărui control din partea societății. După catastrofele care se întrevăd din proiectele legilor securității naționale – un fel de reînviere a Securității ceaușiste, a noii legi a învățământului – care se pregătește să legalizeze furtul și să-l facă normă de stat, iese la iveală altceva acum: pachetul de legi pe justiție. Un atac mai grav decât Marțea neagră a lui Ponta sau 13 Februarie a lui Dragnea.

Până în 2023, România trebuie să adopte noile legi ale justiției, asumate prin PNRR. Care să asigure întărirea DNA, consolidarea independenței magistraților, eficientizarea funcționării instituțiilor din sistemul judiciar, asigurarea unei formări profesionale inițiale și continue în acord cu nevoile sistemului judiciar și eficientizarea inspecției judiciare în acord cu recomandările din rapoartele UE. Ce prevede proiectul avansat de Ministerul Justiției? Exact contrariul: completuri mai ușor de manipulat, desființarea Poliției Judiciare, trecerea DNA și DIICOT în subordinea Procurorului General, care este numit politic și altele, și mai și.

Ministrul Predoiu nu a făcut decât continue ceea ce au făcut toate guvernele României din perioada de pre-aderare la UE și până astăzi, în toate domeniile, nu numai în justiție, respectiv să-i înșele pe cei din comisiile europene în stilul specific dâmbovițean: „zicem ca ei și facem ca noi”. Între paragrafele convenite cu oficialii de la Bruxelles în cadrul PNRR și varianta publicată de Ministerul Justiției acum câteva zile pentru așa zise dezbateri sunt deosebiri fundamentale.

Trei asociații profesionale ale magistraților susțin că așteptata reformă din sistemul judiciar este o mare dezamăgire și că toate modificările nocive făcute de fostul ministru Tudorel Toader în 2018 au fost păstrate, deși în raportul MCV din același an s-a recomandat suspendarea aplicării acestora. Concluzia celor trei asociații este că acest proiect menține dispoziții contrare cerințelor dezvoltării unui stat de drept și că blochează orice fel de reformă. Magistrații spun pe șleau că „partenerii europeni au fost înșelați fără niciun fel de reținere, într-un joc insidios și interminabil, de ministrul Justiției”.

Practic, odată cu măsluirea textelor convenite cu Comisia Europeană (guvernul Europei, n.a.) executivul de la București, susținut de o majoritate insațiabilă și girat de președintele Iohannis, compromite toate progresele făcute de România în lupta anticorupţie. Astfel încât, dacă cele trei pachete de legi – securitatea, învățământul și justiția – trec așa cum au fost propuse, nu mai avem niciun drept să criticăm Ungaria și nici pe Viktor Orban, întrucât vom fi și noi, în cel mai scurt timp, exact la fel ca ei: din vorbe – europeni, din fapte – gubernie rusească.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
11.1 ° C
11.6 °
10 °
89 %
1.8kmh
65 %
mar
12 °
mie
11 °
J
8 °
vin
15 °
S
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Probabil vine primăvara și au scăpat de gripa aviară, altfel nu se explică.

EDITORIAL

E din ce în ce mai interesant de trăit în România, asta dacă ai ceva genă de masochist. Avem legi, dar aplicarea acestora depinde...

EPIGRAMA ZILEI

Vine, vine primăvara, Praful alb e dus de tot, Boii nu-și mai umflă nara Cu-atâta iarbă sub bot...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...