Generalul Ciucă ne-a anunțat că ne salvează. Din nou. În cel mai pur stil pesedist. Adică se dă de pomană. De altfel pesediștii se laudă pe toate drumurile că măsurile sunt propuse de ei.
Cea mai scandaloasă măsură este, fără îndoială, înghețarea angajărilor la stat. În ultima perioadă au fost create aproximativ 18.000 de posturi noi la stat, din care vreo 14.000 în vremea coaliției produsă de președintele Iohannis.
Avem cel mai stufos guvern din Europa, miniștri cu câte patru secretari de stat, cel mai mare și ineficient aparat administrativ. Pentru că toate neamurile și pilele de la partid s-au angajat la stat. Și după ce ai angajat mii de habarniști – doar pentru că sunt nepoți, amante, cumetri sau altele – vii și îngheți angajările în spitale sau școli. Aceasta este definiția guvernării în bătaie de joc. În aceeași cheie trebuie să citim și decizia că măsurile se aplică de la 1 iulie. E un semnal pentru șefii bugetari că mai pot angaja pile până la 1 iulie, să o facă repede.
Nicolae Ciucă, șeful „celui mai competent guvern” al președintelui Iohannis, a anunțat că sursele de finanțare pentru ajutoare sunt din economiile bugetare. Cu excepția celor cu investițiile, salarii, pensii și cheltuieli sociale. Premierul din armată e amuzant, ca întotdeauna. Deci nu se face nicio reformă a statului, nicio reducere a funcționărimii care respiră degeaba prin birouri, absolut nimic. Ba din contră, de la 1 iulie cresc un pic salariile bugetariilor, chiar și pensiile. Nesemnificativ, dar cresc. Atunci de unde economii de 10%? Nu le mai cumpără topuri de hârtie și pixuri, cum fac?
Evident că nu se va întâmpla absolut nimic. Statul român, umflat până aproape să pocnească, nu va mișca un deget contra bugetarilor. Pentru că de acolo vin voturile, de la bugetari și de la săracii dependenți de banul statului. Iar politicianul român are frisoane când deranjează un angajat de la stat, pentru că nu vorbim doar de un vot, ci două sau trei, respectivul are familie. Așa că bugetarii trebuie mulțumiți, cumva, iar săracii trebuie ținuți săraci, cu pomeni mici, ce nu le rezolvă problemele, dar îi țin legați de banul statului.
Pomenile sunt rezolvate de restul măsurilor. Amânarea ratelor la bănci. Șapte sute de lei pentru cei cu pensii mici. O singură dată, nu lunar. Creșterile nesemnificative de venituri pe care le-am pomenit. Sistemul privat e lăsat deoparte, ca de obicei. Plus tone de gargară la televizor, fără nimic concret, că vorbele nu costă.
De ce atât de puțin și atât de prost făcut? Atât se poate. Nimic despre investiții, despre o reformă serioasă a acestui stat cu instituții paralizate de nepricepere, reforma pensiilor speciale, de creșteri reale și programate a pensiilor. De exemplu, conform PNRR pe care îl tot înjură, ministrul Budăi poate mări toate pensiile cu cel puțin 15%. De mâine. De ce nu o face, în loc să bată câmpii cu UE, care nu ne lasă? Păi dacă am aplica legea și pensia ar crește anual cu inflația și scăderea puterii de cumpărare ce ar mai face Budăi? Cum ar mai ieși el la tv ca Mesia să anunțe mărirea pensiilor și ce grijă are el față de „seniorii noștri dragi”?
De fapt, nu sunt bani. Iar ministrul Budăi știe foarte bine asta, așa că face ce fac pesediștii de când lumea. Aruncă niște firmituri și promite marea cu sarea. Când e întrebat de ce nu face ceva concret, de vină e UE, războiul, pandemia, schimbările climatice sau mersul trenurilor, nu contează. Important e să fie altcineva, nu el.
Asta e marea realizare a guvernului Ciucă. Iar dacă pesediștii sunt obișnuiți cu așa ceva, așa guvernează ei, liberalii ar trebui să intre în pământ de rușine. Că tocmai au sărbătorit nu știu câți ani de liberalism. Evident, s-ar întâmpla asta dacă ar fi liberali. Dar nu sunt. Din motive simple, pe care le-am tot pomenit.
PSD a demonstrat, de-a lungul anilor, politicienilor din toate partidele, cum se poate guverna fără a face nimic, cu țara ținută în mlaștină. E necesar să ai un electorat captiv, care e ținut în lesă cu pomeni, fleacuri și declarații sforăitoare. Așa că acum avem pesediști din PSD și pesediști din alte partide care își spun liberali, udemeriști, auriști etc. Diferențele dintre ei sunt minore, în cazul în care există.
Aici am ajuns. Cu marea masă a populației complet neinformată și iliterată, cu cei care mai înțeleg și vor să facă ceva complet înecați într-un sentiment de neputință, cu război la graniță și o criză care vine rostogolindu-se peste noi. Criză pentru care bezmeticii de la guvernare nu sunt echipați cu cunoștințele necesare pentru a o înțelege, darmite să acționeze rațional pentru a o combate.
Iar cum în România e sport național să găsim vinovați, cine e de vină, nu știu de ce, probabil dormim mai bine noaptea dacă găsim un țap ispășitor, trebuie să punem și întrebarea: cine e de vină? Răspunsul care ne lasă să dormim noaptea e clasa politică. Însă nu e răspunsul corect. Pentru răspunsul corect trebuie să mergem, fiecare dintre noi, și să ne uităm în oglindă.