Aproape 3,5 milioane de vouchere de 50 de euro ar urma să fie împărțite populației vulnerabile la fiecare două luni până la sfârșitului anului. Guvernul s-a grăbit să anunțe public această măsură, deși ea nu a fost negociată cu Comisia Europeană – care în principiu i se opune. Astfel că sursa de finanțare va fi pentru început bugetul de stat. Executivul estimează că va împărți voucherele începând cu 1 iunie, prin agențiile sale iar pensionarilor prin Poșta Română.
Suntem în plină restaurație socialistă. PNL s-a contopit în PSD, în acte încă nu dar comportamental din plin. Cât despre UDMR, aceasta a fost încă de la înființare un fel de PSD maghiar. Achitările în marile procese de corupție curg gârlă. Presa, cea care a scris seriale-fluviu la demararea anchetelor, nici nu le mai ține socoteala. Aflu de prin colțuri pierdute de pagini că a mai fost achitat unul sau, în cel mai „rău” caz, a luat doi ani cu suspendare. Bineînțeles, fără prejudicii, nici măcar cheltuielile de judecată. Anunțarea măsurilor populiste, ineficiente și de prost gust – de parcă premier ar fi Gabriela Firea – curg pe ecrane precum clinchetele de clopoței în Ajun de Crăciun. Toate astea în plină criză, cu o inflație sufocantă.
Așa și cu exemplul de mai sus. Înseamnă 125 lei/lună. Pentru cei cu dizabilități abia acoperă costurile medicamentelor însă doar dacă au rețete compensate, altfel nu. Pentru ceilalți, nici măcar atât. Prețul energiei – lemne, cărbuni, gaz, motorină, curent electric etc. – s-a dublat, prețul mâncării, și în piețe și în magazine, s-a dublat în timp ce veniturile constante, respectiv salariile și pensiile, au crescut doar cu 10-15%.
Grosul beneficiarilor, în afară de unii pensionari, se vor recruta dintre cei fără venituri sau cu venituri neînregistrate, adică șomeri și muncitori cu ziua, la negru. Nici nu pot să nu-mi imaginez că voucherele astea vor fi preschimbate pe băutură, chiar dacă legea spune doar despre șase alimente de bază. Șefii magazinelor vor ști cum să se descurce, întotdeauna au știut. Pentru ceilalți, care chiar au nevoie de fiecare leu, ajutorul ăsta înseamnă doar câteva firimituri în plus pe masă.
Măsura, de tip „na și vouă câte ceva, calicilor”, face parte dintr-un pachet uriaș de măsuri cu caracter economic și social, numit neinspirat „Sprijin pentru România” – de parcă ar veni din partea altui stat, care prevede stimulente și compensații pentru pentru întreprinderi mici și mijlocii, pentru agricultură, învățământ, sănătate, familie și tineret. Gata să cădem pe spate de grija guvernului pentru cetățeni, numai că pentru cei 17,3 miliarde de lei, cât valorează acest pachet de programe, sursa de finanțare este incertă. Potrivit estimărilor PSD, cel care l-a inițiat, aproximativ șapte miliarde lei ar trebui să vină din fonduri europene, din exerciţiul financiar precedent, iar restul de zece miliarde lei de la bugetul de stat.
Partea de finanțare din fonduri europene ar urma să fie negociată. Când și cum, fiindcă asta ar însemna închiderea unor proiecte nerealizate și redirecționarea banilor cu acordul Comisiei Europene, guvernul nu spune. Cele zece miliarde lei, partea de finanțare asumată de statul român, nu există în bugetele celor care ar trebui să susțină aceste programe, respectiv Ministerul Agriculturii, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației și celelalte. Pentru asta este nevoie de o rectificare bugetară. Care nu s-a făcut. În plus, programul lansat de Coaliție ar urma să se adauge măsurii de plafonare a tarifelor la energie, care costă alte 15 miliarde lei. Niciuna, nici alta nu sunt prevăzute în bugetul pentru acest an.
Pachetul de măsuri este imperios necesar. Dar nu așa cum arată acum. Ponderea și mecanismele repartizării banilor arată că acest pachet va avantaja în primul rând bugetul de stat, pe cei care îl împart și nu pe cei care îl duc în cârcă. Și ne aduce aminte de un banc, cu Ceaușescu la congres: „dragi tovarăși, am creat o lume nouă (aplauze prelungite, urale); dă din mâini, nervos că nu a fost înțeles – o lume nouă, nu vouă”.