spot_img
duminică, noiembrie 24, 2024
HomeEditorialSfaturile sunt gratis, sănătatea costă - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Sfaturile sunt gratis, sănătatea costă – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Sfârșitul de an e aproape și, așa cum e firesc, e bun prilej de bilanț pentru toată lumea, dar mai ales pentru aleși, care văd în asta ocazia perfectă pentru a se lăuda cu realizările de peste an, dar mai ales pentru a turna promisiuni electorale. Prin unele localități cetățenii au început să găsească strecurat în poartă un plic în care, alături de urările de bine pentru anul care vine, se mai găsesc și dări de seamă venite din viitor. O să facem, nu am făcut…

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Din păcate, stăm prost. Chiar foarte prost la unele capitole. Jale când vine vorba despre sănătate… Zilele trecute o copilă de doar 11 ani a murit în fața colegilor. Ulterior s-a descoperit că suferea de insuficiență cardiacă și până să se întâmple nenorocirea nimeni nu a bănuit așa ceva. Cumva, vina pentru decesul prematur a fost transferată către familie. Dacă părinții ar fi dus-o la specialist, dacă i s-ar fi făcut investigațiile medicale… Dacă… Părinții, nu medicul de familie. E interesant de cercetat dacă micuța s-a plâns de probleme cu inima și cum anume au fost evaluate acestea de către medicul de familie sau chiar cel specialist.

Ani de zile am participat la orele de sport pe baza unor adeverințe eliberate de medici specializați în consultații ochiometrice. Apt efort fizic… Fără niciun fel de consultație, fără nicio analiză. Abia peste ani, când problemele de sănătate s-au acutizat, am descoperit că am o afecțiune cardiacă suficient de gravă care ar fi trebuit să mă țină departe de terenul de sport. Una care exista încă de la naștere, nu dobândită pe parcurs, dar pe care „specialiștii” Ministerului Sănătății n-au reușit să o descopere în timp util. Asta pentru că în schimbul contribuțiilor la bugetul sănătății primim doar analize de câțiva lei anual. Practic, contribuim pentru nimic. Consultațiile adevărate se primesc doar la privat, iar analizele se plătesc. Nu există gratuități nici măcar pentru copii.

Ministerul Sănătății și cel al Educației n-au făcut vreun efort pentru a asigura măștile de unică folosință în școli, deși necesarul de măști pentru un an de zile costă vreo douăzeci de lei de elev, cu condiția ca acestea să fie achiziționate de la un furnizor cinstit. Marea testare s-a dovedit o bătaie de joc de dimensiuni naționale. Nu există garanții că toată lumea s-a testat responsabil. Au apărut indicii că părinții unora dintre beneficiari au scos testele la vânzare și nu există dovezi că testarea chiar a avut loc. Sunt suficienți negaționiști care probabil au aruncat testele la gunoi sau au încercat să recupereze ceva din banii luați de stat, dar care au răspuns așa cum trebuie când au fost întrebați de rezultat. Păi doar n-o să stea copilul acasă… Evident, vina aparține mai ales Ministerului Sănătății, care n-a considerat că e cazul să mobilizeze cine știe ce resurse pentru ca „Marea Testare” să fie ceva mai mult decât o altă pagină din istoria lui „am făcut și noi ceva”.

Însă, pe de altă parte, Ministerul Sănătății a venit mai zilele trecute cu recomandări pentru cadrele didactice. Să nu cumva să pună elevilor teze în zilele de luni și vineri și, desigur, să nu se suprapună două teze într-o zi. Dacă se poate, o teză pe săptămână, să nu se streseze elevii. Recomandări de tot rahatul, deoarece chestiile astea trebuie reglementate de către Ministerul Educației și oricum există în sistem suficienți profesori comuniști care nu mai pot ei de recomandările verbale ale specialiștilor, indiferent ce hram poartă. Probabil e mai puțin stresant să vezi cum îți moare un coleg pentru că n-a avut parte de investigațiile medicale necesare decât să dai teză vineri. În România există, de pildă, o mulțime de copii alergici la înțepătura de albină, dar cel mai adesea află asta abia după ce se întâmplă nenorocirea. Însă panelurile alergice costă și Ministerul nu dă bani pe așa ceva. E darnic cu sfaturile, că astea nu costă. Aveți grijă de sănătatea voastră, dar pe alți bani decât cei pe care statul vi-i reține în contul sănătății.

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
2.7 ° C
2.7 °
2.2 °
87 %
1.4kmh
58 %
Dum
3 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °
joi
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...