În politică, de la vorbă la faptă nu e decât un pas. Unul pe care politicienii nu-l execută decât atunci când interesul personal le dictează manevra. Asta pentru că în România grosul clasei politice nu e reprezentat de politicieni validați dintre profesioniști, ci de politicieni de profesie, care toată viața lor au fost angajați la stat și au acumulat averi colosale. Iar acești indivizi nu sunt în stare să facă nimic altceva decât să spolieze banul public. Chiar nu se pricep… În cazul lor, când vine vorba de justificat averea, nu mai e valabilă treaba aia cu „nu mă întreba cum am făcut primul milion, dar pe restul le pot justifica fără probleme”, pentru că nu se pricep decât la furat din banul public. Nici la asta nu s-ar pricepe dacă justiția n-ar fi orbită de corupție.
Interesul personal primează în orice împrejurare. Și unii dintre politicienii profesioniști sunt capabili să distrugă toată șandramaua în speranța că vor face rost de ceva materiale cu care să-și consilideze edificiul parvenirii personale. La acest gen de acțiune se încadrează fără probleme manevrele fostului premier și președinte PNL Ludovic Orban, care a anunțat săptămâna aceasta constituirea partidului Forța Dreptei. Un partid cu care vrea ca la următorul set de alegeri să atace inclusiv președinția. Și, așa cum stă bine oricărui partid, prin vocea liderului, Forța Dreptei și-a identificat adversarii încă de la început. Iar aceștia sunt PSD luat la grămadă și conducerea PNL. Cu alte cuvinte, toți pesediștii sunt răi, în schimb la liberali doar ăia din frunte și nu chiar toți. Cei care aleg să pună umărul alături de Orban sunt chiar în regulă. Și cică sunt mulți, dar la nivel local nu pot să sară în barca FD pentru că-și pierd mandatul. Cumva, vedem în reluare același film, dar cu alt protagonist și ceva schimbări la decor. După ce și-a înființat propriul partid, Ponta a aruncat cu piatra doar în unii dintre pesediști și în tot Partidul Național Liberal. Liberalii erau toți ticăloși, dar la PSD încă mai erau de găsit oameni de treabă. La fel cum procedează și Liviu Dragnea, care face apel la pesediștii de treabă. Ăia care l-au trădat sunt ticăloși.
Interesant discursul lui Orban. Aproape credibil dacă am ignora toată activitatea de până acum a individului. Pentru că PNL nu s-a schimbat peste noapte, iar USL Reloaded i se datorează în bună parte. Dacă Orban s-ar fi ridicat împotriva relelor din PNL pe vremea când era membru cu un cuvânt de spus sau chiar atunci când era președinte de partid, da, atunci ar fi meritat ascultat și urmat. Din păcate, individul a început să arate cu degetul abia după ce a fost lăsat fără funcție. Asta îl doare cu adevărat pe Orban, nu soarta țării sau a partidului pe care l-a condus dincolo de marginea gropii. Ignorând toate calculele politice care cereau ca PNL să stea încă un an în opoziție, conservând avantajul electoral oferit pe tavă de dezastrul pesedist numit Dăncilă, Orban a forțat moțiunea de cenzură în urma căreia a ajuns premier, cu performanțele pe care le știm. Guvernarea în pandemie n-a fost act de curaj politic, cum a fost prezetată, ci doar ocazia potrivită de a spolia la maxim resursele disponibile. Din acest punct de vedere, se poate spune că Orban le reproșează pesediștilor că nu au fost la fel de rapaci ca liberalii; pe timpul guvernării sale au fos angajați la stat mai mulți piloși de partid decât pe timpul Dăncilei. Și lista ar putea continua…
Dacă Orban era serios, dovedea că liberalii sunt capabili să și guverneze, nu doar să trăncănească frumos, alta ar fi fost soarta liberalilor. Îi acuză că i-au adus la butoane pe pesediști, dar n-a schițat un gest atunci când liberalii au rupt pactul cu useriștii. Cum altfel puteau să obțină majoritate? Orban nu spune. Nici nu e cazul, pentru că gașca de oportuniști nu e interesată de soarta țării, ci de bunăstarea proprie. Acum Orban amenință cu un partid de patrioți. Cât de patrioți? Mi se pare că am văzut deja…