Trecerea în revistă a primelor măsuri ale unui guvern arată mai tot timpul direcția spre care ne îndreptăm. Ce își propune guvernul ăsta de specialiști, conduși de militarul Ciucă, care cică va salva țara de tot, spune multe.
În primul rând crește, normal, salariul minim. Avantajul major este că cresc mai toate salariile bugetarilor, calculate vizavi de salariul minim. După ce cresc salariile toate, cresc și pensiile speciale, care se calculează în funcție de salariul mediu în plată, nu pe bază de contributivitate. Soluția propusă de mediul de afaceri a fost de creștere a salariului minim cu o sumă neimpozitată, pentru ca angajatul să ia toți banii, nu să dea jumătate impozit la stat. Nu pare a fi agreată de ministrul botoșănean de resort Budăi, probabil din simplul motiv că soluția propusă de mediul privat nu mai permite nici creșteri de salarii la bugetari, nici creșteri de pensii speciale.
Guvernul mai intenționa să dea pensii speciale la primari și președinți de consilii județene de la 1 ianuarie. Dar nu se poate, că e negociat altfel la Bruxelles PNRR de către fostul ministru Ghinea, iar România s-a angajat să nu mai creeze noi pensionari speciali. Așa că au dat vina pe Ghinea și le-au transmis baronilor locali să mai aștepte un an, că se rezolvă. Însă de reținut e ideea că vor să mai dea niște pensii speciale! Și nu puține! În condițiile în care pensiile speciale deja înseamnă 12 miliarde de lei anual.
Cresc și pensiile obișnuite, mai puțin decât pensiile speciale. Tot timpul pensiile speciale au crescut mai repede tocmai pentru că se bazează pe salariul în plată și nu pe principiul contributivității. Guvernanții refuză în continuare să aplice o formulă de indexare anuală a pensiilor, previzibilă, ca un pensionar să poată calcula când și cu cât îi va crește pensia. Metoda asta normală, aplicată în toate țările care vor să facă planuri clare de dezvoltare, are un mare dezavantaj. Nu te mai poți lăuda, tu, politician, că ai mărit pensiile și aduna capitalul electoral din asta.
Apoi a început balul. Se continuă angajările în domenii bugetare care nu necesită suplimentare de personal, iar cei cu lipsă de personal nu primesc aprobare pentru a face noi angajări. E continuată astfel politica liberalilor, numărul de noi angajați la stat deja crescuse cu mai mult de 20.000 de persoane.
În condițiile în care 20% din angajații din România lucrează la stat deja, plătiți cu 65% mai bine ca în privat, discrepanța cea mai mare din UE. Costul aparatului bugetar supradimensionat sau dimensionat greșit fiind de 20 de miliarde de lei pe an.
Pe urmă, funcționarii publici au primit zece zile în plus anual la concediu față de restul lumii. De ce? Pentru că se poate. Angajații ministerului industriei primesc 30% în plus la leafă pentru că se ocupă de nu știu ce program ecologic, adică pentru că fac ceva ce e trecut în fișa postului. Cei de la fonduri europene deja aveau salariile dublate, de pe vremea ministrului Ghinea și rămân așa în continuare. Se prefigurează creșteri salariale la polițiști și în învățământ, plus alte categorii profesionale de bugetari.
Acum, că vor să bage taxa de solidaritate și au de unde, se propune ca bugetarii să primească din nou vouchere de vacanţă, iar cei din poliție, servicii și armată să poată deconta 1.450 lei cheltuieli de cazare în fiecare an. E proiect de OUG, autor e noul ministru al economiei, Florin Spătaru. Ministru liberal, de reținut asta. Impact bugetar, 8,65 miliarde lei. Cam 200 de kilometri de autostradă, ori măcar două spitale regionale, la asta renunțăm. Anual se dă suma asta, nu doar în 2022. Adică, cei care lucrează în privat să se gândească deja în ce țară își vor face concediul la vară, că în România se dau vouchere și va fi scump, cu servicii proaste.
Niciun cuvânt despre recuperarea TVA, despre averi ilicite și nejustificate de venituri, despre evaziune fiscală, recuperarea creanțelor sau confiscarea averilor celor condamnați deja pentru furt sau corupție, care datorează bani statului.
Concluzia e simplă și la vedere. Pesediștii și liberalii care și-au dat mâna peste țară vor continua să guverneze după principiul „vă dăm și vouă ceva, tăceți dracului din gură, că avem treabă”.
Adică vor împărți bani pentru a avea un aparat public și funcționari mulțumiți, plus un pic de pace socială, să poată lucra liniștiți la prăduirea banilor europeni.
Însă, cum nu vor să facă nici una din reformele la care s-au angajat deja la aprobarea PNRR, banii nu vor fi așa mulți. Iar atunci va începe cearta.