Mda, s-a sărbătorit și Ziua Națională. 1 Decembrie 2021… Peste tot în lume se iau măsuri extreme de combatere a virozei chinezești, doar pe la noi s-au relaxat măsurile și doritorii au putut fi prezenți fizic la exercițiile de ipocrizie a puternicilor zilei. Încă de la prima oră politicienii și-au umplut profilele de pe rețele sociale cu fotografii înrămate cu tricolor și mesaje care mai de care copiate de pe unde s-a putut. Unii n-au găsit nimic mai bun de făcut și au repostat anagrama lui Nicolae Steinhardt, aia cu „România înseamnă om în rai”. Bine, „î” și „â” sunt litere diferite, dar de sunat sună bine.
Preț de câteva ore patrioții de mucava s-au mutat din birouri în mijlocul oamenilor și de la înălțimea tribunelor oficiale le-au vorbit celor dispuși să asculte despre solidaritate, unitate, valori și aspirații. Postacii au fost puși la treabă și au distribuit și lăudat. S-a marcat încă o zi națională; de-acum putem să ne întoarcem la ceea ce făceam înainte. Ipocrizie și fariseism cât încape… Pentru că a fi patriot nu înseamnă doar să cânți imnul național cu mâna pe inimă și să fluturi drapelul în zi de sărbătoare. Înseamnă să îți plătești impozitele, să respecți legile, să-i respecți pe ceilalți, să lași curat în urmă atunci când ieși în natură, să-ți îndeplinești îndatoririle de serviciu așa cum trebuie, nu doar atunci când ești stimulat de plic. Patriotismul înseamnă multe, dar noi, românii de rând, avem parte doar de ipocrizia aleșilor. Ni se cere să fim solidari, să înțelegem ce e de înțeles, să strângem cureaua și să așteptăm cuminți vremurile bune. Le așteptăm de trei decenii și, deocamdată, viitorul luminos e mult prea îndepăratat. Doar scumpirile sunt în viitorul apropiat. Trecutul a fost mare, dar mai mult pe hârtie, în rest a fost un prezent strivitor și lipsit de speranță. Evident, nu pentru toată lumea, doar pentru cei mai mulți.
Campionul ipocriziei, dar și absenței, rămâne președintele Iohannis. Individul a făcut mai degrabă act de prezență la parada oficială. Mda, contextul pandemic nu prea lasă loc la mai mult, așa că de ce să se complice? Măcar nu a mai apărut în public cu căciula lui Ceaușescu, ca în 2016. Mesajul de la Cotroceni a fost pentru cadre medicale, profesori și reprezentanți ai societății civile și „dragi români”. „Onorați medici, dascăli și reprezentanți ai societății civile”. E drept că pe acolo se dădeau niște medalii, dar de Ziua Națională se cade ca președintele să adreseze un mesaj pentru toți românii. Anul trecut și-a schimbat doar fotografia de profil pe pagina de socializare, fără mesaj… Probabil se epuizase postacul după mesajul de Sf. Andrei… Anul acesta postacul și-a luat liber încă de pe 25 noiembrie. A revenit mai pe seară; abia la ora 15.10 a considerat și președintele că trebuie să facă efortul minimei ipocrizii și să posteze și el ceva. Mai întâi un scurt video cu parada, apoi un mesaj anost și patetic.
Pagina președintelui e plină de imagini cu acesta călare pe bicicletă sau cu sacii de gunoaie pe care i-a strâns ori copacii pe care i-a plantat. Era așa de greu ca postacul de serviciu să înjghebe un mesaj către toți românii de Ziua Națională și să-l arunce în virtual dimineață? Probabil că nu, dar dacă nu i s-a cerut, nu s-a băgat singur în treabă. Și președintele are agendă încărcată; de făcut act de prezență la defilare, de decorat medici, dascăli și ce mai trebuie. Mai avea de dat o recepție la care n-a invitat reprezentanți din toate partidele, să arate pe cine disprețuiește. Ca președinte al tuturor românilor ai obligația să respecți niște reguli de protocol, nu să arunci cu paltonul pe mașină, așa cum a mai făcut Iohannis în trecut. Nici vorbă de așa ceva. Probabil a auzit că se strică vremea și s-a grăbit să prindă ultima partidă de golf pe anul acesta, că de-acum începe sezonul excursiilor și e păcat să-l rateze.
Chiar așa de neînsemnați suntem în ochii președitelui pentru care am ieșit în stradă, pentru care am fost gazați și unii chiar bătuți? Se pare că da…