spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeEditorialGenii nu mai avem, da` nici instalatori? - Cătălin MORARU, redactor șef

Genii nu mai avem, da` nici instalatori? – Cătălin MORARU, redactor șef

Elie Radu a fost un inginer constructor din Botoșani, specialist în drumuri și poduri. A ajuns profesor, academician, președinte al Societății Politehnice. Poziții din care a îndrumat și stimulat creația inginerească. A avut o activitate prodigioasă, multe din realizările lui erau unice în Europa, la vremea lor, fie că era vorba de poduri, căi ferate, sedii de gară, șosele transcarpatice sau aducțiuni de apă.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Este unul din cele o sută și ceva de genii de la Botoșani despre care tot pomenesc politicienii când fonfăie pe la conferințe. Dacă îi întrebi cine au fost geniile și ce au făcut, e mai greu. O să îi ajutăm noi, vom publica săptămânal câte o personalitate botoșăneană, să știe măcar despre cine vorbesc.

M-am oprit la Elie Radu pentru că liceul din Botoșani care îi poartă numele se închide. Probabil se va întâmpla treptat asta, ajunge întâi un fel de secție la Dimitrie Negreanu. Cauza? Nu mai sunt elevi interesați.

De ce s-a ajuns aici? Fără îndoială că vom primi tone de explicații de ce nu se poate, de ce închiderea e singura soluție. De fapt, e tabloul perfect ce ilustrează lipsa de interes, de preocupare și habarnismul celor implicați în domeniu.

Avem în județ o lipsă crasă de forță de muncă. Firmele de construcții nu au oameni, din toate specializările. Aproape au dispărut instalatori, electricieni, tehnicieni, mecanici auto sau de alte soiuri. Iar noi închidem liceul care produce așa ceva.

Nu știu dacă asta înseamnă nebunie sau prostie, dar cu siguranță arată legătura dintre școală, administrație și piața muncii. Care nu există. Angajații inspectoratului școlar își iau banii liniștiți, cei din administrația locală la fel, viața merge înainte. La nivel central e la fel, indiferență grosolană, nepăsare, delăsare. Despre asta vorbim, indiferent ce scuze veți auzi în zilele următoare.

În 2021, când piața muncii se schimbă cu viteză amețitoare, când meserii apar și dispar la câțiva ani de zile, învățământul românesc este încă puternic ancorat în anii `70. Și acolo o să rămână. Am fost curios de ce nu se fac profile noi, mai atractive, mai moderne. Ei, ca să aprobe agenția aia de la ministerul învățământului un profil nou de școlarizare, trebuie să trimiți un cufăr de acte. La propriu. Iar procesul durează câțiva ani buni. Adică, până ți se aprobă o clasă nouă de mecanici auto, mașinile devin electrice sau zburătoare. Cam așa stau lucrurile.

Nu cred că e vorba de faptul că nu mai vor copiii să învețe, mai degrabă vorbim de anchilozarea sistemului, împănat cu instituții inutile și bugetofage, gen IȘJ.

Pentru că în meseriile pomenite se câștigă o pâine foarte albă și la noi, și în străinătate. Dar lipsa meseriașilor, extrem de vizibilă în Botoșani, devine la fel și în restul țării. Deja când vine instalatorul trebuie să faci curat în casă, îl primești ca pe popă. Electricieni nu cunosc decât vreo doi. Nu mai zic de electricieni auto, cine știe unul din ăsta e aranjat pe viață. Firmele câștigă licitații pentru lucrări de construcții sau drumuri și nu au oameni să angajeze.

Așa stau lucrurile, dar dinspre sectorul de stat nu se vede. Privații oricum sunt niște exploatatori și nu merită ajutați în niciun fel. Cei din vestul țării au înțeles foarte repede asta, firmele au pus mână de la mână și plătesc din banii lor pentru școli de meserii, de unde își recrutează viitorii angajați. Fără nicio implicare din partea statului, evident.

Ca de obicei, va deveni o problemă când forurile decizionale vor fi afectate direct și personal. Maiștrii și instalatorii ăia cu salarii de mizerie care lucrează la regia de apă se pensionează foarte curând. Iar alții pur și simplu nu există. Abia când șefii Botoșaniului vor sta zile întregi fără apă din cauza avariilor, vor constata ce bine era dacă mai exista liceul Elie Radu, să producă meseriași ce pot fi ulterior specializați repede și eficient. Idem când nu va mai avea cine repara drumurile, rețeaua electrică, cea de gaz.

De fapt, țara asta e un contraexemplu, în integralitatea ei. De ce să înveți o meserie cinstită când poți lua bacul la 30 de ani, faci o facultate de tablă ondulată și ajungi ministru?

Sau precum cetățeanul ăla care tocmai a fost condamnat, Baranga. Șef la Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor, fost șef – timp de 11 ani – la instituția care se ocupa de documentele secrete ale statului român. Arestat și condamnat pentru că și-a falsificat o diplomă de bac. La 32 de ani! Omul nu terminase liceul, dar a ajuns să facă repede studii superioare, să ajungă conducător de doctorate și să fie profesor nu la una, ci la trei facultăți. De ce să mai fie nevoie să înveți, când România e țara tuturor posibilităților.

Dar starea asta de fapt ajunge la un capăt. Chiar dacă doar fraierii muncesc, acești fraieri încep să fie din ce în ce mai puțini. Iar țara e pe cale să se oprească, zone întregi din România sunt populate doar de angajați bugetari, plus ce mai răsare pe lângă ei. Evident că motorul economic se gripează, a început deja.

Cum spuneam, să nu credeți că factorii de decizie nu știu asta, știu. Doar că nu îi interesează.  Așa că, în ciuda evidențelor și realităților cotidiene, liceul Elie Radu se va închide și va fi înghițit de uitare.

Cireașa de pe tort e că profesori de la liceul care tocmai se închide în perioada asta se specializează în străinătate, în cadrul a nu știu ce proiect. Titlul proiectului? „Educația în noua eră”.

Caragiale nu s-a născut din întâmplare în România. Aici trebuia să se nască, cineva trebuia să ne descrie. Așa cum suntem.

 

 

 

 

 

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-0 ° C
-0 °
-1.1 °
83 %
2.7kmh
75 %
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...