În sfârșit, pe la Botoșani și-a arătat fața și premierul Florin Cîțu. Chipurile, pentru o întâlnire cu primarii liberali, pe care să-i învețe cum anume stă treba cu sursele de finanțare și alte lucruri de folos pentru comunitățile pe care le păstoresc mai mult spre binele propriu decât cel comun, dar ce să-i faci? Trăim în România și autoritățile au grijă să ne facă să nu uităm asta nici măcar o clipă. Vrem o țară ca afară? Și ce dacă?
Deși trebuia să ajungă la întrunire pe la ora 11.00, premierul și-a permis să întârzie ceva mai mult decât proverbialul sfert academic, dar nu e de mirare; cât timp există diferențe de la cer la pământ între programul electoral și cel de guvernare, de ce n-ar exista ceva diferențe și între orarul oficial și cel real? În punctualitate stă noblețea seniorului, dar nu pe la noi. Mai ales că în sala Eminescu de la Raposodia îl așteptau liberali toți unu și unu. Mai puțin unu și alți câțiva pe lângă el, și anume deputatul Costel Șoptică, încă liderul organizației PNL Botoșani. Însă așteptarea n-a fost chiar în zadar. Gheorghe Flutur, proaspăt reales în fruntea liberalilor suceveni – o surpriză pentru toată lumea, nu-i așa? – a ținut să se întrețină cu presa. Și, printre altele, a pomenit de treaba cu oile alea cu care unii spun că a scris Băsescu, dar de fapt era scris Bucovina. Și ideea nu i-a aparținut, dar dacă așa s-a interpretat… Să fie acolo; pe la voi prin județ cum mai este? Ceva inundații?
În cele din urmă, și-a făcut apariția și Florin Cîțu. Flutur n-a uitat vremurile bune, când era fundal pentru imaginile cu Băsescu și a ținut să repete figura. Așa, să vadă lumea cine e în spatele premierului și, de prin toamnă, președintelui PNL. Cîțu a repetat și pentru presă gogoașa cu întâlnirea administrativă, care nu are nimic de-a face cu alegerile din partid. Administrativă, administrativă, însă reprezentanții presei nu au avut voie în sală. Bine, poate niște poze la început, să se vadă ce de popor liberal există în județ, dar nu mai mult. Însă e întâlnire administrativă…
Era evident din capul locului că e vorba de o întrunire electorală, legată de alegerile din PNL. Cu toate acestea, ni s-a transmis că e vorba doar de un soi de întâlnire de lucru în cadrul căreia primarii liberali vor beneficia de consilierea necesară privitoare la făcut rost de fonduri. Ceea ce sună aiurea de tot. Primarii de la alte partide nu au și ei dreptul la consiliere din partea premierului privitoare la ce surse de finanțare să acceseze? Cîțu este premierul tuturor românilor sau doar al primarilor liberali spre care își îndreaptă atenția taman înaintea alegerilor interne din partidul datorită căruia a ajuns în fruntea Guvernului? Cîțu ne crede mai proști decât ne-a crezut Dragnea. Nu mai lipsește mult până la un miting contra abuzurilor statului paralel.
La câți experți plătește statul, nu cred că era nevoie ca premierul să de deplaseze în teritoriu pentru a-i consilia pe primari (doar pe anumiți primari). Sau, dacă ținea morțiș să se implice, era mult mai eficientă și ieftină o întrunire virtuală. O minciună care s-a vrut un soi de piruetă diplomatică. La fel cum a fost și treaba cu colegul senator Șoptică – fostul senator (s-a corectat Cîțu, dar n-a precizat că, totuși, Șoptică e încă deputat) – e o discuție despre primari; nicio ruptură în interiorul partidului.
O minciună ca multe altele, însă una în măsură să ne indice că, indiferent de rezultatul alegerilor din PNL, nu putem să ne așteptăm la schimbări majore și, mai ales, benefice. E drept că multe dintre problemele de imagine ale partidului au fost cauzate de Orban, care a avut pretenția să reprezintă o alternativă la PSD, dar și-a purtat pașii pe cărările bătătorite de pesediști. Însă dacă principalul contracandidat la șefia PNL acceptă că minciuna este genul de mijloc scuzabil pentru un scop aparent nobil, ei bine, se pare că vom avea de așteptat până când lucrurile se vor schimba în bine. Mă tot gândesc la cum mi-a crescut puterea de cumpărare, deși eu nu-mi dau seama. Asta mi-a spus-o premierul.
Cîțu se vrea șef peste liberali. Și o să fie; vântul bate în pânzele lui și mai puțin în ale lui Orban, a cărui barcă nu numai că ia apă, dar mai pierde și din pasagerii oportuniști. Se tot vehiculează zvonuri despre lupta între vechii liberali și cei veniți de la PDL, însă n-ar trebui să uităm că, înainte de PDL, a existat PNL. Nici vorbă de doctrină și rămășițe ale mentalității pedeliste. Doar interes pentru ciolan. Bate vântul, dar nu cel al schimbării, ci cel al oportunismului. Și tare mă tem că, de fapt, în PNL se va schimba doar liderul, nu și mentalitatea sau modul de lucru. Nimic nou sub soare…