spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeEditorialCe vrăji a mai făcut Guvernul meu? - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Ce vrăji a mai făcut Guvernul meu? – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Timpul tace şi trece, indiferent cine se află la butoane. Pentru moment la putere sunt liberalii, acei liberali care promiteau românilor marea cu sarea dacă pun mână de la mână şi-i trimit în opoziţie pe pesedişti. Şi minunea s-a întâmplat. Bine, nu chiar aşa cum au vrut liberalii, deoarece pesediştii au scos cam trei procente peste cele de care s-au învrednicit principalii adversari. Noroc cu Iohannis, care a ţinut morţiş să aibă guvernul lui. Şi-l are. Nu contează că e de coaliţie şi că nu se bucură de cine ştie ce majoritate parlamentară. E guvern dominat de liberali şi, deocamdată, a reuşit să supravieţuiască moţiunilor pesediste.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Timpul tace şi trece, cum spuneam. Numai că trăitorii pe aceste meleaguri încearcă senzaţia că vorbim iar de timp pierdut aiurea. Pentru că, deşi liberalii adună în curând doi ani de guvernare (să nu uităm de perioada lui Ludovic Orban) bunăstarea şi meritocraţia promise în perioada când făceau opoziţie sunt încă departe. Evident, de vină este pandemia care a afectat grav economia mondială şi implicit ţara cu cea mai mare creştere economică din Europa. Da, e vorba de România şi gargara asta cu cea mai mare creştere economică era valabilă şi pe timpul pesediştilor.

Adevărat, pandemia a redesenat lumea în care trăim şi e puţin probabil să mai revenim vreodată la ceea ce consideram a fi normalitate. Din păcate, din punct de vedere politic, noi trăim în ceva ce s-a transformat într-o normalitate dătătoare de lehamite. Dacă planurile privind economia au fost date peste cap şi într-o oarecare măsură liberalii au dreptate când spun că au fost luaţi pe nepregătite, atunci când vine vorba despre meritocraţie nu mai au nicio scuză. În perioada opoziţiei arătau cu toate degetele spre pesediştii care înmulţeau numărul de bugetari şi puneau în funcţii de conducere tot felul de capete seci. Astăzi procedează la fel, cu urmările deja cunoscute.

În perioada opoziţiei liberale preşedintele Iohannis n-a reacţionat conform prerogativelor şi i-a lăsat pe pesedişti şi aliaţi să facă ce-au dorit, mulţumindu-se să alimenteze ura românilor faţă de partidul roşu în speranţa că la alegeri va avea „Guvernul meu”. Dragi români, vedeţi ce fac pesediştii? Dragi români, ajutaţi-mă să scap ţara de pesedişti… Şi a scăpat-o doar pentru a o da pe mâna liberalilor, care au avut grijă să demonstreze că nu sunt nici pe departe o alternativă la pesedişti, ci doar o altă pagină neagră din istoria naţională, artizanii a încă patru ani pierduţi de pomană. În ceea ce-l priveşte, Iohannis a primit ce şi-a dorit; maximul de mandate la Cotroceni.

Promovarea pilelor de partid, care n-au şcoală decât pe hârtie, experienţă profesională zero – fără supărare, dar timpul dormit în instituţiile statului, pe posturi călduţe, nu trebuie contabilizat ca experienţă, ci cel mult ca vechime -, dar în schimb au muncit pentru partid a devenit o afacere curentă, mai ceva ca pe timpul guvernărilor pesediste. Şi când pui capete seci pe posturi de conducere nu te poţi aştepta ca, odată înscăunat, nătărăul să devină monument de profesionalism, dimpotrivă. Fiecare gândeşte cum îl duce capul, conform educaţiei reale şi nu aşa cum ar trebui să gândească după educaţia fictivă. O diplomă lipsită de acoperire acordată unui tolomac nu-l face mai deştept, ci doar mai încrezut, surd la sugestiile celor aflaţi în inferioritate pe scara ierarhică. Şi rezultatele unor astfel de practici nu se lasă aşteptate.

În goana după popularitate şi zestre electorală guvernanţii au anunţat că măsurile vor fi relaxate în curând, astfel ca românii să se bucure de sezonul estival. Se pare că presiunea din HORECA îşi spune cuvântul. O să fim mai relaxaţi, dar cu măsură şi măsuri. Măsuri care stârnesc zâmbetele celor care încă-şi mai permit simţul umorului în ţara asta. Mai nou, cică se va da drumul şi la nunţi, şi la un moment dat se vorbea că va fi nevoie şi de prezenţa unei asistente medicale? Atât au reuşit să gândească unii dintre factorii responsabili. Bine că încă n-au de gând să trimită un contabil de la ANAF, dar ajungem şi acolo.

România Educată, marele proiect prezidenţial, a ajuns la gunoi. Firmele care se ocupă de transportul elevilor navetişti nu şi-au mai primit banii din septembrie. Autorităţile fac ce ştiu mai bine – pasează responsabilitatea şi dau vina pe buget. O chestie mult prea des reproşată pesediştilor, dar pe care liberalii n-au reuşit să o evite, ba dimpotrivă. Moştenire grea, interpretări aberante ale legislaţiei în vigoare şi vrăjeală cât cuprinde. Nu s-a schimbat mare lucru.

Altă magie din categoria „România Educată”. La începutul lunii aprilie, elevii au fost trimişi în cea mai lungă vacanţă de primăvară de care au avut parte vreodată. Miza n-a fost siguranţa elevilor, ci mai degrabă economiile făcute la buget prin trimiterea profesorilor în concediu – în ciuda declaraţiilor oficialilor, până la urmă s-a ajuns la concediu forţat. O vacanţă total nepotrivită, dacă ţinem cont că în ultimul an elevii au stat mai mult în online şi că revenirea la cursuri presupune o perioadă de adaptare. Însă, în loc de perioadă de adaptare, elevii de clasa a VI-a au parte de examene în a doua săptămână după reînceperea cursurilor. Urmează clasele a II-a şi a IV-a… Asta în timp ce oficialii din învăţământ le cer profesorilor să manifeste tact şi înţelegere cu elevii de-abia reveniţi la şcoală. Testele mai pot aştepta, examenele nu.

Cam prea multe glumiţe şi vrăji liberale. Nu sunt bani, dar guvernanţii se încăpăţânează să menţină pensiile speciale şi înmulţesc posturile bine plătite la buget. Mânăriile pe bani publici sunt la ordinea zilei şi lista de vrăji poate continua la nesfârşit. Alţi patru ani pierduţi degeaba, asta e marea magie liberală.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
-2.8 ° C
-2.3 °
-2.8 °
77 %
2.8kmh
5 %
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
-0 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...