Am scris în ultimele zile despre cum se reușește în politică. Un tânăr a absolvit magna cum laudae – cu medie un pic peste șapte – un liceu din Bucecea, timp în care a intrat în PSD, apoi a dat la facultate. A mai avansat la PSD și, după ce a imediat ce a absolvit facultatea, ca orice fost student, a fost angajat direct un soi de șef la Drumuri Naționale.
Pe măsură ce politica mergea bine a făcut și master, mai face și doctorat și-a mai făcut o firmă de consultanță – tot cu drumuri, logic – care face afaceri cu primării din județ, a ajuns și într-un consiliu de administrație, la Eltrans, parcă, șef la ISCTR, apoi în consiliul de administrație la regia de apă. Adică omul muncea la slujbă, la firma proprie, la ședințe de CA și de aia lua bani din trei părți băi, săracilor. Și mai lucra și la doctorat, în pauza de masă, probabil. Când ești capabil nu are nimeni ce să îți facă.
Apoi am dat peste doamna Bâlbă, membru ALDE, care tocmai zicea că trebuie să ne plătim datoriile la apă, așa e civic, în timp ce ea avea datorii la apă de peste o sută de milioane de lei vechi. Cică datoriile erau ale soțului, nu ale ei. A fugit și le-a plătit după ce au sunat reporterii de la Monitorul, evident că ăia de la apă au anunțat-o repede.
Sunt doar doi din membrii consiliului de administrație la regia de apă, președinte fiind domnul ăla din Râmnicu Vâlcea care a fost antrenor de volei la echipa de la CET Govora. Dar fiind pesedist bun, a ajuns director. Cum CET Govora s-a închis, probabil vreun Ciolacu a sunat-o pe Doina Federovici și i-a zis să-i găsească un loc să mănânce și gura antrenorului o pâine.
Președinta CJ spune că tânărul pesedist cu pricina e foarte capabil, iar doamna a fost propusă de ALDE, nu e problema ei. Da, cam așa se pune problema. Ce știu respectivii să facă nu contează, important este să voteze cum le zice partidul, atât.
Iar asta nu se întâmplă doar la PSD sau ALDE. Liberalii sunt și ei campioni la asta, mafia asta politică mufată la banii companiilor de stat e mult mai bine organizată ca instituțiile democratice. Certurile astea politice de la Botoșani pentru controlul unor societăți ca Eltrans sau Nova ApaServ nu sunt pentru a numi în funcții oameni mai buni, profesional vorbind. Nu, sunt pentru controlul acestor societăți, care au de dat bani publici. Nu contează că societățile sunt în pragul falimentului, astea sunt detalii.
În timpul guvernării liberale, care promitea reforme în sistemul bugetar, a crescut și numărul angajaților la stat și salariul lor. În toate domeniile și la toate capitolele. Bătaia asta pentru funcții de la Botoșani unde liberalii și pesediștii vor control complet, iar cei de la USRPLUS vor și ei ceva, dar nu prea știu ce, este oglinda a ce se întâmplă la nivel național. Și are loc în toată țara.
De ce instituțiile statului vor rămâne așa, căpușate de neamuri, pile și nepricepuți cu carnet de partid? Haideți să analizăm puțin cazul Andreea Moldovan, medicul proaspăt demis de premierul Cîțu. Reputat specialist în infecțioase, cu studii în străpinătate, a și profesat acolo. S-a întors în țară, pentru a ajuta România în lupta cu pandemia.
Ce a făcut medicul Moldovan? A spus că, după părerea ei, o carantină de două săptămâni ar face minuni. Rețineți, după părerea ei de medic infecționist, atât. Apoi a mai trimis spre publicare în Monitorul Oficial un ordin care conține niște recomandări pentru carantină, zice Cîțu că de capul ei, ceea ce eu nu prea cred.
Asta e încă o problemă a politicului, trebuie să controleze tot. Așa că cei care vor să își facă treaba, gen Andreea Moldovan, sunt alungați la cea mai mică eroare. Mai mult decât atât, la ieșirea din minister era așteptată de niște protestatari. „Fă, nenorocito”, „criminalo”, „fă incompetento, pleacă din țară”. Astea au fost urletele la adresa unui specialist în boli infecțioase de talie europeană, strigate de niște proaste cu șapte clase de prin Ferentari.
De fapt, avem de-a face cu o problemă de sănătate, pe care vor să o rezolve politicienii, dar vor să o controleze și să profite. Guvernanții îi dau deoparte pe medici, pentru că ei știu mai bine ce e de făcut.
Iar politicienii din opoziție se bucură, evident. Cei de la AUR spun că datorită protestelor lor a fost demisă Moldovan, ceea ce e amuzant. Dacă te cocoți pe un podium cu cartoane pe care scrie „Stop 5G” sau strigi că medicii sunt asasini nu duce la demisia nimănui.
PSD e și mai haios, după ce au țipat ca din gură de șarpe să îl demită pe Voiculescu, acuma scriu toți pe Facebook că e prea târziu, a stricat deja tot. Să spui așa ceva, după ce ultimii trei miniștri PSD ai sănătății sunt cercetați penal sau judecați pentru mită, este dincolo de cuvinte.
Agregarea prostiei, la asta asistăm, nu are rost să ne ascundem după cuvinte. Și PSD și AUR profită de bâlbele guvernului Cîțu, de piedicile pe care și pe pun unii altora de luni de zile și se adresează proștilor.
Iar în prostie apare solidaritate, asta e nou, respectivii sunt mândri că nu înțeleg nimic din ce li se întâmplă, că pot spune ce cred fără frica hohotelor de râs a restului societății. Pentru că sunt mulți. Dar asta nu înseamnă că trebuie lăsați să se creadă deștepți. Și nici nu trebuie lăsați să conducă o țară.