Intru, cu mare greutate, după reclamații insistente la conducere, într-un birou al ANAF dintr-un județ. Urmăresc soarta unei contestații depuse cu multe luni în urmă. În încăpere sunt patru posturi de lucru, de la unul dintre ele o doamnă privește absentă pe geam, de la cele aflate în mijlocul încăperii, față în față, două doamne dezbat similitudinea prețurilor între hypermarket și piețe. Spun ce vreau și-mi este indicat cel de-al patrulea birou, aflat în colț, după ușă.
Între două vrafuri de dosare aliniate militărește, la riglă, zăresc capul complet alb al unui domn uscățiv, cu ochelarii lăsați pe vârful nasului. Pare foarte concentrat, scrie cu un creion pe niște bilanțuri de firmă. Cu toate acestea, m-a observat: „luați loc, vă rog, un moment”. Caută diferențele între impunerile trimise contribuabililor și reclamațiile acestora. Este singurul care știe să facă asta. Mă uit la el și mă gândesc că dacă – Doamne ferește! – îl ia Covid-ul, se închide biroul și toate dosarele astea ajung în instanță. „Probabil cumulează pensia cu salariul”, îmi spun, altfel nu văd de ce și-ar mai bate capul.
În acest context, ministrul Muncii, dna Raluca Turcan, spunea acum două zile că proiectul interzicerii cumulului pensiei publice cu salariul de bugetar va fi finalizat curând și va conține o prevedere ce le va permite bugetarilor să lucreze până la 70 de ani, în condițiile acestei interdicții. O măsură pompieristică totuși. Țara nu poate funcționa fără bătrânii profesioniști în situația disperată în care tinerii valoroși fug mâncând pământul, iar locul lor este luat în ierarhiile instituționale de pilele împănate cu diplome luate pe bani.
Sunt singurele diplome care contează, nu cele muncite. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, se ceartă cu cel al Sănătății, Vlad Voiculescu, pe tema formularelor care trebuie completate de părinți. Asta este acum problema capitală în minister și guvern, nu recuperarea materiei pierdute. Care nu este un impediment, s-a găsit rezolvarea: hălci întregi vor fi pur și simplu scoase din materia pentru Capacitate și Bacalaureat. Cine vrea să învețe își va pune meditator și apoi va pleca în Vest, cine nu – își va găsi un loc într-una din miile de sinecuri ale statului.
Și nu este un caz izolat. Claudiu Năsui de la USR și Virgil Popescu de la PNL își dispută acerb fostul Minister al Economiei și Energiei. Cele două ministere noi, create special pentru ei, nu au nici acum o hotărâre de guvern de organizare și nu au ajuns la un acord de separare. Cinci companii – ISCIR, CNCIR, Agenția Nucleară, Societatea Radioactiv Mineral Măgurele și Conversmin apar în anexe la ambele ministere. „E foame de bani, băieți”, cum zicea un raper vestit acum vreo 20 ani. Nimic nu s-a schimbat între timp, ba foamea s-a acutizat.
Greu de estimat cât și cum va rezista coaliția care face acum majoritatea parlamentară și guvernul. Defuncta Convenție Democrată a rezistat un întreg mandat, dar costurile pentru țară au fost imense. Sunt toate șansele ca situația să se repete. Recent, coaliția a rămas unită când PSD a depus o moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății. Moțiunea a fost respinsă. Dar atacurile între USRPLUS și PNL continuă neîncetat, din ambele direcții.
Mai mult, se bat între ei și mecanicii „locomotivei” liberale. Premierul Cîțu vizează conducerea PNL și îi faultează constant pe miniștrii fideli lui Orban. Care nu se lasă mai prejos și-i taie macaroana premierului în chestiunea sporurilor pentru bugetari. Bătălii mărunte, lăcomie, sete de putere, cârpeli din mers. Așa-i guvernată România de azi, pe spatele câtorva bătrânei, precum cel descris la început, depășiți de era informatică, dar măcar conștiincioși.