Chiar dacă trecem printr-o perioadă atipică, e campanie electorală. Una cum nu s-a mai pomenit pe meleagurile mioritice. Fără festivaluri la care invitaţii de onoare vin doar să spună câteva vorbe despre viitorul luminos care însă mai are de aşteptat. Fără mici şi bere, fără adunări grandioase precum cele puse la cale de Dragnea, fără mitinguri de protest sau de susţinere. Da, se poate spune că din această campanie au lipsit multe din ingredientele obişnuite, spre disperarea pomanagiilor de vocaţie şi a lălăitorilor de profesie care au pierdut ocazia să facă un ban grămădă.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Da, au lipsit multe, însă nu se poate spune că am dus lipsă de ipocrizie. De aşa ceva nu scăpăm prea uşor. Nu cu actuala clasă politică.
Culmea ipocriziei e reprezentată de lupta cu corupţia, flagelul care sufocă societatea şi economia. Şi, de vreme ce toată lumea e de acord că putregaiul corupţiei e cauza tuturor relelor din ţara asta, dă bine să spui că vei tăia răul din rădăcină. Nu costă nimic şi poate faci rost de voturile naivilor care chiar cred ceea ce aud şi trăiesc cu speranţa că lupul îşi schimbă şi năravul, nu numai părul. Astfel, acum vreo trei săptămâni, Marcel Vela s-a umflat în pene de i-a plesnit geaca pe la cusături şi a ieşit personal pe post să spună care sunt rezultatele unei razii de proporţii. Şi a schimbat mesajul. Nu mai e „suntem cu ochii pe voi” în „rămâne cum am stabilit”. Ziua Z în combaterea infracţionalităţii. Cică…
E drept că nu s-au pomenit prea multe de corupţie, ci doar de percheziţii, ceva reţineri şi confiscări, dar Ziua Z s-a vrut un început promiţător în ceea ce priveşte lupta cu inamicul principal. Vela s-a şi grăbit să se laude cu rezultatele, exact ca găina din povestea lui Creangă. Şi mesajul adresat interlopilor a fost redirecţionat către alegători. Gata, s-a terminat cu dezordinea în ţara asta. Au pus liberalii piciorul în prag. Evident, vorbim de număr şi nu de calitate. Număr de găinari… Pun pariu că dacă vreun interlop de marcă avea o cumătrie sau alt eveniment Vela privea în altă parte şi trimitea pe cineva să-l asigure că da, „rămâne cum am stabilit”.
Aflaţi vremelnic în tabăra adversă – nu de alta, dar dacă situaţia o impune, USL se va reface chiar mai repede decât s-a desfăcut – pesediştii îi tot trag cu corupţia liberalilor. Şi-i asigură pe alegători că, dacă ajung ei la putere, corupţia va deveni doar un cuvânt din dicţionar, eventual dicţionarul de arhaisme. Să nu uităm că nu e prima dată când social democraţii au promis că vor elimina corupţia din instituţiile statului. Memorabil e episodul când Adrian Năstase a declanşat cruciada împotriva flagelului. Pe atunci se visa preşedinte, eventual Comandant Suprem, însă între timp i s-a întâmplat ceva detenţie care l-a cam tras pe margine când vine vorba de candidat. Ţinând morţiş să ajungă la Cotroceni, Năstase a declarat oficial război corupţiei. Şi cum a tras primul foc, cum a lansat porumbelul. Din dorinţa de a arăta cât de seriosă e treaba, a ţinut să precizeze că în biroul lui au început să se perinde tot felul de personaje care i-au cerut s-o lase mai moale, pentru că nu se mai poate, nu se mai pot desfăşura aşa cum o făceau pe vremea când… De fapt, nu trecuse prea multă vreme. Şi Năstase a fost ceva vreme premier, deci putem trage niscaiva concluzii. Într-o ţară civilizată era somat să-şi dea demisia imediat după declaraţie. Într-una democrată ar fi semnat-o de urgenţă şi ar fi dat declaraţii instituţiilor abilitate, iar condamnarea ar fi fost pe bune, nu într-un dosar de tot râsul.
Vă daţi seama ce luptă cotra corupţiei au dus pesediştii în frunte cu acel lider pe care, la ieşirea din închisoare, l-au aşteptat cu aplauze şi urale de parcă era Nelson Mandela? Marii corupţi îşi permiteau să-l viziteze pe incoruptibilul Năstase în biroul lui şi să-i reproşeze de la obraz că nu se mai poate şi-l implorau să o lase mai moale. Sincer, nu cred că vreun om cinstit a avut vreodată acces în biroul premierului Năstase, să-l roage s-o lase mai moale cu scumpirile şi cu corupţia, nu cu lupta împotriva ei. Dar corupătorii de profesie aveau uşa deschisă şi e cam greu de imaginat că balamalele nu erau unse corespunzător.
Năstase a dispărut din prim planul vieţii politice, dar „lupta” lui cu corupţia are efecte vizibile şi azi. Metehnele guvernării Năstase au fost preluate de cei care i-au urmat şi dezvoltate corespunzător, astfel încât în momentul de faţă corupţia are rang de instituţie în România. Şi liberalii, şi pesediştii se laudă că vor stârpi răul, deşi au avut ocazia s-o facă şi pân acum. De ce consideră că e nevoie să lanseze atacul abia după alegeri şi n-au acţionat acum trei-patru ani sau chiar mai mulţi – cazul pesediştilor – sau măcar în ultimul an – cazul liberalilor?
Din păcate, noi am mai văzut filmul ăsta, cu pesediştii şi liberalii în rolurile principale. Au promis că ne vor scăpa de pacoste şi vor permite României să se dezvolte firesc, nu doar pe bază de şpagă şi comisioane. Şi de fiecare dată finalul e acelaşi. Odată ajunşi la butoane, băieţii buni schimbă tabăra şi-şi amintesc de marota asta cu corupţia abia în prag de alegeri. Un film care tinde să devină serial, cu aceiaşi protagonişti şi acelaşi final previzibil.