spot_img
luni, noiembrie 25, 2024
HomeEditorialSănătate sau alegeri? Nu astea sunt opțiunile - Cătălin MORARU, redactor șef

Sănătate sau alegeri? Nu astea sunt opțiunile – Cătălin MORARU, redactor șef

Este limpede, cred, de ce suntem puși să optăm pentru una din variante de mare parte a clasei politice. Liberalii pierd că le fuge pământul de sub picioare cu pandemia și vor alegeri mai rapid, pentru a putea guverna liniștiți încă patru ani. Pesediștii cer amânarea alegerilor pentru a le mai crește procentele diminuate drastic după marile realizări din epoca Dragnea. Restul partidelor gravitează în jurul acestor două curente, în funcție de interese și alianțe.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Opțiunile reale sunt, de fapt, vrem guvern PNL și oameni morți de Covid-19 sau guvern PSD și oameni morți de Covid-19? Că un guvern PSD, cu miniștri care abia pot articula, plus doctorul Rafila, nu cred că ar performa mai bine decât guvernul Orban. Care guvern Orban a scăpat demult hățurile din mâini, la rândul lui.

Astea sunt variantele, e vorba despre putere politică. Restul e doar vorbăreală și patriotism de carton, plus o mare doză de indiferență față de sănătatea oamenilor.

Dacă guvernul Orban va continua să încerce evitarea unei noi carantine, alegerile vor avea loc pe 6 decembrie.

Pentru a nu mai fi contestări guvernul a dat chiar și reguli noi, care nu respectă nimic, pentru campanie electorală. Deși doar 10-15% din alegători își schimbă opțiunea de vot în timpul campaniei, așa că o puteam lăsa deoparte. Pentru că nu votarea a dus la mai multe cazuri de infectare. Mersul la secția de vot comportă aceleași riscuri ca mersul la magazin. Cazurile noi au apărut după întruniri electorale și petrecerile de după întruniri. Lipsa distanțării sociale e problema, nu mersul la vot.

Liberalii sunt marii favoriți, deocamdată, la alegerile parlamentare. Din păcate pentru ei, decontează toate stângăciile și prostiile făcute din martie încoace. Nepregătirea sistemului de sănătate, lipsa unor măsuri coerente, heirupismul legat de școală, fie ea online sau nu, și guvernarea, în general, erodează scorul electoral al partidului. Nu vor obține majoritatea parlamentară și tot povestesc despre o alianță cu USR PLUS.

Care USR declară că va sprijini guvernul liberal din parlament, deocamdată nu am auzit o dorință clară de a intra la guvernare. Probabil sunt conștienți că se vor certa cu liberalii după câteva luni, de aia au aceste planuri și propuneri, gen Dacian Cioloș, premier. Pentru a fi refuzate de liberali. Însă electoratul alianței conduse de Barna și Cioloș nu a reacționat foarte bine ultima oară când aveau șansa să intre la guvernare și nu au făcut-o, așa că s-ar putea să se răzgândească. Cert este că PNL și alianța USR PLUS au culturi organizaționale complet diferite, plus obiective complet diferite, la nivel declarativ cel puțin, nu văd o conviețuire pașnică acolo, așa că PNL va trebui să facă alianțe prin parlament cu UDMR, minorități și alte partide mici, la un moment dat, pentru a-și păstra o majoritate fragilă.

Ca în toate perioadele de criză, PSD nu prea vrea să guverneze, oamenii vor să facă opoziție la rupere și să aștepte vremuri mai bune. Deși, dacă liberalii continuă cu acest stil de politică și management al epidemiei, pesediștii s-ar putea să obțină mai mult decât doresc la alegerile astea.

Modul PSD de a face campanie nu s-a schimbat deloc, programul de guvernare e același ca pe vremea lui Dragnea, doar aranjat altfel în pagină. Bani pentru toată lumea, fără număr. De unde, nu mai contează, sunt doar detalii. Fac și 2.500 de kilometri de autostradă, ca să știți. Iar. Nu știu dacă au lăsat-o pe aia cu spitalele regionale.

S-a schimbat doar discursul în zona de pandemie. Ciolacu și ai lui și-au dat seama că protestele despre dictatura medicală nu prea au succes când mor sute de oameni în spitale, așa că au început să își populeze listele electorale cu doctori.

Tabloul cam ăsta e. Dacă liberalii nu rezolvă niște probleme mari, ce nu mai pot fi evitate, de genul reforme în administrație, sănătate, învățământ, infrastructură, vor avea probleme. Dacă adăugăm la asta frustrările populației legate de pandemie, PSD s-ar putea să nu stea pe tușă patru ani, ci mai puțin.

USR PLUS nu cred că va avea multe de spus, deși va obține un scor mult mai bun ca la locale. Însă atacurile împotriva lor vor continua, nu neapărat din cauza forței pe care o vor avea în parlamentul viitor, ci ca urmare a genului de politică pe care o promovează. Useriștii tot încearcă să inducă ideea că se poate conduce cu competență, onestitate, bazat pe meritocrație. Ăsta e pericolul. Așa cum spunea nu mai știu ce analist politic, alianța USR PLUS e atacată nu pentru ce face sau ce va face, ci pentru ce spune.

Caracatița asta din sectorul de stat, care dă din tentacule a incompetență de ani buni de zile, se simte extrem de amenințată de acest gen de discurs. Oamenii buni din instituțiile statului se pierd, nu mai fac față, iar rezultatele se văd clar și limpede, acum când chiar ar avea niște treabă de făcut, ca să nu mai moară oameni. Pentru că tema principală a campaniei asta va fi, din ce cauză mor oamenii. Doar la nivel de vorbe, evident. Măsuri concrete sau – Doamne ferește! – o colaborare a forțelor politice în acest domeniu sunt complet excluse.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
nori împrăștiați
2.6 ° C
2.6 °
0.5 °
91 %
1.5kmh
50 %
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °
joi
7 °
vin
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...