spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeEditorialO mică recapitulare - Cătălin MORARU, redactor șef

O mică recapitulare – Cătălin MORARU, redactor șef

În octombrie 2019, guvernul PSD condus de Viorica Dăncilă cade în urma unei moțiuni de cenzură. Liberalii fac guvern și încep să guverneze, sub umbrela promisiunilor după care câștigaseră alegerile europarlamentare și prezidențiale.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Interesant e ce s-a ales din promisiunile alea, vorbim de ce se putea face, nu de cine știe ce reconstrucție a țării.

Cea mai vehiculată idee a fost cea a abrogării pensiilor speciale. Care nu prea s-a întâmplat, am aflat în diferite rânduri că nu se poate, așa că lucrurile s-au cam împotmolit.

Mai era vorba de alegeri anticipate, dar astea le putem trece la nerealizări din cauza pandemiei. Nu mai e valabil la propunerea de alegeri locale în două tururi. Care nu s-a putut. Nu din cauza coronavirusului, ci a faptului că PNL s-a înțeles mai bine cu PSD, decât cu USR. Așa că au rămas alegeri într-un tur, fapt care a dat PSD o gură uriașă de oxigen pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020.

Mai era vorba și de încetarea tăierii pădurilor. În perioada stării de urgență am văzut că s-a tăiat sălbatec, pesediștii au votat un fel de lege care se aplică de la anul și nu prea va avea efecte, iar liberalii tocmai contestă la Curtea Constituțională nou-înființata structură numită DNA-ul pădurilor. Președintele Iohannis a ieșit și a spus că e necesar să trecem la împăduriri dacă nu mai vrem inundații, dar nu prea a pomenit de soluția mai simplă de a nu mai tăia ce avem deja.

Nici îndreptarea legilor justiției trâmbițată de liberali nu prea s-a întâmplat. Dimpotrivă, în timpul guvernului Orban, România a fost atenționată de Comisia Europeană că nu a schimbat legile strâmbe din domeniu, iar acum este și amendată pentru că nu a introdus legi contra spălării banilor. Deși trebuia făcută asta din 2017, ministrul liberal Predoiu de la justiție e în biroul acela de nouă luni, putea propune un proiect de lege.

Intervenția brutală a jandarmilor de la manifestația din 10 august 2018, un alt moment care a adus voturi opoziției la alegeri, a fost și ea îngropată de DIICOT. Instituția a ajuns la concluzia că nu s-a întâmplat nimic acolo, bătăile și datul cu gaz în oameni a fost ok, după care a închis dosarul.

Cam astea au fost principalele promisiuni liberale, care exact asta au rămas, promisiuni. Toate se puteau rezolva relativ simplu, e limpede că nu a fost voință politică, nu cine știe ce împrejurări potrivnice.

Până acum, guvernarea liberală cred că poate fi descrisă limpede de următoarea stare de fapt: zilele trecute în Camera Deputaților, liberalii au votat toți inițiativa legislativă „Fără penali în funcții publice”. Iar a doua zi, la Iași, șefă la cadastru a fost numită o doamnă care are o condamnare de trei ani cu suspendare pentru abuz în serviciu. Adică una spunem și alta fumăm.

Evident, mai toate guvernele României au fost așa. Dar goana asta după funcții și bani văzută în ultimele luni parcă e prea în văzul lumii. Pesediștii erau mai sinceri, măcar știam că asta fac, știau și ei, e un partid care preferă să piardă alegeri decât să se schimbe.

Am început să mă întreb dacă nu cumva acesta e singurul mod în care se poate conduce țara asta. Ajungi într-un post din ăsta și vezi că nu se poate face nimic sau sunt prea multe de făcut și o iei razna. În fond, foarte mulți români care nu cred că există Covid-19 sunt absolut convinși că dacă te trage curentul te îmbolnăvești grav, de exemplu. Care fac mitinguri despre dictatura medicală și apoi aplaudă în fața ambasadei Rusiei (chestie care ar trebui să lămurească pe oricine întreg la minte despre ce e vorba).

Sunt curios câți din îngrijorații ăștia au ieșit în piață să protesteze că Dragnea avea de gând să scoată zeci de mii de oameni din pușcării sau că modifica legile în favoarea infractorilor. Probabil că nici unul, acum însă e nasol că trebuie să porți mască prin magazine.

Dar nu e acesta motivul, evident. Ce vedem și auzim zilele astea sunt doar minorități zgomotoase, dirijate de niște persoane cu o agendă extrem de exactă. E dreptul lor, la fel cum e dreptul oricui să fie prost. Dar nu are legătură cu capacitatea de a guverna România.

Liberalii vor câștiga alegerile, probabil de aia sunt și așa dezinvolți. USR are grijă să se sinucidă singur, iar PSD e un partid fără cap, care judecă cu picioarele. Dar nu știm cum vor evolua lucrurile.

Șansa liberalilor ar fi să vină cu o garnitură nouă și să renunțe la manevrele astea de oameni puși pe căpătuială. Nu cred că vor face asta. Dar poate ar trebui să privească mai atent disoluția PSD, că acesta e fenomenul prin care trece cel mai mare partid din România. Dacă nu își schimbă stilul, liberalii vor fi următorii. Ultimii ani încep să arate că vremea partidelor mari, centraliste, începe să treacă. Vor apărea mișcări civice, cum au apărut în toată Europa și vor mătura partidele vechi de pe scena politică.

Extrem de puțini români mai vor să intre în politică. Însă foarte mulți au intrat în mișcări civice ori s-au raliat obiectivelor acestora, lucru extrem de vizibil în lunile de pandemie, când dotările inițiale ale spitalelor cu echipamente și materiale de protecție au fost făcute de asociații civice și donațiile oamenilor, nu de guvern.

Dacă aș fi liberal, aș urmări un pic mai atent acest fenomen și mi-aș aduce aminte ce am promis oamenilor. Dar nu sunt.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-1.7 ° C
-0.4 °
-1.7 °
79 %
2.5kmh
59 %
vin
4 °
sâm
2 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...