spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeEditorialO obsesie pur românească - Ciprian MITOCEANU, scriitor

O obsesie pur românească – Ciprian MITOCEANU, scriitor

România este o ţară coruptă, nu mai are rost să negăm şi nici să căutăm scuze. Chiar dacă statisticile oficiale sunt cosmetizate şi adesea chiar şi Uniunea Europeană închide ochii, deoarece interesele sunt mai mari decât onestitatea, suntem o ţară coruptă. Asta se vede în tot ceea ce facem. Corupţia a ajuns să fie atât de prezentă în viaţa şi practicile noastre, încât mulţi dintre români, ajunşi peste hotare, încearcă să ofere o atenţie pentru diferite servicii, deşi ştiu că astfel de apucături nu sunt bine văzute. Nu spun că lipsesc cu totul, dar nu sunt bine văzute. Ei totuşi încearcă; să aibă inima împăcată.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Tolerăm corupţia într-un asemenea hal, încât am ajuns să dezvoltăm o obsesie aparte pentru acest flagel. Toate acţiunile, toate gândurile noastre se învârt, invariabil, în jurul corupţiei, fiind sufocate de aceasta. Atunci când auzim că un anume om de afaceri a reuşit să dea lovitura, primul nostru gând – chiar mai înaintea celui care-şi are rădăcina în invidie – e legat de corupţie. A dat ceva cuiva şi de-asta a reuşit, altfel… Când cineva reuşeşte să se angajeze, pe prea puţini interesează meritele personale. Cine îl ţine în spate? Cine i-a deschis uşile? Cui a dat ce a trebuit să primească postul respectiv? Interesant e că astfel de analize sunt valabile şi atunci când vine vorba despre mediul privat, acolo unde, cel puţin teoretic, competenţa şi abilităţile nu sunt accesorii opţionale sau complet dispensabile, aşa cum se întâmplă când vine vorba de năimiţi la stat. Orice mic succes al persoanelor din cercul apropiat este filtrat prin prisma corupţiei. A dat ceva, cunoaşte pe cineva, a uns pe cine trebuie.

Atunci când românul are treabă la o instituţie publică, primele gânduri pe care şi le face duhnesc a corupţie. Cât trebuie să dau şi cui trebuie să dau? Dacă nu dau suficient? Dacă nu dau cui trebuie?

Corupţia este peste tot. Chiar şi aerul pe care îl respirăm duhneşte a corupţie. Dacă autorităţile şi-ar face treaba aşa cum se cuvine, aerul n-ar mai fi aşa de poluat. E valabil pentru apă şi mâncare. Nu scăpăm de corupţie nici măcar în somn; majoritatea românilor visează doar două lucruri: să-i corupă pe alţii sau să fie corupţi. Pentru asta trăiesc mulţi dintre noi. Corupţia a deschis atât apetitul pentru averi colosale, cât şi pentru rezolvarea pe cale facilă a unor probleme personale. Dai să fii băgat în seamă, să fii servit peste rând, cum se spune. Să ai parte de servicii insituţionale de calitate sau măcar să ai parte, pentru că în multe cazuri calitatea lasă de dorit, dar dacă nu bagi nimic în buzunarul decidentului tot atâta primeşti. Să fii trecut cu vederea atunci când încalci legea. Să-ţi poţi permite, cândva, să fii corupt şi tu.

De vreo treizeci de ani guvernele ne tot ameninţă că au pornit lupta contra corupţiei. În esenţă, arsenalul folosit este acelaşi de pe vremea comuniştilor. Şi pe atunci se mai întâmpla să fie „dată la televizor” câte o vânzătoare care dosea ceva sub tejghea în aşteptarea unui client dispus să ofere mai mult decât era cazul. Mai o bătrână prinsă cu trei ştiuleţi în traistă atunci când revenea de la „parcică”. De prea puţine ori au fost traşi la răspundere adevăraţii corupţi. Cazul Ştefănescu Bachus trebuie tratat mai degrabă ca o excepţie decât ca o regulă. Seamănă cu ceea ce se petrece în ziua de azi? Normal. Şmecherii sunt scoşi basma curată din dosarele de corupţie, în timp ce la închisoare ajung pionii sau tocmai cei care au încercat să se opună flagelului. Culmea, aşa ceva este posibil tot graţie corupţiei. E mai urmărită baba care vinde usturoi la colţ de stradă, decât politicianul care s-a miliardat din salariu de bugetar. Mai nou, Serviciile Secrete sunt solicitate să cerceteze dacă nu cumva tramvaiele din oraş sar de pe şine din cauza adversarilor politici, deşi adevărul e cunoscut de toată lumea. Dar nu contează ce ştie lumea, contează că există Servicii şi sunt dispuse să ancheteze. Dosarele de corupţie mai pot aştepta; corupţii nu pleacă nicăieri. De ce să o facă? Ce ţară îi mai primeşte şi le permite să se îngraşe din corupţie?

Da, s-a tot declanşat lupta cu corupţia, dar rezultatele sunt ca în lupta cu balaurul cu şapte capete. Tai unul şi răsar altele trei. Şi asta se întâmplă pentru că atât guvernanţilor, cât şi românilor de rând, le convine. E mai convenabil să ştii pe cineva pe la Primărie sau pe la Consiliul Judeţean decât să aştepţi la rând. Dacă e să respecţi legile şi regulile bunului simţ, îmbătrâneşti aşteptând acte şi semnături la care eşti îndeptăţit. Chiar dacă numărul angajaţilor la stat a crescut enorm, în posturile de execuţie se duce acută lipsă de personal. Prea mulţi şefi, prea puţini pălmaşi. Şi când sunt puţini pălmaşi, coada din faţa ghişeelor tinde să se lungească. Creşte timpul de aşteptare pentru acte şi proceduri. Nu mai bine dai banul şi stai în faţă?

Asta e realitatea, oameni buni. E România în care trăim şi pe care aşa am construit-o. Mai rău e că tot aşa o vom lăsa moştenire copiilor şi nepoţilor. Altceva nu avem de lăsat.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-0 ° C
-0 °
-1.1 °
83 %
2.7kmh
75 %
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...