spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeEditorialPandemia ca agent electoral - Virgil COSMA, jurnalist

Pandemia ca agent electoral – Virgil COSMA, jurnalist

Cea mai recentă cercetare socială semnificativă pentru întreaga țară arată că doar unul din cinci români crede că SARS-Cov-2 este cu adevărat periculos, iar dintre ceilalți aproape jumătate sunt convinși că virusul este mai puțin periculos decât se crede. În schimb, 80% dintre intervievați afirmă că ar renunța la drepturile și libertățile lor pentru a rămâne în siguranță. O contradicție izbitoare, dar explicabilă: de cele mai multe ori, oamenii declară sau răspund așa cum intuiesc ei că ar fi bine, moral și social, și nu așa cum cred în sinea lor.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Mai sunt și alte contradicții surprinzătoare în rezultatele acestei cercetări. Jumătate dintre români cred că statul a ascuns informații importante în această criză și că statul și presa au avut o înțelegere pentru a trunchia, denatura sau limita informații cu privire la Covid-19. Din cealaltă jumătate, doar o treime mai văd statul ca pe un partener de încredere. Pe de altă parte, două treimi dintre români cred că izolarea la domiciliu a fost justificată, iar 72% sunt dispuși să o reia în caz de revenire a pericolului. Adică validează fără ezitare măsurile luate de stat până acum. Ei, cum vine asta?

Simplu: ca rezultat al manipulărilor grosolane la care au fost supuși. Acasă, în fața posturilor TV care se întrec în manipulări în interesul celor care le plătesc, urlă „dă-i dracu’, ăștia ne țin închiși în case ca să-și facă ei afacerile lor” însă în public gradul de conformism al românilor este unul neobișnuit de ridicat, în comparație cu celelalte popoare ale Europei. Potrivit sondajului, 92% dintre români spun că de la intrarea în stare de alertă au purtat măști în spații închise, iar 91% susțin că au respectat regula distanțării sociale în public. Or fi minciuni, fiindcă așa „dă bine”? Sau, mai degrabă frica păzește bostănăria? Cred mai degrabă în cea de a doua variantă.

Și acum vine partea hazoasă. Mai degrabă una tragi-comică, din care se vede că cei mai mulți una spun și alta fac. Deși apropierea celor dragi a fost relevată, într-un sondaj anterior, ca fiind lipsa cea mai de preț în perioada stării de urgență, doar o treime dintre români s-au întâlnit, în prima săptămână de la relaxare, cu membri ai familiei sau cu prieteni pe care nu i-au văzut în perioada stării de urgență. Iar minciuni? Da. Nu mai putem – declarativ – de dorul celor apropiați dar, de îndată ce a venit relaxarea, avem brusc multe alte treburi de făcut. Tot la acest capitol se înscrie și convingerea a mai mult de jumătate din populație că „ceilalți” (oricine în afară de subiectul abordării) au respectat în mică măsură sau deloc indicațiile autorităților pe durata stării de alertă. Ego-ul salvator, oricine este vinovat numai eu nu.

Am spus mai sus că acesta este rezultatul unor manipulări, dincolo de dobândirea unor „convingeri personale” prin intermediul rețelelor de socializare, unde activitatea de influențare este și mai puternică decât pe posturile TV. Cine ar avea interesul să manipuleze și, mai ales, de ce, când interesul național ar fi să ne salvăm cu toții și, eventual, să ne războim abia după aceea? Explicația vine simplu: din interese electorale și, în cele din urmă, accesul la resurse. Ca de obicei, banii. Nimic nu s-a schimbat în această privință.

Aproape toți cei care aprobă majoritatea măsurilor preventive sunt din păturile cu educație superioară, cu venituri medii sau peste medie și cu informații din mai multe surse. Ceilalți, care cred că statul s-a comportat abuziv și că are obiective oculte, sunt mult mai mulți, peste majoritate. Și atunci acolo s-a îndreptat instinctiv duo-ul PSD/ALDE, secondat îndeaproape de Pro România lui Ponta. Zilele trecute a apărut o poză de grup cu șefi PSD umăr la umăr, fără să poarte măști, în total dispreț față de măsurile sanitare impuse de autorități. Pur calcul electoral. Dacă guvernul prins de pandemie e liberal, trebuie să-i facem în scârnă, indiferent de consecințe.

De parcă nu ar fi avut ce să critice la actualul guvern – care a comis gafe în cascadă și despre care am scris aici – socialiștii au ales varianta cea mai proastă, doar fiindcă era și cea mai facilă: „hai să ne batem joc de măsurile de securitate medicală”. Foarte probabil, fiindcă – odată cu fuga lui Vâlcov în Italia și impostura dovedită a lui Orlando – la adevăratele măsuri care ar trebui luate nu se pricep.

Minimizarea de către PSD, Pro România și ALDE a riscului de infectare a populației cu Covid-19 înseamnă doar o strategie electorală care urmărește să impună ideea că Guvernul și președintele nu lasă populația să meargă în grupuri mai mari de trei și îi obligă pe angajați să poarte măști și pe elevi să dea examene fiindcă așa vor ei și nu fiindcă este necesar. Și, deși admite că recluziunea socială a fost bună, așa cum arată sondajul citat mai sus, majoritatea tinde să dea dreptate triadei (așa zis) de stânga. De ce? Fiindcă sărăcia și deficitul de educație încă fac ravagii în România. Iar dacă această manipulare va prinde în continuare, mă văd nevoit să-l parafrazez pe nemuritorul Brâncuși: „pandemia ne-a găsit săraci și proști, dar ne va lăsa și mai săraci și mai proști”.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-1.7 ° C
-0.4 °
-1.7 °
79 %
2.5kmh
59 %
vin
4 °
sâm
2 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...