spot_img
duminică, noiembrie 24, 2024
HomeEditorialEşecul politicii naţionale - Marius ILINCARU, jurnalist

Eşecul politicii naţionale – Marius ILINCARU, jurnalist

În ultimele trei decenii, când politica de la Bucureşti s-a scăldat în ape tulburi, cei care au avut mereu de câştigat au fost secesioniştii maghiari. Adoptând strategia paşilor mărunţi, minoritatea maghiară a obţinut tot mai multe beneficii şi victorii de etapă în lupta pentru obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Pe 23 decembrie, când parlamentarii români se gândeau deja la masa de Crăciun, doi deputaţi UDMR, Bíró Zsolt István (Mureş) şi József-György Kulcsar-Terza (Covasna), aflaţi la primul mandat, deci nu reprezentanţi din prima linie, au depus la Parlament un proiect care lezează integritatea ţării. Ei cer, nici mai mult, nici mai puţin, decât recunoaşterea Ţinutului Secuiesc ca regiune autonomă cu personalitate juridică în România. Prin acest pas, UDMR şi-a creat o armă puternică de negociere cu PNL, care guvernează minoritar şi trebuie să negocieze pentru orice proiect de lege pe care vrea să-l treacă prin Parlament. De aceea, Cabinetul Orban a şi ales varianta asumării răspunderii, pentru că, la ora actuală, de facto, nu are o majoritate parlamentară.

Mai mult, parlamentarii maghiari se bazează pe un puternic sprijin popular, în Harghita şi Covasna ideea apartenenţei la România fiind tot mai străină, steagurile Ţinutului Secuiesc, alături de cele ale Ungariei, sunt arborate aproape la fiecare casă. Pentru cei care petrec câteva zile în această zonă şi încearcă să-i înţeleagă pe localnici, această stare de fapt nici nu mai e de mirare. Iar principalul vinovat este chiar statul român.

De cum treci din judeţul Neamţ în Harghita, de pe la Lacul Roşu, începi să observi schimbarea. În primul rând, acelaşi drum naţional a fost reabilitat pe partea Neamţului, în timp ce în Harghita, până în Gheorghieni, rişti să-ţi rupi maşina în două. Aceeaşi situaţie este şi pe drumul ce duce spre Băile Balvanyos, şi în general cam în tot Ţinutul. E enervant, pentru că vorbim de una dintre cele mai frumoase zone ale ţării, cu peisaje de vis, dar care devine pe zi ce trece una tot mai inaccesibilă din cauza drumurilor impracticabile.

A fost o politică de stat încă de pe vremea comuniştilor de a ţine în sărăcie această zonă, iar lucrurile nu s-au schimbat nici după Revoluţie, ba din contra s-au agravat, doar că acum ungurii nu au stat cu mâinile în sân şi au băgat bani grei Ţinutul Secuiesc. Statul vecin a acordat subvenţii masive pentru agricultorii din regiune, au susţinut sportul, în special hocheiul şi fotbalul, cultura, prin pomparea anuală a milioane de euro în reconstrucţia unor obiective ce au aparţinut în trecut etnicilor maghiari, precum Castelul Bánffy de la Bonţida, de lângă Cluj-Napoca, în condiţiile în care România nu a alocat un leu de ani buni. Iar lista exemplelor poate continua.

În acest context apare şi dorinţa tot mai mare a maghiarilor de a avea un Ţinut Secuiesc autonom. Şi, sincer, chiar că nu sunt de condamnat. Trebuie să învăţăm să respectăm opţiunile, idealurile şi dorinţele fiecăruia, indiferent de cât de comode ne sunt sau nu. Nu cred că secuii dacă erau respectaţi şi nu umiliţi şi-ar mai fi dorit autonomie. Nu cred că dacă ar fi dus-o cât decât la fel de bine ca ungurii şi-ar mai fi dorit autonomie. Asta este ceea ce ar trebui să ne pună pe gânduri. Faptul că proiectul care se cheamă România a eşuat lamentabil în ultimii 30 de ani şi noi nu facem altceva decât să lansăm sloganuri.

Autonomia Ţinutului Secuiesc nu va fi obţinută prea curând, dar demersul celor doi deputaţi, va aduce însă alte beneficii comunităţii: vreo altă universitate în limba maghiară, posibilitatea folosirii limbii maghiare în procesele civile, pentru că în penal această opţiune există deja, etc. Acum, cât de multe vor obţine, depinde doar de disperarea PNL de a se menţine la guvernare. Scenariul acesta a mai fost jucat de două ori până acum de UDMR, în 2004 şi în 2018, şi de fiecare dată nu a ieşit pe pierdere, chiar dacă proiectul autonomiei Ţinutului Secuiesc nu a trecut.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
nori împrăștiați
-0.5 ° C
-0.4 °
-0.6 °
75 %
1.8kmh
26 %
Dum
2 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
5 °
joi
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...