Mâine seară, campioana României, CFR Cluj, va juca pentru prezenţa în primăvara europeană. O va face acasă, la Cluj-Napoca, împotriva campioanei Scoţiei, mai vechea cunoştinţă Celtic Glasgow. Ardelenii au nevoie de un punct, iar antrenorul lor, Dan Petrescu, şi-ar fi dorit să amâne meciul de la Botoşani pentru a „pregăti mai bine partida” cu Celtic, care ar fi, în viziunea sa, una importantă pentru România. Nu s-a putut pentru că s-a opus FC Botoşani. Iar de aici lucrurile s-au inflamat, Dan Petrescu aruncând cu noroi mai întâi în FC Botoşani şi apoi în tot fotbalul românesc.
Pe scurt astea sunt datele problemei.
Realitatea e că CFR Cluj are un program încărcat, dar tocmai asta şi-a dorit. Încă din vară, când au început tururile preliminare, CFR Cluj a avut ca obiectiv calificarea în grupele Ligii Campionilor sau a Ligii Europa, pentru că de acolo vin banii serioşi. A reuşit să ajungă în Liga Europa. Aici nu sunt banii din Liga Campionilor, e „un mărunţiş” dacă stăm să comparăm, dar „mărunţişul” ăsta e mult peste bugetul unei echipe de Liga I. Pentru parcursul de până acum, CFR Cluj va încasa vreo 10 milioane de euro. Nu sunt bani puţini! Dan Petrescu vrea acum ca Liga I să se programeze după placul lui, dar nu am auzit niciun oficial de la CFR Cluj să spună că „din cele 10 milioane pe care le-am câştigat noi, un milion îl împărţim cu echipele din Liga I, pentru că ne-au facilitat, într-un fel sau altul, participarea în competiţiile europene”.
Nu! Sincer, nici nu cred că ar fi trebuit să o facă, pentru că e absurd. La fel de absurdă e şi solicitarea CFR-ului de a amâna meciul cu FC Botoşani din Liga I. Sunt două competiţii diferite, iar când s-au înscris la startul lor, ardelenii ştiau ce îi va aştepta şi de asta şi-au făcut şi un lot numeros.
Acum să nu uităm că Liga Profesionistă de Fotbal, organizatorul competiţiei interne, a avantajat CFR Cluj, la fel ca şi pe celelalte echipe participante în preliminariile cupelor europene, în momentul stabilirii ţintarului campionatului, când le-a ferit să joace între ele până în etapa a VIII-a. S-a dat peste cap un întreg campionat, iar programarea meciurilor a fost mereu, dar mereu, în favoarea echipelor mari. Aşa că orice smiorcăială venită de la Cluj ar trebui tratată ca atare, în context cu realitatea şi nu cu ceea ce îşi doreşte „X” sau „Y” oficial.
Declaraţia lui Dan Petrescu, conform căreia mâine seară ardelenii vor juca pentru Cluj şi nu pentru România este acoperită de realitate. România are prea puţin de câştigat din chestia asta, CFR-ul fiind cea care adună şi banii, dar şi coeficientul european.
De partea cealaltă, trebuie să fim realişti şi să recunoaştem că şi declaraţiile venite dinspre Botoşani nu au fost tocmai cele mai corecte şi normale. Să nu spună cineva că Miron, Chindriş, Papa sau Roman au fost cei care au decis să nu se amâne meciul. E o fugă de răspundere, de asumare a unei decizii nepopulare, dar normale, a conducerii clubului, indiferent că vorbim de Valeriu Iftime, Cătălin Anton sau chiar Marius Croitoru. Nu jucătorii decid aşa ceva, ci conducerea clubului. Pe jucător nu-l interesează că Iftime nu şi-a luat banii pe Golofca. Nu ar avea de ce, pentru că e grija patronului. Jucătorul trebuie să-şi vadă doar de fotbal, iar dacă patronul întârzie cu plata ratelor contractuale, chiar şi cu numai o zi, poate să deschidă conflictul de muncă, iar după două luni să plece liber de contract. Atât, şi nimic mai mult!
Restul sunt poveşti din bălăcăreala pe care încă mai continuăm să o numim fotbalul românesc, chiar dacă nu mai are nimic de a face cu ceea ce presupune acest sport la nivel mondial.