joi, aprilie 3, 2025
AcasăEditorialSănătatea moare, dar nu se predă fără să-şi ia comisionul - Ciprian...

Sănătatea moare, dar nu se predă fără să-şi ia comisionul – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Sănătatea este în moarte clinică de multă vreme. În spitalele din România, dacă nu te omoară medicii, reuşesc să o facă infecţiile nosocomiale. Conform unui studiu european, 80% dintre decesele din spitalele româneşti ar putea fi evitate. Asta dacă ar exista mai mulţi medici competenţi, dacă ar exista aparatura necesară şi medicamentele potrivite, iar dezinfecţia nu s-ar mai face prin metoda Condrea. Opt din zece pacienţi ar putea fi salvaţi dacă Ministerul Sănătăţii ar utiliza resursele financiare în mod corect, fără să le sifoneze către şmecherii de partid. Pentru că românii contribuie din greu la sistemul de sănătate însă Ministerul se plânge mereu că nu sunt bani. Nu sunt bani pentru pacienţi; pentru alte nevoi se găsesc. Să ne amintim de studiile de fezabilitate efectuate pe spitale. Studii pentru care s-au plătit milioane de euro din banii celor pentru care statul nu are niciodată bani pentru investigaţii medicale sau tratamente.

Lăcomia şi dezinteresul statului merg mână în mână, iar singurul care are de pierdut este cetăţeanul pe banii căruia are loc tot dezmăţul financiar din sistem. După patru ani de la tragedia de la Colectiv nu există niciun spital pentru marii arşi. Nici măcar după ce am aflat că o astfel de nenorocire nu se întâmplă doar altora nu s-au luat măsurile de bun simţ pentru a se interveni corespunzător în cazul unui dezastru similar. Cei care păstoresc Sănătatea reuşesc să risipească banul înainte ca acesta să fie adunat.

Şi, ca şi cum nu ar fi de ajuns faptul că Ministerul Sănătăţii manifestă un total dezinteres pentru soarta cetăţeanului, reprezentanţii acestuia au început să jinduiască şi la dijmuirea iniţiativelor particulare. Zilele acestea a fost făcut public un scandal care nu trebuie trecut cu vederea nici în condiţiile paravanului mediatic asigurat de chinurile facerii Guvernului Orban. Pentru că nesimțirea reprezentanţilor statului a atins culmi de neimaginat. Astfel, Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu reprezentantele ONG-ului „Dăruieşte Viaţă” susţin că au fost ameninţate de către Sorina Pintea pentru că şi-au permis să adune bani pentru construcţia unui spital pentru copiii bolnavi de cancer.

În opinia autorizată a ministrului Sănătăţii, cele douăzeci şi şase de milioane de euro donaţi de aproape trei sute de mii de români sătui să tot aştepte implicarea statului trebuiesc vărsate în conturile statului. Pentru că doar statul este autoritatea competentă să gestioneze banii necesari construcţiei respective. Sorina Pintea a ameninţat cu DNA, Curtea de Conturi şi Parchet pentru că cei de la „Dăruieşte Viaţă” şi-au permis să aibă astfel de iniţiative. Nu e deranjată de faptul că oamenii au donat pentru un proiect care altfel nu ar putea fi transformat în realitate, ci pentru că statul nu poate să direcţioneze banii respectivi către clientela de partid. Spitalul care urmează să fie construit cu douăzeci şi şase de milioane urmează să aibă 12.000 mp şi o capacitate de două sute de locuri. De banii ăştia statul român abia dacă este în stare să renoveze o şcoală pe la ţară, una care, foarte probabil, urmează să fie închisă peste vreo doi ani sau nici măcar nu va fi folosită de către elevi.

Chiar dacă, după ce va fi construit, spitalul urmează a fi donat statului, reprezentanţii acestuia nu sunt mulţumiţi. Cum să fie? Douăzeci şi şase de milioane şi nimic pentru băieţii deştepţi? Aşa ceva nu se face; mai degrabă statul se lipseşte de un spital atât de necesar decât să-i văduvească pe parveniţii politici de ceea ce li se cuvine atunci când vorbim despre investiţii pe banii publici.

Luată la întrebări de către jurnalişti, Pintea a preferat să nu răspundă direct. A trimis la alţii după răspunsuri. Cică au fost şi alţii prezenţi la discuţii şi ei pot oferi mai multe detalii. Evident, vorbim despre persoane care n-au niciun interes să dea din gură; legea tăcerii acţionează şi la Sănătate. Totuşi, faptul că în ultima perioadă reprezentanţii PSD au criticat vehement iniţiativa construirii unui spital din donaţii e de natură să facă lumină în acest caz. Normal, cei de la guvernare nu văd cu ochi buni faptul că cineva le demonstrează că un spital se poate construi cu resurse mult mai reduse decât cele pe care le pune statul la bătaie pentru proiecte similare. Gabriela Firea, primarul Capitalei, a fost cea care a dat tonul acuzaţiilor, pretinzând că cele două reprezentante ale „Dăruieşte Viaţă” sunt marionetele lui Vlad Voiculescu.

Şi dacă ar fi aşa, care e problema? Până la urmă se încearcă ridicarea unui spital pentru copiii de care statul a cam uitat. Dar cât timp ignorăm bancul cu statul, e clar că nu se poate face nimic. Nu ştiţi bancul cu statul?! Statul ia tot… Şi dă cui trebuie, nu cui are nevoie.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
11.1 ° C
11.1 °
9.4 °
95 %
1.3kmh
100 %
J
11 °
vin
16 °
S
17 °
D
2 °
lun
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Încă un motiv pentru care drumul secundar spre Cornișa ar trebui să fie mai larg.

EDITORIAL

N-au mai rămas prea multe zile până când vom fi chemați (din nou) la urne. S-a mai întâmplat în noiembrie, dar nu s-a pus...

EPIGRAMA ZILEI

Joi

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...