Ciprian MITOCEANU
scriitor
Atunci când criza se apropie cu paşi repezi şi apăsaţi, iar până la alegeri nu mai e foarte mult, e de nepreţuit să te afli în opoziţie. Mai ales după ce aproape trei ani te-ai aflat la butoane şi ai plantat seminţele dezastrului economic şi social şi ai găsit ţapul ispăşitor care să încaseze bobârnacele electoratului.
Nici bine nu s-au obişnuit cu confortul opoziţiei, că cei de la PSD încearcă să ne convingă cât de măreţe şi imposibil de egalat sunt realizările pe care le-au avut cât timp s-au aflat la guvernare. Salarii şi pensii mărite pentru toţi românii. E drept că unii dintre români chiar au beneficat de creşteri consistente de venituri, dar e vorba doar de clientela de partid aciuată prin puzderia de instituţii create special pentru a mulţumi pe cei care s-au spetit pentru partid. Sau, dacă nu s-au spetit, au ei pe cineva pe acolo. Bineînţeles, nu suflă o vorbă despre hoarda de amante şi de rubedenii angajate la stat. Am mărit pensii şi salarii şi am revigorat economia. Cu accent pe turism. Pentru că în România ultimei perioade e din ce în ce mai dificil să găseşti loc de cazare în unităţile de turism.
Iar asta este efectul faptului că Guvernul PSD a oferit bugetarilor tichetele de vacanţă promise de ceva ani. Şi, desigur, să nu uităm că Dăncilă a redus TVA-ul din turism de la 5% la 5%. Ditamai reducerea, după cum se poate observa. Dar dacă Dăncilă a spus asta, atunci aşa este. Reducere de la 5% până hăt, departe, tot la 5%.
Tichetele de vacanţă nu reprezintă doar un caz grav de discriminare în condiţiile în care tot bugetarul are dreptul la aşa ceva, indiferent de salariu, în timp ce în mediul privat nici măcar cei care lucrează pentru salariul minim nu se bucură de astfel de avantaje. Tichetele de vacanţă au distrus turismul extern, acel turism care, dacă ar fi corect administrat, ar putea să aducă venituri frumoase la bugetul de stat. În Europa şi nu numai sunt ţări care au parte într-un an de un număr de vizitatori mai mare decât populaţia deţinută. România nu numai că nu-şi exploatează potenţialul la capitolul turism, dar acţionează de parcă ar dori să îndepărteze orice doritor de aceste meleaguri.
De îndată ce tichetele de vacanţă au devenit realitate, preţurile pentru servicii turistice au crescut ceva de groază. O noapte la Cacica sau Voroneţ – până la urmă nişte sate ceva mai răsărite, care nu oferă nimic ieşit din comun – a ajuns să sară de trei sute de lei, fără nimic inclus, doar cazare. Un sejur la Azuga – o staţiune pe care cei mai mulţi români nu sunt în stare să o localizeze pe hartă – sare binişor de mia de euro. Un weekend la Mamaia e cât un sezon la Varna, voba unui hit la modă acum ceva timp. Tarifele practicate în sectorul turistic din România sunt printre cele mai mari din Europa, în ciuda semnificativei reduceri a TVA-ului în domeniu, aşa cum a fost prezentată de fostul premier Dăncilă.
Aşa că nu e de mirare că turiştii străini au început să ne ocolească. În perioada comunistă România practica dublul standard – de ce ne tot plângem de aşa ceva; nu cumva noi l-am inventat? – astfel, străinii plăteau sensibil mai mult decât beneficiarii direcţi ai Epocii de Aur. După Revoluţie s-a mers pe inerţie, dar la un moment, dat lucrurile au început să se regleze. Cică turismul era capabil să ne scoată din criză. Acum s-a cam terminat. Nu numai că străinii nu ne mai vizitează, dar şi românii preferă să-şi petreacă zilele de concediu în străinătate, mai ales cei din mediul privat. Nu e vorba de o răzbunare pe faptul că din contribuţiile lor se plătesc tichetele bugetarilor, ci pentru că în străinătate e mai ieftin. Până la urmă, totul se reduce la contabilitate elementară.
Ne plângem că bulgarii, grecii şi ungurii şi, mai nou, basarabenii şi ucrainenii, ne fură turiştii, dar nu face nimeni efortul de a înţelege că nu ne fură nimeni turiştii; îi alungăm noi. Şi când se trage linia finală se constată că, deşi pensiunile şi hotelurile gem de turişti, bugetul de stat nu câştigă nimic, ba chiar înregistrează pierderi serioase. Pentru că nu e mare afacere să deţii un hotel şi să plăteşti turiştii să vină să se cazeze în el. Da, ai camere pline, ai activitate, rulezi bani şi… Şi cam atât; s-a terminat veselia. Practic, sectorul turistic rulează banii statului. Cei care nu acceptă tichete de vacanţă fac o afacere şi mai bună, deoarece evaziunea în domeniu e la cote maxime. Cei mai mulţi dintre administratori habar nu au să completeze o chitanţă; le cam lipseşte exerciţiul potrivit.
Aveam şi noi o găină de soi, una capabilă să facă ouă de aur. Cei de la PSD au ucis-o cu inconştienţă. Şi au pretenţia să fie lăudaţi pentru asta.