spot_img
duminică, noiembrie 24, 2024
HomeEditorialLa căpătâiul unui Om

La căpătâiul unui Om

Tudor CHIRIAC

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

jurnalist

A murit un Om. A murit un Medic. A murit un Exemplu. A murit un Tată. Tată, nu doar pentru copiii săi de sânge sau cei spirituali, ci şi pentru zecile de mii de botoşăneni care l-au considerat la fel. Şi scriu zeci de mii ca să nu fiu acuzat că exagerez dacă aş scrie sute de mii, aşa cum cel mai probabil a şi fost. Deşi vorbim aici de un medic care şi-a pus cu adevărat amprenta nu numai asupra sănătăţii a generaţii întregi de botoşăneni, ci asupra a ceea ce a devenit sistemul sanitar din judeţ la un moment dat şi care a tratat continuu pacienţi timp de aproape jumătate de secol. Medicul Dan Hamza a activat aproape 50 de ani în sistemul medical botoşănean, fie în circuitul de stat, fie privat, însă oriunde ar fi fost, grija lui a fost în permanenţă aceeaşi, de a-i face sănătoşi pe micuţii care îi treceau pragul. Familii întregi, de la o generaţie la alta, au trecut prin mâinile medicului Dan Hamza, aproape de fiecare dată copiii, nepoţii şi în unele cazuri strănepoţii celor trataţi la începutul anilor 70 de acesta venind la el pentru consultaţii, tratamente sau poate chiar sfaturi.

La începutul anilor ’70, medicul şi-a început activitatea în ceea ce era pe atunci Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean, iar 15 ani mai târziu a făcut a doua specialitate medicală, cea de cardiologie pediatrică, ceea ce l-a făcut să fie atât de apreciat ulterior de mii şi mii de botoşăneni. Până în 1991 a fost şef de secţie şi a activat aproape în permanenţă pe secţia de reanimare a secţiei de pediatrie, după care a devenit directorul nou-înfiinţatului Spital de Pediatrie, unitate pe care a condus-o până în 2005, cu o pauză la începutul anilor 2000. A luptat din răsputeri şi a reuşit să îşi pună amprenta pe dezvoltarea a ceea ce a devenit Spitalul de Pediatrie, o unitate sanitară extrem de bine cotată şi dotată, la nivel naţional. Aşa se face că în perioada conducerii medicului Hamza, unitatea sanitară a ajuns să aibă 350 de paturi, o secţie de chirurgie pediatrică foarte dotată şi cu medici tineri şi foarte buni, înfiinţată într-o clădire transformată, tot după presiunile acestuia, din cămin de nefamilişti în spital. Un spital cu secţii de cardiologie, alergologie, oftalmologie sau neurologie. „A luptat să vină doctori la Botoşani şi a făcut un spital cu tot ce trebuie, iar din păcate acum este ce este”, spunea cu regret medicul Geta Caraciuc, cea care şi-a început activitatea la Botoşani sub îndrumarea medicului Dan Hamza. De altfel, aproape toţi medicii pediatri care încă activează la Botoşani au început sub îndrumarea acestuia, ceea ce arată încă o dată influenţa pe care a avut-o medicul şi omul Dan Hamza asupra sistemului sanitar botoşănean. „Unul dintre colegii care a lăsat un reper în specialitatea noastră şi în medicina botoşăneană”, a concluzionat, poate cel mai bine, medicul Tamara Ciofu.

Unul din medicii despre care am auzit cel mai des spunându-se ca a fost un Om sau că era foarte uman. Poate părea ciudat, gândindu-ne că medicii sunt oricum apropiaţi de pacienţi. Medicul Dan Hamza era perceput în permanenţă de către pacienţi ca o persoană foarte plăcută, calmă şi caldă, care le inspira încredere de fiecare dată când apelau la cunoştinţele lui medicale. Nu de puţine ori pacienţii acestuia l-au descris ca pe un tată pentru ei sau pentru copiii lor, datorită modului său de a se arpopia de pacienţi şi de a le insufla încredere copiilor, dar şi părinţilor acestora în momente în care erau încercaţi de boli grele.

După 2005 a început el însuşi lupta cu mai multe boli, care au continuat să-l macine până la final. Deşi bolnav, tot timpul spunea că se simte foarte bine şi încerca să le insufle şi celor din jur optimism şi încredere.

A luptat până în ultima clipă cu mai multe boli care nu îl lăsau să facă ce iubea cel mai mult, să aibă grijă de miile de copii care îi călcau pragul cabinetului.

Medicul este depus la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din cartierul Stejari, iar slujba de înmormântare va avea loc vineri la ora 12.00.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
nori împrăștiați
-0.5 ° C
-0.4 °
-0.6 °
75 %
1.8kmh
26 %
Dum
2 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
5 °
joi
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...