-Virgil COSMA,
jurnalist
Privită dinspre rețelele de socializare, țara întreagă e un hohot de râs, o hăhăială generală, de parcă un maestru nevăzut ar fi organizat cu o abilitate nemaiîntâlnită un festival național de bășcălie. Subiectele sunt, desigur, corifeii PSD și ALDE, care nu încetează să se facă de râs cu fiecare apariție, cu fiecare frază rostită. Îți poți imagina că un textier secret, ales cu grijă dintre cei mai buni umoriști ai țării, le înmânează în fiecare dimineață replicile pentru ziua respectivă.
Au reînviat bancurile cu polițiști, mai nou chiar cu 112, replicile din seriile cu blonde sunt atribuite premierului în exercițiu, cele cu încornorați – șefului Senatului, cele cu idioți – diverșilor miniștri, cele cu filfizoni închipuiți – ministrului de finanțe. Este adevărat și că este vacanță, iar oamenii nu pot sta încrâncenați la nesfârșit. Pe cale de consecință, avântul de miștocăreală, la care puține nații ne întrec, a prins aripi. Și, de unde în trecut acest tip de desconsiderare a celor responsabili de soarta celor mulți ar fi dus la repudiere, demiteri sau măcar retrageri în plan secund, s-a ajuns ca-n zilele noastre lumea să râdă, să dea din mână, iar ei, cei ironizați sau chiar batjocoriți, să-și vadă liniștiți de treburile lor.
Care treburi numai curate nu sunt. La o privire mai atentă se vede că, în ciuda decapitării mafiei guvernamentale, nu s-a schimbat nimic. Un recent raport al Asociației „Inițiativa pentru Justiție” dezvăluie adevăratul dezastru în care se află apărarea ordinii și siguranței publice, precum și sistemul judiciar, în ansamblul său. Cauzele identificate sunt aceleași pe care presa se încăpățânează să le semnaleze cu îndârjire, de ani de zile: corupția, lipsa de profesionalism, influența unor grupuri de interese care căpușează Ministerul de Interne, intervenția unor grupuri de interese transpartinice, reprezentând diferite zone infracționale interesate în distrugerea instrumentelor statale de luptă împotriva criminalității, toate acestea culminând cu asaltul final asupra justiției și statului de drept declanșat în anul 2017. Și care continuă și în prezent.
„Acest asalt, spre deosebire de alte încercări individuale ale unor inculpați, care ocupau poziții înalte în ierarhia publică, de a destabiliza justiția, s-a caracterizat printr-o viziune unitară, sistemică care a inclus și distrugerea capacității operative a poliției române, fiind precedat de o acaparare a autorităților executivă și legislativă de către persoane cu grave probleme de integritate, chiar de către infractori condamnați definitiv sau de către reprezentanți ai unor astfel de infractori”, scriu raportorii asociației citate. În acest fel, am devenit țara în care infractori condamnați definitiv au ajuns să influențeze sau chiar să controleze procesul legislativ, legiferând potrivit unor obiective punctuale ale potentaților interesați de evitarea răspunderii penale. Și nu, prin închiderea lui Dragnea și îndepărtarea lui Vâlcov din proximitatea Cabinetului Dăncilă, grupul infracțional nu și-a încetat activitatea.
Poliția Română, a cărei capacitate operativă era oricum afectată de politicile iresponsabile din ultimul deceniu, nu a supraviețuit ,,reformei” din 2017. Chiar dacă mai există structuri de poliție care încă pot fi considerate în mod obiectiv a fi de elită, se poate spune că în ansamblu Poliția Română este grevată de disfucționalități majore. Numirile în cascadă la comanda unităților județene în acord cu interesele baronilor locali, prelungirea peste termenele legale a interimatelor la conducere, abandonarea meritocrației și restructurarea bazei au inflamat riscul major ca structurile încă relativ funcționale să se piardă una câte una, făcând astfel imposibilă reconstrucția instituției.
În ceea ce privește sistemul judiciar, se văd deja consecințele atacului permanent la care acesta a fost supus în ultimele 30 luni. A devenit obosit, demotivat, ineficient, subminat de modificările legislative nocive care au intrat deja în vigoare, lipsit de instrumentele necesare, respectiv rămas fără suportul poliției judiciare. Așa cum arată acum, se îndreaptă cu pași repezi spre colaps. Activitatea DNA s-a prăbușit, DIICOT – văzut prin prisma tragediei de la Caracal – a devenit un apendice al rețelelor de infractori, iar magistrații de rând au învățat foarte repede că dacă anchetează sau judecă un politician din sfera puterii politice există riscul ca în foarte scurt timp să fie anchetați, la rândul lor, de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție. O secție cu denumire pompoasă, în realitate un instrument eficace pentru protejarea politrucilor.
În același timp, Olguța Vasilescu, acum șefa unei comisii parlamentare, țipă ostentativ că PSD a fost furat la alegerile europarlamentare și că pentru a preveni viitoare fraude partidul trebuie să-și subordoneze sistemul electronic de verificare a cărților de identitate, Firea promovează hotărâri de consiliu aberante și neconstituționale, iar Teodorovici, cel care menține sistemul împrumutându-se în numele nostru cu o viteză de circa 10 milioane euro pe zi, își plimbă șefa de mânuță într-un fel de campanie electorală acoperită de ridicol. Așadar, posibila percepție de vacanță, că demolarea statului de drept de către fruntașii PSD s-ar fi domolit, este cu totul falsă.