Virgil COSMA
jurnalist
Nu mai au limită, ruşine sau vreo temere. Au mers atât de departe cu mistificările încât sunt conştienţi că dacă nu falsifică tot ce pot şi dacă nu vor câştiga alegerile vor ajunge fie prin închisori, fie prin ţări care nu extrădează, fie săraci lipiţi. Bine, să nu înţelegeţi greşit, pentru ei orice situaţie sub două-trei conace, o moşie şi un venit mai mic de 120.000 euro anual înseamnă sărăcie cruntă. Aşa s-au obişnuit şi nu pot concepe că le-ar mai putea fi şi altfel.
„Mergi ori crapă” este deviza Legiunii Străine. Deviza unui grup de oameni care nu mai pot da înapoi. Majoritatea sunt dintre cei care au probleme cu legea sau cu morala de acasă, vârâţi în încurcături din care nu ar avea cum să scape cu viaţă sau măcar fără să fie închişi. Puţinii curaţi la cazier se duc acolo de foame, dispuşi să rabde orice pentru un salariu consistent. Şi unii şi alţii îndură umilinţe greu de imaginat, învăţând, în primul rând să reziste presiunii psihice şi să se supună fără crâcnire. Aşa a ajuns şi coaliţia de guvernământ de la noi. Acţiunile ei de după închiderea lui Dragnea arată că chiar dacă există o cale de întoarcere ei nu o cunosc.
Bani pentru întreţinerea oastei de votanţi nu mai au, ne-au adus în situaţia de a fi ţara cu cel mai mare decalaj între salariile bugetarilor şi cele din privat (2:1), ţara cu cel mai mare procent din PIB alocat sectorului bugetar (peste 10%), ţara cu cele mai mici investiţii în cercetare şi dezvoltare (0,5%) şi ţara cu cele mai mici procente alocate învăţământului şi sănătăţii (3% şi, respectiv, 5%). Şi atunci se împrumută cu o viteză nemaiîntâlnită pe seama viitorimii. Guvernul a împrumutat ieri de pe pieţele externe două miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe 12 şi 30 de ani. Şi nu se vor opri. Mai vor să ia până la sfârşitul anului, din surse interne şi externe, încă 15 miliarde euro. Aşa au făcut şi grecii, până au ajuns să caute prin gunoaie după mâncare în anii marii crize, una pe care şi-au provocat-o singuri folosind exact aceleaşi metode.
Dar nu asta este cel mai grav, ci faptul că distrug cu bună ştiinţă tot ce a mai rămas din construcţia democratică românească. A fost publicat Raportul GRECO (grupul ţărilor europene împotriva corupţiei). Documentul critică aspru toate încercările PSD/ALDE de a modifica Legile Justiţiei şi cere desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ), pe care o califică drept instrument de presiune politică. Răspunsul?
Iordache, trepăduşul care iese în fruntea oricărui atac la Justiţie: „nu desfiinţăm Secţia Specială, suntem o ţară independentă, sunt lucruri inacceptabile”. Susţinut de Tăriceanu: „acum să comparăm cu părerea magistraţilor români, cei care cunosc mai bine decât oricine realitatea din justiţia românească”.
Pare o declaraţie rezonabilă, nu-i aşa? Numai că el se referă la acea parte a magistraţilor trecută cu arme şi bagaje de partea sa şi, mai ales, a PSD. Nu după studierea aprofundată a ceea ce ne cere Europa, ci pentru funcţii şi bani.
Mai mult decât atât, după ce SIIJ a stopat câteva dosare de corupţie sub pretextul că i-ar investiga pe magistraţii care le administrează iar CCR a desfiinţat, indirect, condamnările date în completele de trei judecători la ÎCCJ, mă aştept ca echipa lui Dorneanu să respingă astăzi, după cele vreo şase amânări, obiecţiunile de neconstituţionalitate formulate de preşedintele Iohannis, PNL şi USR la adresa modificărilor asupra Codurilor Penal şi de Procedură Penală. Şi să devenim şi oficial, nu numai formal, o republică a infractorilor, mai antieuropeană decât a visat oricare dintre liderii ţărilor care compun Grupul de la Vişegrad.
Încă o dovadă că se pregătesc să pârjolească tot ce ne-ar mai putea lega de Europa este că încearcă să pună mâinile pe sistemul de vot, ultima piedică în calea controlului total asupra oricărei posibile modificări a actualei configuraţii politice. Senatorul ALDE Daniel Zamfir a declarat că „nu este normal ca softul care număra voturile la alegeri să fie operat de un serviciu secret militarizat, ci să fie utilizat de către Autoritatea Electorală Permanentă”, adică de instituţia aflată sub controlul – hai că nu-i greu de ghicit – PSD şi ALDE. Cine să bubuie mingea ridicată la fileu de amabilul senator? Bineînţeles, Carmen Dan, ministrul de interne, pupila condamnatului şi totuna cu persoana care nu vrea, odată cu capul, să desecretizeze operaţiunile ministerului pe data de 10 august trecut, când oamenii ei au bătut şi gazat diaspora română venită să demonstreze în sprijinul Justiţiei: „acest sistem n-ar trebui să fie în competenţa şi responsabilitatea exclusivă a unui serviciu special; atât timp cât avem o autoritate independentă cum este AEP, care ar putea sa preia si aceste prerogative”.
Și, ca să ne convingă de realele intenţii, PSD ne mai serveşte una: preşedintele CSM, Lia Savonea, a afirmat într-o conferinţă de presă că vrea să trimită Inspecţia Judiciară la ÎCCJ, ca să analizeze „responsabilitatea conducerii instanţei supreme în propunerea de constituire a completurilor specializate”, mai pe şleau în legătură cu condamnarea lui Dragnea. Scopul fiind, evident, eliberarea liderului maxim. Cum am spus la început, „mergi ori crapă”, au apucat-o pe o cale de pe care nu văd cum s-ar mai putea întoarce.