Virgil COSMA
jurnalist
Atâta știu, atâta fac. “Doamna Viorica Dancilă, premierul României, stă la malul mării pe șezlong și face jocuri politice: Mammy, mai dă-ne un post de ministru sau secretar de stat, ca să nu facem scandal, că uite filiala X a primit de la Daddy două posturi și noi nu avem deloc”, asta scrie negru pe alb un membru marcant PSD și nicidecum presa ostilă coaliției de guvernământ.
Preşedintele interimar al PSD, premierul Viorica Dăncilă, s-a întâlnit sâmbătă la Neptun cu liderii organizaţiilor judeţene, pentru a discuta despre pregătirea Congresului din 29 iunie. Nicio agenție de știri nu spune unde anume în Neptun. Eu nu știu ca PSD să dețină vreo proprietate în acea stațiune, iar reședința de vară a premierului este una de stat și nu una de partid. Se mai împiedică cineva de astfel de amănunte insignifiante, cum ar fi acela că tot ce este al statului este folosit discreționar de partidul aflat la guvernare?
PSD suferă, printre altele, și de o gravă și incurabilă criză de adecvare la realitate. Nu mai suntem în anii imediat următori comunismului, când schimbarea mentalităților cu aceeași viteză cu care se schimbau modul de proprietate și relațiile sociale era aproape imposibilă. Astăzi, regulile jocului politic și încadrarea activităților derivate din acesta nu mai pot depăși cadrul legal și, totuși, PSD se încăpățânează să activeze acolo unde l-a lăsat Dragnea și anume în zona perfect abuzivă a comportamentului de tip partid-stat. De aici și frustrările șefimii acestui partid. Pur și simplu nu înțeleg unde încalcă legea, lor li se pare normal să circule cu elicopterele și cu mașinile statului, să fie cazați și hrăniți în locațiile și pe cheltuiala statului, să-și angajeze rudeniile și amantele în instituțiile statului și, în general, odată instalați într-o anumită funcție să-și însușească fără jenă bunurile alocate de către stat acelei funcții.
În primele zile de la înfrângerea rușinoasă de la alegerile europarlamentare și de la referendumul pe temele justiției convocat de președintele Iohannis, PSD, în frunte cu președinta interimară Dăncilă, promitea o analiză la sânge a greșelilor comise în cei aproape doi ani și jumătate de când împarte guvernarea cu ALDE. În paranteză fie spus, alt partid lovit de lipsă de viziune politică. Declarațiile liderului său, Tăriceanu, sunt tot mai deplasate și uneori hazlii față de ceea ce se întâmplă în realitate. El vede, în continuare, state paralele, servicii care vor să-i fure un prezidențiat binemeritat și alte bazaconii care nici nu merită a fi enumerate. Să revenim la analiza promisă de președinta interimară: nici urmă de așa ceva. Tot ce face acum este o negociere pe posturi și aranjarea unor candidaturi care să fie votate fără probleme la congres. Nicio vorbă despre inadecvarea economică a guvernării sale, nicio clipire la adresa zecilor de linii neîndeplinite din program. Nici măcar despre întâlnirea recentă cu procurorul general al SUA sau despre presiunile GRECO.
În aceiași parametri evoluează și dna Firea, zgomotos repusă în fruntea organizației PSD a capitalei. Oricărui vizitator, care revine în București după câțiva ani, evidența îi sare în ochi: curățenia și iluminatul public sunt mai precare, mobilitatea urbană în scădere, clădirile mai vechi, chiar și cele din timpul comunismului, se află într-o dezolantă stare de degradare. În plus, orice bucureștean poate confirma că nici sănătatea și învățământul nu sunt mai bune. Iar de investiții în cultură și turism nici nu poate fi vorba. Cu venituri enorm supraestimate, primarul general al capitalei se vede acum nevoit să taie fonduri pe care, în realitate, nu le-a avut vreodată. O administrație păguboasă, aceeași ca la nivel național, cu neamuri și pile peste tot, cu cheltuieli nesăbuite și bani risipiți în contracte preferențiale. Și cu sfidarea vădită a legii. Dna Firea refuză pur și simplu să pună în aplicare o sentință definitivă și irevocabilă a instanței, care spune că toate cele 22 de companii inființate de domnia sa sunt ilegale. Aceeași indecvare, aceeași frustrare.
Se apropie ultima bătălie: CCR urmează să se pronunțe în privința validării referendumului declanșat de președintele Iohannis. După ce i-au sosit întăriri din PSD, președintele Valer Dorneanu, despre ale cărui legături strânse cu partidul încă din perioada iliesciană nu mai este nevoie să fac vreo mențiune, dispune de o majoritate confortabilă de șase la trei. Umblă vorbe, pe site-urile de purtat bârfe politice, că CCR se pregătește să invalideze referendumul. Fruntașii din anturajul premierului îi țin isonul și-l alimentează cu muniție, vezi Doamne asupra scrutinului planează suspiciuni majore de fraudă. O mișcare foarte riscantă.
Coroborată cu nemulțumirile tot mai mari din teritoriu – unde mulți primari ai partidului se plâng că s-au săturat de acest discurs al urii, al confruntării, că s-au săturat să le tot fie tăiate sau neacordate fondurile promise, că s-au săturat să lupte împotriva propriilor cetățeni și să le fie rușine să iasă pe stradă, că nu pot reprezenta la nesfârșit un partid ai cărui lideri sunt ținta batjocurii generale și că, în acest fel, își diminuează șansele de a mai prinde vreun mandat – aceasta ar fi ultima greșeală a PSD. Dacă o va face, consecința va fi dispariția sa de pe scena politică.