Cătălin MORARU
redactor șef
Mai tot timpul, de la revoluție încoace, agenda politicienilor a fost complet diferită de cea a oamenilor care nu au legături cu clasa politică. Niciodată nu a fost așa o prăpastie, ca în ultimii doi ani de incompetentă guvernare a pesediștilor lui Dragnea. O guvernare în disprețul binelui public, așa poate fi descrisă foarte simplu și limpede.
Dar, indiferent de moțiuni de cenzură și voturi politice, e interesant să vedem ce vor românii, de fapt. E dificil, în vremurile astea, în care muncim tot mai mult și, cei mai mulți dintre noi, pe tot mai puțini bani, de fapt, ca în timpul liber să stăm și să analizăm ce face guvernul în justiție, buget și investiții. Pe asta se bazează și aleșii noștri, când guvernează așa cum o fac. Asta nu înseamnă, însă, că oamenii nu știu ce vor, așa cum tot speră pesediștii lui Dragnea.
Nu am văzut niciodată exasperarea oamenilor exprimată așa de limpede ca în ultimele sondaje de opinie. Am în față un sondaj al Inscop, una dintre cele mai mari case europene de sondare a opiniei publice. Sondajul a fost făcut în toată Europa, în mediul urban. Iar pentru România, rezultatele sunt copleșitoare.
La întrebarea care sunt principalele nemulțumiri, românii au răspuns așa: autostrăzi – 93%, drumuri locale – 87%, protecție inundații – 86%, rețea feroviară – 85%. Neștiind că în România nu există ceva numit prioritizarea investițiilor, Inscop a întrebat și care ar trebui să fie prioritățile de investiții pentru guvernul țării. Răspunsuri: autostrăzi – 83%, drumuri locale – 79%, protecție inundații – 65%, rețea feroviară – 63%.
Evident, întrebările au răspunsuri multiple, nu doar unul singur, dar tot arată extrem de limpede ce au de făcut guvernanții, din orice partid ar fi. Așa un consens vizavi de problemele țării nu am mai văzut. Dacă aș fi politician aș schimba complet programul de guvernare sau aș face un partid nou, axat pe această chestie, infrastructura. Și, eventual, reformă în educație, așa, ca să mai fie ceva.
Practic, toți românii vor cele de mai sus și le consideră prioritare. Guvernul, nu. Se ocupă de primul frigider, primul acoperiș, creșe și săli de sport la țară, plus multe, multe alte brânzoaice, care presupun pomană electorală, că atât se pricep să facă. Pe când e așa de simplu. Faceți drumuri. Și lăsați-ne în pace, că ne descurcăm noi cu restul.
Am pierdut fonduri europene uriașe destinate infrastructurii din cauza încăpățânării lui Dragnea și argaților lui. Am pierdut sume uriașe și din bugetul național aruncate, prin PNDL, pe tot felul de fantasmagorii și furăciuni. Pe când ar fi trebuit să avem un PNDL pentru drumuri județene doar, de exemplu. În tot acest timp, România a ajuns o țară care este periodic inundată sau distrusă de furtuni și în care nu se mai poate circula.
Tot răsfoiesc programe de guvernare, cu măsuri care mai de care mai revoluționare, pe când, de fapt, e așa limpede. În țara asta trebuie oprit aproape tot în materie de investiții și trebuie refăcută infrastructura, integral. Mai trebuie oprită complet tăierea pădurilor și refăcute amenajările contra inundațiilor, care existau pe vremuri. Specialiști există, trebuie găsite doar metode mai rapide de licitare, proiectare și execuție. Nu poate face asta ministrul Cuc de la transporturi, evident. Nu are capacitatea intelectuală. Nici cei de la CNAIR, care nu fac decât să tragă de timp. Și nici alte instituții care au diverse responsabilități în domeniile de mai sus și care nu au făcut nimic, fiind prea inundate de neamuri și prieteni politici ca să mai fie loc și de specialiști.
Nici premierul Dăncilă nu e în stare să organizeze așa ceva, are alte griji. La ora la care scriu o ascult cum măcăne de la tribuna parlamentului, cum are guvernul investiții de 5,1 miliarde lei. Suma este absolut ridicolă. Și în anii de criză cu tăiat de salarii, România avea investiții de patru-cinci ori mai mari, dacă transformăm sumele în euro.
Deci, la nevoile exprimate de aproape toți românii, adică drumuri, autostrăzi, etc, cum reacționează guvernul și madam Dăncilă? Se laudă cu investiții care sunt la un minim istoric, de când există țara asta. Răspuns mai limpede nici că se putea.