Cătălin MORARU
redactor șef
Inițial am fost oarecum de acord cu partidele de opoziție, care nu prea se înghesuie să treacă la guvernare. Respectivii nu au uitat episodul Cioloș, după care, cel mai normal guvern post-revoluționar a ajuns să fie numit „guvernul zero” de nepricepuți gen Rovana Plumb sau alți pesediști, deși o căutare simplă pe internet arăta că toate argumentele PSD sunt complet false.
Așa că opoziția s-a lămurit, dacă pune guvern, dar parlamentul rămâne dominat de PSD, nu are nici o șansă. Așa că probabil așteaptă să își rupă gâtul doamna Viorica. Poate părea o judecată corectă, deși cinică, pagubele produse fiind cumplite în timpul cât o mai lăsăm pe Vasilica Dăncilă să se joace la guvern.
Probabil greșeam și eu, greșește și opoziția. Înainte de a mă apuca de scris, umblam prin site-ul guvernului și am văzut că grupul de comunicare al Comisiei de Cod Administrativ a fost desființat. Pare ceva inofensiv, dar nu este. Înseamnă că respectivul cod e gata, a ajuns deja la Ministerul Justiției, cu toate avizele luate, îl vedem pe lista următoarei ședințe de guvern, dacă nu a fost deja ieri.
Ce conține noul cod? Păi e făcut în cel mai clasic stil pesedist. Pensii speciale, relaxarea incompatibilităților pentru primari, decizii de patrimoniu cu 50%+1, nu cu două treimi ca până acum, privilegii (în plus) pentru funcționarii publici, organizarea de concursuri secrete de angajare, numirea direct de la guvern a șefilor de deconcentrate, fără concurs sau alte prostii. Și multe altele. Numărul doi în PSD, Paul Stănescu, ca orice vechi baron local, știe că alegerile sunt câștigate doar dacă se mobilizează primarii și alte autorități locale. Așa că le face un cod dedicat, să fie oamenii mulțumiți și să continue lupta cu statul paralel.
Ăsta e doar un exemplu din ce urmează, doar una dintre măsurile pregătite de guvernul Dăncilă. Care, din ce am ascultat eu ieri la ședința de guvern, continuă neabătut programul de guvernare al lui Dragnea și Vâlcov.
Oamenii ăștia, pesediștii lui Dragnea, trebuie să plece urgent de la butoane, altfel își vor consolida poziția până la alegeri, că românul uită. Speranțele opoziției că se vor termina banii sunt deopotrivă inutile și extrem de primejdioase. Inutile pentru că plățile bugetare se vor face din împrumuturi externe contractate extrem de scump, primejdioase pentru că și strănepoții noștri vor trebui să muncească pentru a scoate țara asta din groapa cauzată de acest mod infantil de a guverna. Nivelul de trai se va deteriora în continuare din cauza inflației, în timp ce pesediștii vor continua să măcăne despre românii care au mai mulți bani în buzunare și cum mătușile lui Codrin Ștefănescu merg la crâșmă. Chiar dacă va pierde PSD alegerile parlamentare (și dacă se va păstra acest entuziasm al votului, așa se va întâmpla) până atunci, pagubele pricinuite țării vor fi aproape ireparabile.
Pentru a nu își descuraja electoratul, PNL, PMP, USR +, Pro-România ar trebui să își dea mâna, măcar pentru o vreme. Mai întâi să depună o moțiune de cenzură (pe care ar putea-o vota și parlamentarii ALDE, că Tăriceanu cam începe să expire). Apoi să formeze un guvern cu scopul de a organiza alegeri parlamentare. Mai pot face acest lucru până pe 21 iunie, apoi se intră în acest interval de șase luni până la prezidențiale, când e mai dificil de organizat alegeri.
Sincer să fiu, eu nu prea văd soluții. Liberalii se fac că plouă, Ponta și partidul lui deja au început să joace la două capete, iar useriștii și cei de la Plus nu prea par interesați, însăși numele lor, Alianța 2020, ne sugerează că vor să câștige în 2020 și nu mai devreme. Numai că, la anul pe vremea asta, s-ar putea să nu mai aibă ce câștiga. Pe UDMR nu prea se poate conta, iar ALDE dispare, dacă dispare și Tăriceanu.
Însă așteptările oamenilor care au votat pe 26 mai sunt mari. Vor să se termine repede cu pensiile speciale, cu dezmățul bugetar, cu bani aruncați în gropi fără fund cum e PNDL sau alte programe asemenea. Și mai vor PSD ajuns un partid cam cu 15% din electorat, acolo pe unde îi este locul, dacă românii votează.
Dar nu văd cum ar putea să își dea mâna Orban cu Barna, Cioloș și Ponta. Deși asta e singura soluție pentru a face să treacă o moțiune de cenzură și a controla apoi, cât de cât, parlamentul, în timp ce un guvern, oricare, ar pregăti alegeri parlamentare. Care s-ar putea desfășura odată cu cele prezidențiale, fără probleme. Asta ce cârâie Carmen Dan și Meleșcanu că două feluri de alegeri au îngreunat procesul e o prostie cu spume. Dacă vă uitați, în toate țările europene au fost una sau chiar două alte scrutinuri în afară de europarlamentare. Acolo s-a putut.
Dacă mai aveam vreo îndoială că guvernul Dăncilă trebuie înlăturat, mi-a trecut în ultimele două zile. La fel cum le trece pesediștilor, care încep iar să ridice glasul și să facă obișnuitele lor mânării. Lăsați-i la butoane și vor face tot ce pot să rămână acolo și după alegeri.
„Uniți în diversitate” e motto-ul Uniunii Europene. Se pare că partidele din opoziție, că sunt de stânga sau de dreapta, ar trebui să găsească curajul să experimenteze chestia asta în parlamentul românesc, în viitorul apropiat, pentru a urni cumva lucrurile. E inutil să mai spun că nu cred că se va întâmpla asta, nu?