spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeEditorialDe la cleptocrație la idiocrație

De la cleptocrație la idiocrație

Virgil COSMA
jurnalist

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

România nu a atins niciuna dintre țintele pe care și le-a asumat în urmă cu 10 ani, în Strategia Europa 2020 la capitolul Educație și Cercetare, a anunțat Eurostat în aprilie 2019. Angajamentul semnat de România stabilea următoarele: să reducem rata abandonului școlar la 11,3%, să creștem procentul persoanelor care au studii superioare la vârsta de 30-34 de ani la 26,7% și să creștem procentul din PIB alocat cercetării la 2%. Toate au fost ratate. Educația nu produce efecte electorale imediate, nu duce la noi voturi. Părinții exasperați compensează cu meditații sau, pur și simplu, aleg să plece din țară. Tinerii care rămân formează deja o generație slab educată. Este cea care va trebui să țină în spate România de mâine.
Unul din patru tineri din România nu munceşte şi nu studiază. Se numește „generația NEET” – not in education, employment or training – adică nici la şcoală, nici la serviciu și nici în vreo formă de pregătire. Statisticile arată că peste 450 de mii de tineri români sunt în această situaţie. Majoritatea se visează manageri, supervizori, șefi de ceva, orice poate aduce un salariu consistent cu efort minim. Cine-i poate aduce la realitate, de vreme ce părinții sunt ei înșiși cei care încurajează acest mod de viață? Ce rezervă politicile actuale din educație, cercetare și integrare socială pentru aceste segmente de populație? Nimic, doar un enorm potențial de creștere a cifrelor de mai sus.
Olimpicii, cei invocați mereu pentru succesele educației românești, sunt excepțiile dopate cu antrenamente la fel de intense ca ale sportivilor de performanță. Cei care vor să învețe repede o meserie și să fie independenți, care lucrează încă din facultate ca să se întrețină, care își iau job-uri de vară sau fac voluntariat ca să capete experiență, sunt și ei excepții. Regula a devenit ignoranța cu ștaif, poleită cu sclipiciul imitațiilor țipătoare. Falsuri care au invadat toate aspectele vieții: haine false, mâncare falsă, dragoste îngânată după șabloane golite de conținut, diplome reale, dar care acoperă goluri înspăimântătoare. Toate au drept consecință acoperirea unor necesități sociale cât se poate de reale cu false competențe.
Ne tratăm la doctori care nu au apucat să se califice la locul de muncă, ne apărăm cu avocați cvasi-ignoranți în fața unor judecători incapabili să ia decizii pe baza cunoștințelor proprii, solicităm servicii unor firme lipsite de meseriași, ne reparăm mașinile în ateliere ultradotate ethnic, dar în care mecanicii au două mâini stângi, apelăm la o administrație paralizată de lipsa de responsabilitate consecutivă lipsei de pregătire profesională, suntem conduși de infractori travestiți în politicieni. Până și deconectarea, prin cultură și sport, ne este confiscată de impostori costumați în profesioniști. Ca în cazul tinerilor, prea puținii stăpâni pe cunoștințele și abilitățile lor sunt excepțiile și nu regula. Suntem pe cale să facem pasul decisiv de la cleptocrația pe care am descris-o aici, acum câteva săptămâni, la idiocrație. La o societate în care prostia este regula, iar competențele reale sunt privilegiul unei mâini de inițiați, cei care practic decid totul.
Ignoranța a devenit atât de răspândită încât dacă acum, pe loc, ne-am ambiționa să ținem la lucrul bine făcut prin prisma științei de carte și de meserie, ar trebui să închidem jumătate din sistem: consilii județene, primării, parlament, guvern, instituţii publice, dar şi private. Ar trebui să trimitem acasă demnitari, funcţionari, profesori, medici, juriști, poliţişti şi preoţi. Pentru singurul delict îndreptat împotriva universului și pe care nicio lege lumească nu l-a pedepsit vreodată: incompetența. Acesta este motivul multiplicării incredibile a numărului de accidente (de toate, genurile, nu mă refer doar la cele de circulație) precum și a cazurilor de malpraxis (și în acest caz termenul se referă la toate meseriile reglementate, nu doar la accepțiunea uzuală, legată de medicină). Și mă aștept ca, în continuare, numărul acestora să crească exponențial.
Majoritatea părinților se încăpățânează să țină copiii prin licee cu pretenții și prin facultăți deși este evident că ei nu sunt făcuți pentru asta. A devenit o rușine ca tinerii să facă o școală de meserii care să îi scoată repede pe piața muncii, să le ofere o profesie decentă care să le dea independență financiară de foarte tineri. De ce? Majoritatea părinților își chinuie copiii, investind mii de euro în meditații și cursuri „after-school” pe care odraslele le urăsc din rărunchi. Apoi îi angajează cu pile și sacrificii financiare enorme în slujbe aparent gras plătite, dar expunându-i unor riscuri fatale: fie „cade” pila sau cel mituit pentru funcție, situație în care protejatul este concediat sau marginalizat, fie tânărul este pus în situații în care necunoașterea de carte și inapetența pentru ceea ce face îl vor duce, într-un final, fie la pușcărie fie, în cel mai bun caz, în situația de a deveni ridicol și ținta batjocurii generale. Avem vreun program național pentru a neutraliza starea aceasta de lucruri? Evident, nu! Răspunsul îl știe toată lumea și, cu toate acestea, reacția aproape unanimă este de acceptare tacită și aliniere la sistem. Atunci de ce ne mirăm și indignăm că rezultatele sunt cele care se văd?

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
0.6 ° C
1.6 °
-0 °
83 %
5.2kmh
1 %
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...