spot_img
duminică, noiembrie 24, 2024
HomeEditorialÎnăuntrul sau în afara UE?

Înăuntrul sau în afara UE?

Virgil COSMA
jurnalist

Alegerile pentru Parlamentul European au pentru noi, în contextul intern și internațional actual, o importanță istorică. Ceea ce se va decide în urma votului popular de la sfârșitul lunii va influența decisiv tot ceea ce se va întâmpla cu România mulți ani de acum încolo. Votul din 26 mai va hotărî dacă România merge mai departe cu Europa prosperă, acolo unde ne sunt frații și surorile, acolo unde ne sunt interesele economice, acolo unde ne este modelul de democrație și stabilitate, sau o va cârmi pe urmele Budapestei, Varșoviei și ale Ankarei, în siajul Rusiei.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Tocmai de aceea, este foarte important ca direcția în care va evolua societatea românească să fie stabilită în cunoștință de cauză de către cât mai mulți alegători. Oricare va fi rezultatul final, acesta nu trebuie să fie decis din nou de un număr restrâns de partizani radicalizați, cum s-a întâmplat în decembrie 2016. Absenteismul masiv și disprețul generalizat în expresii de genul „toți sunt la fel” sau „nu mă interesează”, au favorizat atunci tot ceea ce s-a întâmplat rău în România din ianuarie 2017 încoace. Exponenții puterii politice de astăzi știu foarte bine asta și tocmai de aceea vor încerca să minimalizeze importanța celor două scrutine, atât cel european cât și, mai ales, cel pentru referendumul propus de președinte.

Toată lumea este de acord că un rezultat prost al PSD, adică foarte probabila validare a unui răspuns pozitiv la referendumul prezidențial, dar și un număr redus de mandate dobândite de candidații PSD și ALDE, va influența irevocabil pozițiile lui Dragnea și Tăriceanu. Un astfel de rezultat va spori curajul nemulțumiților din tabăra puterii și este foarte posibil să ducă chiar la debarcarea întregii echipe care domină acum cel mai mare partid al țării. Sunt semnale că chiar și cei care au făcut până acum jocurile liderului PSD, începând cu șefii celor mai importante instituții ale statului și până la unele aripi din justiție și CCR, ezită și așteaptă cu oarecare înfrigurare rezultatul alegerilor și pe cel de la Referendum. Mărturie sunt repetatele amânări ale pronunțărilor ÎCCJ și CCR în chestiunile care-l privesc direct sau indirect pe Dragnea, precum și curajul neașteptat al premierului, prea umil executant până acum al ordinelor venite pe filiera Dragnea-Vâlcov, și care a avut propriul puseu de independență când a spus că „eventuale modificări în Guvern se vor discuta după europarlamentare; acum trebuie să ne gândim la alegeri. Nu cred că acum e momentul să facem restructurare în Guvern”.

Cele de mai sus justifică oarecum și campania complet atipică la care asistăm în aceste zile. Pornită cu totul imoral, adică mult înainte de vreme, cu pretexte justificate de o lege electorală croită înadins cu nenumărate scăpări, campania electorală pentru alegerea reprezentaților României în Parlamentul European nu menționează mai nimic, pe alocuri deloc, problemele pe care le avem noi în legătură cu comunitatea europeană și, sub nicio formă, cele pe care le are UE cu noi. Nici noi, aici în teritoriul național și nici diaspora, în teritoriul statelor Uniunii, deși probleme sunt destule, în ambele sensuri. Problema diasporei fiind chiar una general europeană. Sunt milioane de expatriați, de toate naționalitățile, care locuiesc și muncesc pe teritoriul altor state decât cele de origine și care acum nu sunt reprezentați în PE, sub nicio formă.

Nici urmă în discursurile electorale despre proiecte concrete ale autorităților naționale sau locale propuse și acceptate sau respinse în Consiliul UE. Uite, asta cerem noi Europei, din interiorul ei, în calitate de membri, nu cârcotind de pe margine ca și cum nu am fi chiar la conducerea Uniunii. Nicio vorbă despre tendințele din interiorul Uniunii, despre marile curente politice care o străbat, cutremurându-i întregul eșafodaj. Nicio vorbă despre uriașele presiuni din afara Uniunii și despre rolul pe care îl putem juca noi românii, prin prisma relațiilor încă foarte bune cu lumea arabă, cu Israelul, cu China, cu Statele Unite. Nimic despre ce ne-a dat nouă Uniunea în 12 ani, nimic sau doar referiri formulate în termeni inacceptabili despre ceea ce am dat noi Uniunii în perioada de preaderare și în cea în care am devenit membru cu drepturi depline. Nimic despre Spațiul Schengen, o problemă extrem de dureroasă pentru români. Nimic despre ce a adus României Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), în afară de invectivele perorate de grupurile de infractori vizate direct de lupta anticorupție, nimic despre constrângerile aplicate sistemului juridic și legislativ român prin prisma exigențelor Uniunii.

Foarte probabil, nu vom auzi nimic din cele de mai sus pe durata campaniei. Injuriile xenofobe ale puterii, contrate de sloganele anticorupție ale opoziției, nu țin loc de program electoral european. Campania românească va fi dominată până la capăt de o singură temă, disimulată în tot felul de formulări înșelătoare: în interiorul noii Uniuni sau în afara ei. Pentru că nu-i acceptă regulile, PSD și ALDE ne duc în afară, ceilalți vor înăuntru. Pe 26 mai, poporul român trebuie să tranșeze decisiv această dispută. De aceea îmi doresc ca exprimarea sa să fie pe deplin reprezentativă numeric.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
nori împrăștiați
1.6 ° C
2.8 °
1.6 °
80 %
2.1kmh
39 %
Dum
2 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
5 °
joi
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...