Marius ILINCARU
jurnalist
Tot mai des persoane din anturajul partidului de guvernământ îşi pun întrebarea: „Bă, dacă noi am dat atâţia bani la bugetari, am promis la pensionari, de ce suntem urâţi de oameni? De ce presa liberă ne e ostilă?”
Răspunsurile sunt multe, dar ultimele exemple le avem de săptămâna trecută.
Primul dintre ele. PNL depune un proiect de lege prin care se dorea majorarea alocaţiilor de la 84 de lei la 150 de lei. O majorare nesemnificativă pentru cheltuielile pe care le au părinţii cu un copil într-o lună, dar binevenită. Niciodată nu strică vreo doi lei în plus, mai ales când vorbim de copii. Realizând târziu impactul electoral al acestei legi, PSD respinge proiectul motivând că e demagogic şi că va veni Guvernul cu o soluţie. Scenariu tras la indigo după ceea ce s-a petrecut în 2017. Numai că Executivul „a uitat” de copii şi uite aşa au rămas alocaţiile nemajorate. Liberalii nu s-au resemnat şi, profitând de majoritatea fragilă a puterii din Parlament şi de absenţa câtorva senatori şi deputaţi au trecut un amendament la Legea bugetului prin care au majorat pentru 2019 alocaţiile.
Stupoare în tabăra PSD. Liviu Dragnea, tartorul deputaţilor şi al partidului, scapă caii din hăţuri şi îi acuză pe liberali că sunt demagogi şi încearcă să întoarcă situaţia în favoarea sa şi partidului său repunând la vot amendamentul sub pretextul că trebuie identificată clar sursa de finanţare. Bineînţeles aceasta nu poate fi decât umflarea deficitului. Mai mult, o scoate la înaintare şi pe Viorica Dăncilă, care va trebui să dea ordonanţă pentru a modifica legea alocaţiilor, astfel încât valoarea alocaţiilor să nu revină la nivelul din 2018 la sfârşitul anului. Justificarea tehnică e corectă, dar modul în care ea a fost prezentată şi încercarea de asumare a paternităţii este jalnică.
Nimic nu poate şterge imaginea că PSD a votat împotriva copiilor, în schimb a mărit de câteva ori salariile aleşilor şi ale parlamentarilor, pensiile speciale şi mai ales că a majorat de 28 de ori alocaţiile pentru partidele politice, care au ajuns în acest an la aproximativ 100 de milioane de euro. PSD va primi subvenţie de la bugetul de stat al României, mai mult decât Partidul Socialiştilor Europeni (PES) din toată Europa. PSD primeşte cam 35 de milioane de euro şi PES, la nivel european, primeşte 16 milioane. Ei, asta nu mai e demagogie domnule Dragnea?
Tot săptămâna trecută, după ce au realizat că Laura Codruţa Kövesi, cu susţinerea marilor puteri ale Europei, e la un pas să obţină postul de procuror şef european, din care putea să-l ancheteze şi pe Dragnea pentru afacerile suspecte cu fonduri europene ale Tel Drum, guvernarea PSD-ALDE a făcut tot ceea ce i-a stat în putere să o blocheze. Au încercat cu o citaţie, apoi când au văzut că nu le merge au trecut la artileria grea: i-au făcut dosar penal în urma unei plângeri care poartă semnătura lui Sebastian Ghiţă. Un fugar de justiţia din România şi un personaj atât de credibil, încât nu înţeleg de ce nu au şi arestat-o direct? De ce nu au condamnat-o fără proces, pentru că oricum, în fiecare seară, la televiziunile de partid, i se fac procese pe bandă rulantă.
Să mai spunem de modul dispreţuitor în care tratează Moldova? Că nu au alocat nici măcar 15 milioane de euro pentru Autostrada „Unirii”, care probabil va fi gata la Sfântul Aşteaptă?
Nu cred că mai are rost. Acestea sunt doar câteva dintre motivele recente pentru care PSD-ul e urât, iar dacă se va uita în spate va găsi multe, mult mai multe.