Cătălin MORARU
redactor șef
Comisarul european Corina Crețu a dat publicității un grafic cu banii europeni destinați angajării tinerilor. Toate țările europene, cu o singură excepție, au luat bani pentru această măsură. Excepția este, normal, România, care a (mai) pierdut și la acest capitol 470 de milioane de euro.
Campioana este Slovacia, care a luat peste 90% din banii alocați, Ungaria 80%, Bulgaria 60%, Polonia 80%, Letonia 70%, Suedia 70%. Alte țări mai dezvoltate au luat mai puțini bani, dar au luat. Până și Marea Britanie, chiar înainte de Brexit, a luat 20% din banii alocați.
Programul a început în 2014, când UE a alocat miliarde de euro, bani europeni destinați pentru angajarea tinerilor în șomaj. Statele europene, prin proiectele lor, au adoptat diverse măsuri, de la creșterea salariilor pentru tineri cu subvenții de la stat, până la cursuri de calificare sau reorientare profesională. Însăși Rovana Plumb, atunci ministrul muncii în guvernul PSD, declara pompos în 2015 că prin acest program își vor găsi de muncă 441.000 de tineri între 19 și 24 de ani.
Dar timpul a trecut, noi am uitat și, prin managementul inspirat al Rovanei Plumb, între timp ministru și la fonduri europene, România nu a reușit să ia nici un euro. Asta nu înseamnă că nu au făcut nimic, dimpotrivă s-au dat peste cap să facă ceva. Dar nu ceva util.
Când au ajuns la conducere cei din guvernul Cioloș au găsit la ministerul muncii chiar și un proiect. Se propunea, pentru început, cheltuirea a 46 de milioane de euro pentru crearea unor baze de date cu tineri (existau deja asemenea baze de date la ANOFM, dar asta e altă istorie). Povestește Cristian Ghinea, cel care s-a ocupat de fondurile europene în guvernul Cioloș: „Zeci de milioane de euro urmau să fie cheltuiți pentru promovarea programului, prin caravane care să colinde țara și să împartă tinerilor șomeri 400.000 de șepci și 977.000 de ceasuri promoționale. Numai benzina ar fi costat în jur de 12 milioane de euro. Au trimis draftul de strategie direct Comisiei Europene, încercând să pună guvernul tehnocrat în fața faptului împlinit. Întreaga strategie era o bătaie de joc și o mascaradă de cheltuit banii europeni”. Normal, cei din Comisia Europeană s-au prins și nu au aprobat alocarea banilor, motivând că e un program care nu are rezultate concrete.
Cei din guvernul Cioloș au încercat să gândească măsuri active și să le pună în aplicare dar, în 2016, PSD s-a întors la guvernare cu Rovana Plumb la Fonduri Europene. Au revenit la vechiul plan, dar nu au reușit să convingă deloc pe cei din Comisie că pot combate șomajul tinerilor cu șepci și ceasuri. Așa că au lăsat-o baltă. Banii din programul Garanția pentru Tineret au rămas necheltuiți, iar perioada de contractare a expirat în 2018. Adică am pierdut banii, iar tinerii au plecat mai toți din țara lui Dragnea, că s-au săturat și au toată viața înainte.
Am expus acest mod de lucru marca PSD pentru a ne mai lămuri odată cum se face și de ce. Dacă nu se pot da șepci și ceasuri pentru angajarea tinerilor, nu mai facem nimic, că nu iese banul. Cam așa se poate rezuma toată istoria. E unul din multitudinea de exemple care explică insistența guvernanților de a lucra cu fonduri de la stat sau, mai nou, în parteneriat public-privat. În condițiile în care există fonduri europene pentru spitale regionale, autostrăzi, infrastructură, în general, guvernul insistă să nu facă proiecte pentru a lua banii. De ce? Nu pot arunca cu șepci în populație, de aia.
Europenii te verifică la bani și chiar vin după tine cu ancheta și îți fac și dosare penale, iaca ce pățește Dragnea după ce a luat bani europeni. Furatul de la stat e mai facil, știm deja, poți face orice trăznaie, DNA-ul a murit, justiția, în general, horcăie, nu ai ce să pățești.
Cumva, mă îndoiesc că acest mare succes în angajarea tinerilor din România va fi trecut în cartea aia despre realizările guvernării Dăncilă, însă va fi o carte amuzantă și fără acest capitol, cu siguranță.
Dar mă tot gândesc la metodele imaginate de pesediști pentru a-i determina pe tineri să se angajeze. Oare ce naiba or fi vrut să scrie pe șepci?