spot_img
marți, noiembrie 26, 2024
HomeEditorialSă ignori e mai ieftin decât să previi

Să ignori e mai ieftin decât să previi

Ciprian MITOCEANU
scriitor

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Este ştiut încă din vremuri medievale că prevenţia unui dezastru costă mai puţin decât eliminarea efectelor acestuia, iar zilele acestea ni se demonstrează că, într-adevăr, chiar aşa stau lucrurile. Pesta porcină a pus stăpînire peste ţară deoarece autorităţile au făcut tot posibilul să doarmă în papucii statului. Banii care trebuiau cheltuiţi cu cap au fost sifonaţi prin metode deja cunoscute şi, în loc să se ia măsuri adevărate, să se cumpere filtre şi dezinfectanţi, la noi s-a procedat aşa cum se procedează de obicei. Cineva a încasat grosul mălaiului, iar pentru măsuri în adevăratul sens al cuvântului nu au mai rămas prea mulţi bani aşa că „marea prevenţie” s-a limitat la acele covoare întinse pe asfalt pe care Dorei de meserie le stropeau din când în când cu o pretinsă substanţă dezinfectantă. Urmările s-au văzut şi se vor vedea. Acum pesta şi-a arătat chipul hâd în Olt dar, după cum arată situaţia şi măsurile preventive, n-o să zăbovească doar acolo. Dacă s-ar fi luat măsuri adevărate n-am mai fi avut ocazia să ne lăudăm cu cel mai mare număr de focare de pestă porcină din întreaga Europă.
Şi nu doar în cazul pestei am dat-o în bară cu prevenţia. Ar fi cam multe de spus despre clasa politică, o adunătură ce nu a beneficiat de niciun fel de măsuri preventive în aproape trei decenii. Tot felul de neaveniţi certaţi cu cartea şi bunul simţ s-au strecurat la conducerea ţării, adesea cu sprijinul maselor care au văzut în democraţie nu o oportunitate în adevăratul sens al cuvântului, ci şansa de a face rost de câteva zeci de lei sau de o sacoşă umplută cu produse de mâna a doua dintre care n-a lipsit niciodată litra de trascău. Corupţia a îmbolnăvit societatea şi asta s-a întâmplat pentru că nimeni nu a tratat lucrurile preventiv. Nu te poţi aştepta ca primarul pe care l-ai ales pentru că ţi-a strecurat ceva parale în buzunar să-şi îndeplinească promisiunile electorale; cât timp ai acceptat ilegalitatea la care te-a invitat aţi devenit părtaşi la fărădelege, aşa că individul îşi permite să te trateze cu dispreţul pe care-l meriţi.
Trăim într-o societate în care putregaiul corupţiei şi incompetenţei ne afectează din ce în ce mai mult. Despre prevenţie nici nu mai poate fi vorba. În timp ce ţara întreagă era revoltată de atacul de la Alba Iulia, în urma căreia o tînără a fost băgată în spital de un recidivist cu care autorităţile s-au arătat criminal de indulgente, o procuroare din Cluj a considerat că nu e cazul să pună statul la cheltuieli inutile în cazul unei agresiuni în familie. I-au trebuit opt luni să ajungă la această concluzie în cazul unei femei ce a fost maltratată şi ameninţată cu moartea de soţ. Cică „există disproporţii vădite între cheltuielile pe care le-ar impica desfăşurarea procesului penal şi gravitatea urmărilor produse”. Până la urmă nu a fost vorba decât de o ceartă în familie, de ceva lovituri de curea… Vreo trei zile de îngrijiri medicale, acolo, hai să nu punem statul la cheltuială…
E un mare adevăr faptul că statul rămâne fără bani, la fel cum foarte adevărat e şi modul în care procurorii au ajuns să privească avutul privat şi integritatea cetăţeanului. Tot felul de tâlhari şi violatori au şansa să scape de pedeapsă pentru că autorităţile îi tratează cu indulgenţă şi nu preventiv, aşa cum ar trebui. E o obişnuinţă ca, atunci când reclami că ţi s-a distrus sau furat ceva, procurorul să decidă că nu e cazul ca statul să cheltuie cu cercetările deoarece prejudiciul nu justifică investiţia. Totuşi, acum s-a mers prea departe. Nu mai vorbim de furtul unei biciclete obosite sau de câteva găini, vorbim de un caz care, în lumea civilizată, l-ar fi trimis pe individ după gratii. Nu e cazul la noi, desigur… În România autorităţile sunt foarte atente cu banul public; nu se face să-l risipeşti pe dosare penale pentru violenţă domestică, mai bine îl laşi în seama politicienilor, ştiu ei mai bine ce să facă cu el.
Ciudat e că vorbim de o femeie – e vorba de procuroarea Corina Adela Lazea – care a ajuns la concluzia că violenţa în familie nu justifică cheltuieli din partea statului. Doamna în cauză se simte la adăpost de astfel de incidente, se pare. Poate că acasă funcţia bate gradul sau poate că ştie ceva scheme de cafteală japoneză… Cine ştie? Prin ordonanţa dată doamna procuror şi-a bătut joc de fiecare victimă a vreunei agresiuni. Dacă eşti doar pălmuit sau jignit şi nu băgat în spital statul are dreptul să nu cheltuie cu tine.
Unul dintre motivele pentru care există statul e că menirea lui este să-şi apere cetăţenii oneşti de abuzurile celor care nu înţeleg că legea ne priveşte pe toţi. Atunci când statul nu e capabil să-şi îndeplinească obligaţiile faţă de cetăţean acesta are dreptul să se întrebe pentru ce mai plăteşte impozite.
Pentru autorităţile de azi ignoranţa e mai ieftină. Asta pentru că roadele otrăvite se culeg ceva mai încolo. Din păcate, nu foarte departe…

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
-0.5 ° C
0.6 °
-0.6 °
88 %
2.7kmh
7 %
lun
-1 °
mar
4 °
mie
6 °
joi
8 °
vin
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru că nu s-a vândut nici alcool și secțiile s-au mutat, pentru a nu enerva alegătorii, a fost nevoie de indicatoare.

EDITORIAL

Când apare acest text veți ști deja rezultatele preliminarii ale primului tur al alegerilor pentru noul președinte al țării. Cătălin Stoica, reputat profesor universitar...

EPIGRAMA ZILEI

În sfârșit, ceva normal: „Baștanii” de la partid I-au promis că-l pun central La Barça - Real Madrid!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...