Ciprian MITOCEANU
scriitor
Sâmbătă, flăcările au transformat în scrum un bloc din Sectorul 5 într-o manieră menită să ne aducă aminte de dezastrul de la Colectiv. În câteva ore s-a ales praful de agoniseala oamenilor, dar calvarul sinistraţilor e de-abia la început. Abia după ce locuinţele le-au fost transformate în scrum locatarii au aflat de existenţa unor amănunte din cauza cărora e puţin probabil să-şi poată recupera măcar o parte din pagubă. Apartamentele au fost cumpărate direct de la dezvoltator, pe baza unor contracte încheiate cu acesta şi nu prin intermediul unor credite imobiliare, cum se procedează în majoritatea cazurilor. Construcţia nu doar că a fost făcută pe principiul „investiţie minimă, profit maxim” dar nici măcar nu a fost asigurată de dezvoltator. De ce să o facă? E doar o cheltuială în plus; dacă se poate şi fără de ce să nu se profite de situaţie…
Imediat după dezastru autorităţile au adoptat politica struţului, mulţumindu-se să precizeze că nu ştiu dacă blocul avea toate autorizaţiile necesare. Nu a fost un răspuns clar şi răspicat care să elimine orice urmă de îndoială. „E posibil să nu aibă autoritaţie de construcţie…”, aceasta a fost reacţia iniţială. Mai apoi reprezentanţii Primăriei Sectorului 5 au devenit imposibil de contactat.
Abia la trei zile după dezastru a venit o reacţie oficială din partea autorităţilor. Într-adevăr, aşa cum s-a speculat de la început, imobilul nu avea autorizaţie de construcţie sau vreun alt tip de autorizaţie. Prin urmare blocul nu există, cel puţin din punct de vedere legal. Şi dacă imobilul respectiv nu există, nici cei care şi-au investit şi ultimul bănuţ în apartamente cumpărate în condiţii dubioase nu au drepturi legale. Degeaba plâng acum, legea nu e de partea lor. Autorităţile promit sprijin; trei mii de lei de familie ajutor de urgenţă şi plata chiriei pe o perioadă până la trei ani. Totul în condiţiile legii, se înţelege.
Practic, autorităţile s-au spălat pe mâini de problemă. Vor respecta legea… Dacă nu exista o lege care să protejeze victimele unor asfel de dezastre, probabil că n-ar fi acordat nicio importanţă incidentului. Deşi, legal vorbind, incendiul nu a avut loc – cum poate să ardă un bloc care nu există? Ceva asemănător cu perioada comunistă, când miliţienii cu suflet îşi făceau milă de babele venite să reclame că li s-au furat găinile şi le convingeau că, de fapt, nu au crescut niciodată păsări prin coteţele de lângă bloc. Amenda pentru aşa ceva depăşea binişor contravaloarea păsărilor ilegaliste, prin urmare babele ajungeau să admită că nici măcar nu ştiu cum arată o cotcodăcitoare.
Numai că în cazul blocului e vorba despre o situaţie care a cam scăpat de sub control, iar autorităţile au tot interesul să nu facă valuri. E plină capitala – şi nu doar capitala – de construcţii care nu dispun de niciun fel de autorizaţie şi nu au nicio legătură cu planul de urbanism. Pur şi simplu nu ai cum să le ignori, dar se pare că autorităţile au probleme cu vederea. Pentru că e greu de crezut cum un imobil de peste o mie de metri pătraţi şi înalt de patru etaje a fost ignorat cu cinstită desăvârşire. O fi Bucureştiul aglomerat şi cum mai este, dar să admitem că un bloc cu peste cincizeci de apartamente e un soi de ac în carul cu fân e cam mult. Nu poţi să ignori aşa ceva şi totuşi s-a întâmplat. Şi nu e vorba numai de imobilul distrus de flăcări, e vorba de sute şi mii de alte imobile construite sub ochii miopi ai autorităţilor. Aceeaşi ochi care se înverşunează împotriva cetăţeanului cinstit, a celui care crede cu naivitate că, dacă îşi plăteşte impozitele şi-şi face treaba cu simţ de răspundere are dreptul de a fi tratat corect.
Iar pentru miopia autorităţilor există o singură explicaţie, care nu are nimic în comun cu legea, ci mai degrabă cu pofta de pricopseală a celor plătiţi să administreze banul public şi să vegheze la liniştea celor care le plătesc salariile imense. Numai corupţia poate explica faptul că autorităţile nu se implică atunci când imobile neautorizate apar peste noapte, dar sunt în stare să-ţi demoleze şi casa dacă îndrăzneşti să faci un adaos neaprobat.
Cu ani în urmă prezentatorul unui post de televiziune de partid anunţa telespectatorii că urmează imagini cu demolarea unei contrucţii ilegale din Craiova. Cine a vizitat în ultimele două decenii Cetatea Băniei şi-a format o idee despre amploarea fenomenului construcţiilor ilegale. Dacă e să aplici legea ai obligaţia să demolezi jumătate de oraş. Însă oltenii s-au mulţumit să dărâme balconul unui profesor de muzică, balcon modificat fără autorizaţie. Omul şi-a imaginat că, de vreme ce alţii ridică vile fără autorizaţie, de ce să nu poată modifica şi el un amărât de balcon? Cu ocazia asta a descoperit că există nu doar lege, ci şi autorităţile capabile să o aplice.
Autorităţi există însă doar cu numele. Un mix îngreţoşător de incompetenţă şi lăcomie la care se adaugă dispreţ profund pentru cetăţean. Iar rezultatele acestei încrucişări ajung să ne sufoce.