Lucia OLARU NENATI
scriitor
Dacă este îndreptăţită teoria precum că poporul român a luat naştere din îmbrăţişarea dacilor (mai bine zis a dacelor!), cu romanii, (deşi există şi alte păreri!), adică s-a produs un proces de colonizare a populaţiei autohtone cu actanţi din alte naţii europene, se pare că lucrurile se echilibrează căci, lumea întreagă suferă acum un adevărat proces de colonizare…românească. Adică se nasc copii de stirpe românească în jurul pământului, care însă vorbesc alte limbi şi consolidează vigoarea şi chiar economia altor naţii. Doar că şi acest fenomen e cu revers, căci partea cea mai conştientă şi elevată a diasporei nu se lasă pradă leneviei (şi nici manipulărilor grosiere!) şi se adună laolaltă sub steagul bunelor intenţii de-a salvgarda identitatea naţională în daturile ei fundamentale şi chiar de-a promova valorile româneşti – atât de multe şi remarcabile – în lume. Am scris de-a lungul timpului de multe ori despre felurite asemenea exemple şi o voi mai face, desigur, şi în viitor căci cei de afară au mare nevoie de susţinerea celor de acasă. Am scris, de pildă, despre “focarul” de cultură şi tradiţie românească creat şi întreţinut cu osârdie de către con-cetăţeanul nostru (de onoare!) preotul, profesorul, scriitorul, publicistul ş.a. Theodor Damian de la New York care nu “lasă garda jos” de decenii întregi şi face enorm de mult pentru promovarea culturii româneşti şi susţinerea morală a conaţionalilor noştri din oraşul-metropolă. Şi sunt încă multe exemple la care voi mai reveni căci merită atenţia noastră.
Dar acum am un motiv special de-a mă “focusa” (tre’ să fiu şi eu în rândul lumii, nu?) asupra unui anume fapt deosebit. Şi anume, să amintesc despre existenţa unei adevărate academii numite “Academia Româno-Americană de Arte şi Ştiinţe” care a fost înfiinţată în 1975, în California, de către un grup de intelectuali români stabiliţi în Statele Unite ale Americii. Aceasta organizează anual un congres, în exil sau în ţară, prin care oferă intelectualilor şansa de a-şi prezenta ideile şi realizările în domenii precum: Antropologie, Chimie, Informatică, Economie, Inginerie, Istorie, Drept, Literatură, Matematică, Medicină, Ştiinţe Politice, Filosofie, Fizică ş.a.
În această vară avem ocazia de-a participa la o asemenea sesiune care va avea loc în Aula Magna “Carmen Silva” a Universităţii Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iaşi, în zilele de duminică, 26, luni, 27 şi miercuri 29 august, între orele 9-17. Dar, dat fiind patrimoniul cultural pe care îl oferă judeţul nostru, în una dintre zile – marţi, 28 august – activitatea se va derula la Memorialul “Mihai Eminescu” din Ipoteşti. Desigur că şi de astă dată simpozionul internaţional va reuni oameni de ştiinţă şi din mediul academic, de artă şi cultură, pentru a împărtăşi rezultate şi pentru a discuta aspecte legate de domeniile lor de activitate. Acestea se vor derula sub conducerea doamnei Prof. Univ. Dr. Ileana Costea de la Universitatea de Stat Northridge din Los Angeles, aceea care îmbină miraculos performanţa domeniului profesional al ingineriei de vârf cu o apetenţă irepresibilă pentru fapta culturală de calitate, ea fiind aceea care scrutează ca un girofar largul zării spre a descoperi şi promova “români de surpriză în lume”, cum sună subtitlul uneia dintre cărţile sale; ea publică (în) revistă de cultură, străbate meridianele cu avionul pentru a participa la un simpozion sau organizează pe spezele sale reuniuni de mari carate culturale, fiind, de pildă, amfitrioana celeia în care Ana Blandiana şi regretatul Romulus Rusan, dimpreună cu poeta Doina Uricaru, au încântat toată adunarea românească din LA.
Preşedintele de onoare al ARA, Prof. Dr. Acad. Constantin Corduneanu, venind din SUA, dar originar din Iaşi, va fi sărbătorit cu acest prilej la împlinirea vârstei de 90 de ani, ceea ce mă duce cu gândul la galeria patriarhilor valorii româneşti, populată de intelectuali creatori precum au fost regretaţii Viorel Cosma, patriarhul muzicologiei româneşti, Constantin Ciopraga, patriarhul pedagogiei universitare filologice ieşene, sau D. Vatamaniuc, patriarhul eminescologiei noastre, toate aceste exemple adeverind, iar şi iar, constatarea că energia intelectuală neobosită este cel mai eficient Gerovital.
În cadrul acestui eveniment se va desfăşura la Iaşi, printre multe altele, un seminar cu tema ”The future is now: connected life & diginauts”, şi, tot la Iaşi, dar şi la Ipoteşti, un ”Simpozion de mediere pentru prevenirea conflictelor”, sub conducerea unei doamne experte din Franţa şi multe altele. În ce mă priveşte, am bucuria să vă invit personal la comunicarea mea exemplificată despre ”Pasiunea pentru muzică a lui Eminescu” din dimineaţa zilei de marţi la Ipoteşti.
În totului-tot vom avea astfel de-a face cu un alt fel de descindere a diasporei printre noi.