spot_img
joi, noiembrie 21, 2024
HomeEditorialA mai apus un om de patrimoniu  - Lucia OLARU NENATI  scriitor

A mai apus un om de patrimoniu  – Lucia OLARU NENATI  scriitor

Am avut cândva această revelaţie simplă ca un truism, că, dincolo de clădiri de patrimoniu şi atâtea alte lucruri de valoare care ne îmbogaţesc zestrea, există şi cei care le creează şi că aceştia se cuvine să fie şi ei consideraţi şi preţuiţi ca nişte „oameni de patrimoniu”. Iar un oraş, bunăoară cum este Botoşani, care se susţine în timp prin otgoanele zdravene ale mândriei noastre culturale, se cuvine să preţuiască şi mai mult această categorie de oameni, nu doar pe cei din trecut, ci şi pe cei ce  trăiesc în prezent şi lasă în urma lor bunuri de mare preţ. Aşa că, dacă privim în urmă în chiar zarea generaţiilor noastre de acum, suntem obligaţi să constatăm cum asemenea personalităţi au trecut deja în lumea umbrelor, lăsându-ne tot mai săraci căci ei au un mare defect, fiecare este unic şi nesubstituibil prin nimeni şi nimic altceva. Să ne amintim de câteva asemenea nume dintre cei pe care i-am cunoscut în plină activitate iar azi sunt doar amintiri: Ştefan Ciubotariu, autor al unor monografii locale de mare preţ, virtuozul violonist Constantin Lupu, Ionel Bejenariu, orator de forţă şi depozitar de informaţii nepreţuite, Dumitru Ţiganiuc, profesor de elită şi poet de substanţă, talentatul actor Jean Apostoliu şi încă vreo câţiva, nu prea mulţi, căci această stirpe nu se înmuleţeşte prin butaşi.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Aceste zile de iarnă cenuşie şi geroasă ne-au adus vestea apusului încă unui asemenea om de patrimoniu, profesorul, istoricul, arhivarul, autorul, cercetătorul – şi găsitorul!-, Ştefan Cervatiuc. Este cel care de-a lungul a zeci de ani a păstorit ca nimeni altul trecutul locului ordonat în rafturile arhivelor aşa încât oricine a avut trebuinţă să cerceteze vreo chestiune din trecut nu putea găsi o mai bună cale de rezolva. De-a lungul anilor, el a sprijinit însă orice proiect şi pe oricine a dorit să afle ceva din trecutul botoşănean, să elaboreze vreo lucrare de cercetare sau studiu fapt pentru care pot depune mărturie personală, căci dacă am reuşit să contribui la reconstituirea casei memoriale eminesciene,  precum şi să concep proiectul de anvergură al complexului de la Ipoteşti, nu mai puţin preţioasă a fost relaţia de colaborare cu specialistul în istoria locului Ştefan Cervatiuc. La fel, cercetările în arhivele botoşănene referitoare la climatul cultural interbelic, mai ales post-unional, care a contribuit mult la consolidarea prin cultură a Marii Unirii în ţinutul nordic, temă atât de actuală acum.

Cum nu se putea altfel, el a publicat şi numeroase articole de specialitate şi de ordin cultural în diferite publicaţii, dar şi-a extins activitatea auctorială de acest gen şi la realizarea de lucrări tipărite, toate de mare folos. Câteva asemenea titluri sunt: „Botoşanii în acte şi documente”, (Botoşani, 1969), „Botoşani – istorie, oameni, locuri, perspective” (Botoşani, 1972), „Alimentarea cu apă a oraşului Botoşani: 1897-1997” (monografie, Geea, Botoşani, 1997), „Contribuţia fostelor judeţe Botoşani şi Dorohoi la susţinerea Războiului de Independenţă” (mărturii documentare, Axa, Botoşani, 2002).

O carte mai mult decât importantă pentru viaţa culturală a acestui oraş ce pivotează, de fapt, în jurul axului culturii, semnată de Ştefan Cervatiuc esteIstoria teatrului la Botoşani:1938-1944”, publicată la Editura Quadrat în trei volume (vol.I: 1838-1900, vol. II: 1900-1924 şi vol.III:1925-1944) prin ale cărei tomuri fundamentale s-a fondat instituţia istoriei teatrului la Botoşani a cărei lansare a constituit, la rândul ei, un adevărat eveniment cultural.

Din paginile acestei cărţi am aflat, de fapt, cu toţii, avatarurile miraculoase ale zidirii acelei cădiri neasemuite care a fost Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani, carte care poate fi considerată o istorie a spectacolului la Botoşani, în primul rând pentru că relatarea nu se referă numai la teatru propriu-zis, ci şi la orice fel de reprezentaţii care atrăgeau publicul să devină spectator şi apoi, pentru că până în 1914 nu a existat un teatru ca instituţie în Botoşani. Dar din toate aceste relatări ce ne transportă în vremea de altă dată, se desprinde ca un leit-motiv regretul publicului de-a nu avea o sală proprie a sa, unde să se poată reprezenta spectacolele în cele mai bune condiţii. Or, din această frustrare majoră şi constantă s-a iscat scânteiea declanşatoare a întrupării clădirii-miracol a teatrului botoşănean. În această carte se publică povestea faptelor petrecute atunci,  statutele Societăţii „Teatrul Eminescu”, actul de constituire şi toate datele de folosinţă eficientă.

Aşa cum scriam în caietul teatral al aniversării din 1988 a 150 de ani de teatru românesc la Botoşani – pe atunci în calitate de directoare a acestui teatru, deci de persoană implicată intens într-o porţiune importantă din istoria sa – această carte confirmă încă o dată că acel teatru a fost construit „din dragostea publicului mai mult decât din cărămizi” .

Din păcate, cercetătorul istoriei teatrului botoşănean n-a mai apucat să trăiască bucuria restaurării actuale a acestei clădiri, această misiune de onoare rămânând ca un uriaş testament de nobleţe în sarcina acestui oraş căruia el i-a dăruit toate informaţiile despre istoria sa. Se cuvine ca toate energiile locului să lase deoparte orice alt resentiment şi să se concentreze cu prioritate spre realizarea acestui nobil deziderat.

 

 

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
0.5 ° C
0.6 °
0.5 °
85 %
2.5kmh
81 %
joi
0 °
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...