spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeEditorialCe s-ar întâmpla dacă am fi cu toţii profesionişti?

Ce s-ar întâmpla dacă am fi cu toţii profesionişti?

Gabiel Oprea s-a scos… Pentru moment poate răsufla uşurat. Colegii din Senat au făcut zid în jurul lui şi votând la secret (motivaţia nu e aşa de greu de înţeles) l-au pus la adăpost de mâna lungă a legii. Aşa, pentru orice eventualitate, deoarece înainte de a se pune la modul serios problema ridicării imunităţii Oprea o făcea pe-a viteazul, afirmând că nu se teme să fie judecat deoarece se ştie nevinovat.
Însă când ceea ce părea doar o glumă răsuflată a început să se concretizeze într-o realitate din ce în ce mai ameninţătoare, generalul a schimbat foaia. A făcut el ce-a făcut şi s-a scos. 73 dintre senatori au votat împotriva ridicării imunităţii parlamentare a celui cunoscut sub mai puţin măgulitorul nume de „Generalul Izmană”. Încă o pată pe obrajul şi aşa foarte jegos al unei instituţii care pretinde respectabilitate şi poartă numele de Senatul României.
Manevra senatorilor, făcută în total dispreţ faţă de legile şi cetăţenii României, a fost pusă în umbră la scurt timp de declaraţia lui Oprea, cel proaspăt scăpat de ancheta DNA. Considerând că nimic nu i se mai poate întâmpla, individul a cărui mutră poate fi găsită în dicţionarul ilustrat atunci când căutăm lămuriri suplimentare despre cuvintele „aroganţă” şi „nesimţire” a ţinut să sugereze că dacă Bogdan Gigina era profesionist în adevăratul sens al cuvântului ar fi refuzat misiunea. Cu alte cuvinte, poliţistul mort este vinovat. El, generalul care se lăfăia pe bancheta din spate a unei maşini de lux nu-şi găseşte nicio culpă. Nici măcar pentru încercările anterioare de a muşamaliza dosarul.
Prin declaraţia sa lipsită de orice bun simţ – de unde respectul, de unde compasiunea pentru omul care a intrat în pământ cu zile înainte de vreme din cauza lui? – Oprea dovedeşte încă odată o lipsă de viziune şi tact incompatibile cu calitatea de strateg care ar trebui să definească un general de patru stele. Vă mai amintiţi cum pretindea Oprea să i se spună pe vremea când ţinea cald fotoliul primului ministru? Domnule general. Parvenitul nu s-a mulţumit doar să-şi însuşească un grad militar prin mijloace asupra cărora păstrează tăcerea, dar avea pretenţia ca acesta să-i fie şi recunoscut.
Acum, dovedind o laşitate incompatibilă cu calitatea de soldat de care face atâta caz, generalul aruncă vina pe poliţistul mort, insinuând că acesta nu era un bun profesionist. Că dacă ar fi fost, ar fi refuzat misiunea. O misiune suspectă din capul locului şi se ştie că profesioniştii nu se bagă atunci când le miroase ceva.
Câtă nesimţire, cât dispreţ nu doar faţă de omul ucis din vina lui, ci faţă de un întreg popor. Ce s-ar alege de ţara asta, domnule general, dacă toţi oamenii s-ar comporta ca nişte adevăraţi profesionişti? Ar mai intra vreun medic în sala de operaţii ştiind cum stă treaba cu instumentarul medical? Femeile care întreţin curăţenia pe holurile spitalelor ar mai da cu mopul ştiind prea bine că soluţia dezinfectantă e de fapt apă chioară? Ar mai intra vreun profesor la oră deşi conştientizează prea bine că efortul său este zădărnicit de programa şcolară prea încărcată, neancorată în realitatea zilei de azi? S-ar mai duce la clasă ştiind prea bine că baza materială de care nevoie e ca şi inexistentă?
Ţăranii – botezaţi din raţiuni care îmi scapă fermieri – ar mai da cu sapa dacă s-ar comporta ca adevăraţi profesionişti în condiţiile în care munca lor este plătită în bătaie de joc de către unii de teapa lui Oprea?
Cine ar mai munci în ţara asta dacă s-ar comporta ca un adevărat profesionist? Un profesionist în viziunea lui Generalului Izmană, să fim bine înţeleşi.
N-ar mai munci nimeni, domnule Oprea. Condiţiile în care muncesc cei care mai muncesc în ţara asta sunt deplorabile. Dar, în ciuda gândirii strâmbe de care faceţi dovadă, tocmai profesioniştii adevăraţi sunt în stare să treacă peste aceste neajunsuri – de care clasa politică nu e străină – şi să-şi facă treaba. Atunci când reuşesc, nu interesează pe nimeni cum au reuşit să facă minuni. Dar când dau greş…
Declaraţia lui Oprea a inflamat spiritele. Deja s-au făcut şi mitinguri de protest. Să sperăm că reacţia străzii nu va trece neobservată. Şi să sperăm că „profesioniştii” din Senat vor fi sancţionaţi în decembrie. Pentru că alte speranţe nu prea avem.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

 

Ciprian MITOCEANU
scriitor

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
3.3 ° C
3.3 °
1.6 °
68 %
2.7kmh
100 %
sâm
3 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
3 °
mie
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...