Ajustată cu nivelul prețurilor din UE (prețurile din România reprezentau, la nivelul anului trecut, 55,5% din media UE), puterea de cumpărare în euro a salariului mediu din România a urcat în august la 1.443,9 euro (echivalent, la prețurile medii din UE).
Creștere semnificativă a salariului mediu net
Această evoluție a fost favorizată în primul rând de creșterea de 12,8% a salariului mediu net, precum și de aprecierea cursului în lunile de vară. Cursul mediu folosit în calculul de mai jos este cursul mediu lunar calculat de BNR pentru septembrie, lună în care au fost încasate salariile din august. Față de anul precedent, leul a fost în creștere cu 0,7% față de euro, o evoluție neobișnuită, mișcarea monedei națională față de moneda unică europeană fiind, în general, de depreciere. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a comentat că este o situație ”tipică de vară”, generată de întoarcerea în țară cu valută a angajaților români din străinătate, de vânzarea recoltei de grâu și de turiștii străini atrași de România.
Dacă în august 2021, câștigul mediu net, era de 3.487 lei, echivalentul a 704,9 euro la 4,9465 lei/euro, în august 2022 acesta înregistra o valoare de 3.933 lei, echivalentul a 801,3 euro, la un curs de 4,9080 lei/euro. Astfel, câștigul mediu net, în euro, la paritatea puterii de cumpărare a fost în august 2022 cu 13,7% peste cel din august 2021.
Cu toate acestea, inflația de două cifre din România a făcut ca puterea de cumpărare în lei a salariului mediu să înregistreze, pentru prima dată după mult timp, o evoluție negativă. Raportată la evoluția prețurilor din România, salariile din august au fost cu 3,1% mai mici decât cele din august 2021.
Evoluția are loc în contextul în care productivitatea muncii a avut de suferit în 2022. În august, productivitatea muncii din industrie a fost cu 1,3% sub nivelul din august 2021, potrivit datelor BNR.
Inflația a anulat creșterile de venituri pentru peste 80% din angajații din România
Câștigul salarial mediu net din august a fost de 3.933 de lei, în scădere cu 1,1% față de luna anterioară (lună în care s-au acordat primele de vacanță), respectiv cu 12,8% peste nivelul din august 2021.
Cum rata anuală a inflației în luna august a fost de 15,3%, câștigul salarial real din România a fost în august cu 2,5% mai mic decât în aceeași perioadă a anului anterior. Din calcule, inflația a anulat creșterile de venituri a circa 81% din angajații din România, potrivit site-ului cursdeguvernare.ro
Angajații din agricultură și industria alimentară s-au numărat printre puținii ”protejați” de inflație, ca urmare a facilităților fiscale introduse recent, respectiv scutirea de la plata impozitului pe venit, a CASS, reducerea CAS cu 3,75% și introducerea salariului minim brut de bază de 3.000. În iunie, salariile medii nete ale agricultorilor și ale salariaților din industria alimentară au consemnat avansuri de 22, respectiv 23,2% față de luna mai. În august, avansul față de anul anterior era de circa 35% pentru angajații din domeniul agricol, respectiv de 39,4% pentru cei din industria alimentară, ritmurile de creștere fiind de peste trei ori mai rapide decât media de la nivel național. Prin urmare, câștigurile salariale reale din aceste două domenii au fost pozitive.